AW Onderzoekt: dit is waarom we nog steeds die micro-usb zien

AW Onderzoekt: dit is waarom we nog steeds die micro-usb zien

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Usb-c superieur

IFA is naast een beurs waar je kan kennis maken met de nieuwste producten ook een plaats waarin je contact komt met fabrikanten. Dit keer vroegen we naast de gebruikelijke vragen in verband met een nieuwe telefoon ook door op een ander gegeven, de micro-usb in telefoons. In onze AW Poll vroegen we onlangs nog wat voor kenmerken een goede midrange van 300 euro moet hebben, en usb-c kwam toen naar boven als een van de belangrijkste kenmerken voor onze lezers.

Ik denk dat we met zijn allen kunnen besluiten dat usb-c gewoonweg de moderne poort is voor Android-smartphones die we in zowat alle toestellen willen zien, van midrange tot high-end. Het is niet mogelijk dat fabrikanten hierover een andere mening delen, want usb-c is zowel qua design als mogelijke overdrachtssnelheden en ook stroomoverdracht superieur tegenover een micro-usb-aansluiting. Het is niet voor niets dat we de poort vaak terugzien in laptops en pc's, want ze wordt dan ook beschouwd als een meer veelzijdige poort. Via een usb-c kan je je laptop van stroom voorzien of je monitor verbinden net omdat ze meer stroomdoorvoer toelaat.

De USB ChargeDoubler kan op elke pc aangesloten worden

Wiko hands-on

Na afloop van de persconferentie op IFA, hadden ik een gesprek met smartphonefabrikant Wiko. Wiko is een kleinere fabrikant met Chinese en Franse roots die erg inzet op een jong imago en een jonger publiek. Het merk doet dat aan de hand van een eigenzinnig, opvallend design en een reeks interessant geprijsde midrange-telefoons zoals de net aangekondigde reeks View2-telefoons en de Harry2.

Het was opmerkelijk dat geen enkele van de drie nieuwe telefoons een usb-c-aansluiting had. De View2 Plus, View2 Go en Harry2 hadden respectievelijk een adviesprijs van 249,99 euro, 158,99 euro en 119,99 euro. Tijdens mijn hands-on met de toestellen dacht ik meteen dat op zijn minst voor die eerste een usb-c-aansluiting wel op zijn plaats is.

Wiko View2-collectie

Notch en usb-C

Mijn eerste vraag was over de notch van de toestellen. De Wiko View2 kwam in het voorjaar uit met een erg compacte en eigenzinnige notch die enkel de camera bevatte. De nieuwe View2-toestellen hadden een bredere notch die identiek is aan bijna alle andere die je vandaag de dag te zien krijgt. De PR-mensen van Wiko vertelden ons dat een telefoon ontwerpen een balancering is tussen design, prestaties en prijs. Ondertussen zijn schermen met een brede notch heel alomtegenwoordig en is de prijs hiervan gedaald. Wiko heeft dus in het geval van deze toestellen de overweging gemaakt om voor de goedkopere panelen te kiezen en het minder eigenzinnige design. Op die manier konden ze die besparing dan weer inzetten om andere elementen te verbeteren.

Mijn tweede vraag ging over het gebruik van de usb-c-poort, en dan vooral in de iets duurdere Wiko View2 Plus. Ik haalde ook de cijfers in onze AW Poll aan die stelden dat onze lezers vandaag de dag usb-c belangrijk vinden in een midrange-toestel. Wiko gaf daarbij toe dat usb-c inderdaad technisch gezien de superieure poort van de twee was, maar dat ze hierbij keken naar de doelgroep voor de telefoon en ook weer het prijskaartje.

zuk z1 usb c

Een tientje

Volgens PR-mensen van de fabrikant is usb-c vooral in de ogen van technologieliefhebbers een belangrijk punt, maar bovengenoemde doelgroep van Wiko, een jong en erg prijsbewust publiek, zou er niet zoveel waarde aan hechten. Mijn volgende vraag was dan ook hoeveel precies voor de consument het prijsverschil zou zijn om een usb-c poort te krijgen in plaats van een micro-usb. Als antwoord kreeg ik dat een telefoon met usb-c grofweg een tientje duurder is, maar dat de consument, of beter gezegd de doelgroep voor Wiko's net aangekondigde telefoons, eerder een telefoon met een micro-usb zou nemen als die in ruil zo'n tien euro goedkoper is.

Op basis van die informatie kan je zelf de conclusies trekken bij nieuwe telefoons die een micro-usb-aansluiting hebben. In dergelijke gevallen heeft de fabrikant beslist om geen betere poort in het toestel te stoppen rekening houdend met de meerprijs van zo'n tien euro voor de consument, en daarbij horend ook de doelgroep voor de telefoon waarmee hij rekening houdt.

Ben je het eens met die redenering, dat de 'gewone' consument die zich weinig in technologie en smartphones interesseert geen extra tientje zou neerleggen voor usb-c? Vind jij dat fabrikanten doorgaans de juiste keuzes maken op het gebied van onderdelen bij het ontwikkelen van hun telefoons?

Wiko View2 Plus

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk