Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Twaalf jaar geleden ging Androidworld online, een blog over het splinternieuwe systeem voor slimme telefoons van Google. Vandaag is Androidworld een volwassen nieuwssite die schrijft over alles wat met Android verbindt. Wat wens jij ons toe met onze verjaardag?

Twaalf jaar geleden

“Precies Twaalf jaar geleden heeft mijn vriend Ruud Caris een website online gezet met als url ‘Androidworld.nl’. Aan het woord was Dimitry (Dim) Vleugel, de medeoprichter van Androidworld. “Ik was toen zelf op zoek naar een leuke naam voor een website over dat opkomende fenomeen dat ‘Android’ heette. Toen kwam ook Sander erbij, en jij was een jonge student die software kon ontwikkelen. We zagen met zijn drie meteen het potentieel van deze slimme telefoons, en zo is Androidworld geboren.”

Dim lacht als ik hem een gelukkige verjaardag wens, maar voor we verder spreken over de verjaardag van Androidworld, begint hij eerst geconcentreerd als een sneltrein eerst te praten over een ander topic: onze nieuwe website waar we nog volop achter de schermen aan sleutelen. Even later komen we dan toch bij het afgesproken onderwerp: de grote verjaardag.

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Androidworld in 2010

“In het begin was Androidworld een blogje en het was nog moeilijk om wat online te zetten. Ruud had een baan bij een bank, dus hij schreef artikelen buiten zijn werk om. Ik was ondernemer, dus dat gaf me wel de vrijheid om aan mijn toenmalige hobbyproject te werken, en dat gold ook voor Sanders als student.”

Van blog naar nieuwssite

Ik vraag ook aan Dim wanneer hij pas echt het gevoel kreeg dat de site meer is dan een hobbyproject. “We werden benaderd door een partij genaamd HUB Uitgevers en ze wilden investeren in de site. Op dat moment weet je dat het serieus wordt. We hebben toen onze baan opgezegd en we zijn voluit voor Androidworld gegaan.”

Het moeilijkste moment vond volgens Dim plaats toen het bedrijf HUB Uitgevers failliet ging, en dan kom je in een situatie van onmacht terecht, aldus Dim. “We hebben toen gepraat met een paar specifieke mensen bij de uitgever en zo zijn de titels Androidworld en IGN Benelux uit de assen herrezen. We kregen toen de kans om met het nieuwe bedrijf eMense ons eigen lot in handen te nemen.”

Dim houdt van contact met de community en dat is waar hij het meeste van geniet. “Het is geweldig om de online-ervaring te kunnen omzetten naar een offline-gegeven, ook al is dat onder de huidige omstandigheden wel moeilijk. Gelukkig hebben we een leuke actieve bende in onze Telegram-groep en onder de reacties van onze artikelen. Ik hou er ook van om met ons team te werken en de best mogelijke content te brengen. We zijn echt veel meer dan alleen een bedrijf.”

Drie vragen aan de redactie

We stelden aan de redactie drie vragen ter ere van de twaalfde verjaardag. Claudia, Jeffrey, Seb en moderator Patrick delen hun herinneringen.

Wat was je meest gekke herinnering aan Androidworld de voorbije jaren?

Claudia: “Mijn meest gekke herinnering over AW van de afgelopen jaren: Dat moment dat Dimitry en Sander in één bed moesten liggen in ons appartement in Barcelona tijdens het Mobile World Congress, omdat er te weinig slaapplaatsen waren. Iets met lepeltjes.”

Seb: “Patrick is bij ons de ultieme sfeermaker op de redactie, en elke dag is het weer iets nieuws. Laatst kwamen we niet bij van het lachen toen we met hem een videovergadering hielden, want hij had Dim’s rommelige kantoor ingesteld als achtergrond in Google Meet.”

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Jeffrey: “‘WORD WAKKER!!!’ Vraag het maar aan Patrick of Claudia: ik zou het bijna uit willen roepen tot het ‘AW Redactiewoord’ van het jaar.”

Patrick: “De meest gekke herinnering is moeilijk, want dat zijn er zoveel en onmogelijk om daar de allergekste uit te kiezen. Misschien is het dan ook niet de gekste, maar mijn opvallende herinnering was het moment dat ik 's ochtends naar het RTL Nieuws keek en daar ineens Jan de Hoop naast het AW-logo zag zitten.”

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)
Heb je de voorbije jaren dan echt nooit gedacht: ‘Was ik maar deel geweest van een nieuwssite over Apple-spullen of misschien eentje over mysterieuze graancirkels’?

Jeffrey: “Je krijgt tijdens de coronacrisis soms het gevoel dat de onderwerpen waar je over schrijft heel dicht bij graancirkels staat * leest reacties *. Maar geef mij toch maar liever het laatste Android-nieuws. Zo veel unieke onderwerpen en enorm pluriform – van apps tot aan de nieuwste telefoons.-

Patrick: “Nee, nooit ook maar één moment heb ik dat gedacht. Van Apple-spullen weet ik vrij weinig en ik ben te zeer verknocht aan Android, de Android-community en natuurlijk aan Androidworld. Voor wat betreft de graancirkels ontken ik alles want ik mag daar niks over naar buiten brengen. Opes! Nu doe ik het toch. Kan dit nog geschrapt worden?” Nee, Patrick.

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Claudia: “Ja, ik zou wel eens hoofdredacteur van iCulture willen zijn, omdat je dan niet elke maand vijf productlanceringen hoeft te verslaan maar een paar lanceringen op jaarbasis. Maar een ASMR Food-kanaal op YouTube lijkt me ook wel wat.”

Seb: “ iOS als Android zijn twee ijzersterke platformen, en dat merk je aan het feit dat Apple voor nieuwe functies vaak de mosterd gaat halen bij Google en ook omgekeerd. Daar is ook niets mis mee, en het is ook ergens mooi dat ze elkaar versterken. Het feit dat je Androidworld leest, wil dan ook niet zeggen dat je geen kijkje mag nemen op iCulture.nl. Blijf kritisch, maar blijf weg van graancirkels en onbetrouwbare bronnen.”

Wat maakt AW als nieuwssite of als community bijzonder?

Patrick: “AW is bijzonder omdat ik het vanaf het prille begin heb zien uitgroeien van een hobbyproject naar een professionele nieuwssite in een vrij korte tijd. Het bijzondere is dat dit voor een groot gedeelte komt doordat de mensen die het werk verrichten dit doen met hart en ziel. Ze hebben een enorme passie voor Android en alles wat er mee te maken.”

“De lezer komt op de eerste plaats en je ziet ook aan de community dat dit gewaardeerd wordt. Het is een vrij hechte community. Een groot aantal lezers volgt Androidworld al jaren en ze zijn zeer betrokken bij Androidworld, en dat zie je bijvoorbeeld terug in de vele tips die dagelijks binnenkomen en in reacties op de sociale media. Dat is heel mooi en bijzonder om te zien.”

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Een avondje 'geeken' met de Samsung Galaxy S20

Seb: “Androidworld is een onafhankelijke bron die commercie graag aan de kant zet om kwalitatief en betrouwbaar nieuws te kunnen brengen. Ik geniet ervan om in interviews telkens te denken: ‘Wat vindt onze lezer nu echt belangrijk’, om dan vervolgens mijn kritische vragen af te vuren. De community is ook echt het belangrijkste, want zo krijgt de we ook essentiële tips en waardevolle discussies op de site.”

Claudia: “We brengen meer nieuws en meer reviews dan andere Nederlandse/Belgische Android-site dus dat maakt ons uniek. Daarnaast hebben we al tien jaar een fantastische community op ons forum, in onze Telegram-groep en Facebook-groep en natuurlijk in de reacties onder onze artikelen. Daar ben ik trots op.”

Jeffrey: “Wat de community zo uniek maakt is dat het zo hecht is. Groter wordt soms gezien als beter, maar ik denk dat zo’n kleine en gezellige community als op Androidworld heel uniek en waardevol is, juist omdat we elkaar ‘kennen’, en alleen al om die reden graag terugkeert.”

AW Poll

Deze maand trakteert Androidworld niet alleen met zijn nieuwe website, maar we verwachten ook een splinternieuwe app. Zo krijg je de allerbeste leeservaring. Wil je als eerste weten wanneer onze app live is? Klik kan hier. Voor deze speciale editie van de AW Poll stellen we vandaag de vraag wat jullie ons toewensen. Kies zelf je boodschap in de poll en feest mee in de reacties.

Poll

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe?

Speciale AW-herinneringen

Niels: "Met hulp van de forumleden kon ik mijn eerste custom ROM installeren. Dat was 'Litening ROM' op mijn Samsung Galaxy S1"

Tom: "Ik denk dat ik zo'n 6 jaar AW volg. In het begin anoniem via Telegram en in een later stadium met een account. Wat ik vooral leuk vind, is het contact tussen de leden en schrijvers. Zij schrijven gevarieerde artikelen en discussiëren mee waar nodig."

"Als vroege Telegram-gebruiker had ik in 2015 het huidige @Androidworld_nl-kanaal gemaakt en in 2015 plaatste ik daar via bots en daarna IFTTT de AW-feeds voor eigen gebruik. In mei 2017 zag ik dat Claudia als experiment een AW kanaal had gemaakt en heb haar toen mijn kanaalnaam aangeboden.
December 2017 heeft Claudia het aanbod geaccepteerd en was het officiële kanaal en feit. Inmiddels heeft het kanaal 160 volgers en is er een groep met zo'n 90 leden."

Androidworld bestaat 12 jaar, wat wens jij ons toe? (AW Poll Special)

Django: "Ik ben al heel erg lang een lezer van Androidworld en ik zou echt niet meer weten hoelang. ik ben ook al naar verschillende events geweest en heb zelfs via jullie een Alcatel-telefoon mogen testen. Dat vond ik erg leuk. Ik mis in de corona-tijd de Androidworld-events wel. Die heb ik ook via jullie leren kennen :)"

Bas: "Ik ben al lid van het forum vanaf juli 2010 - waarschijnlijk voor mijn HTC Desire, mijn eerste Android telefoon - en check de app (tenminste als die er weer is) meerdere keren per dag. Ik ben op het forum veel geholpen door andere leden, maar zelf ook wel waarde toe kunnen voegen. Nu reageer ik vooral onder artikelen.
Ik raadpleeg de artikelen altijd als ik iets nieuws wil kopen en jullie reviews spelen daarin zeker een rol.
Het leukste wat mij bijgebleven is, is de mystery box."

Lees meer over:
AW Poll Androidworld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties