Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Androidupdates: Hoe werken die nou eigenlijk?

· 20 oktober 2011

Nu Google weer een nieuwe versie van Android heeft geïntroduceerd, duiken ook weer de vragen op over welk toestel deze versie krijgt. Nu kunnen we honderd keer zeggen dat we dat niet weten, maar een artikel met uitleg over het updateproces van Android en Androidtoestellen leek ons wat duidelijker. In dit artikel probeer ik zo duidelijk en simpel mogelijk uit te leggen hoe het in zijn werk gaat en waarom het geen nut heeft om ons nu al te vragen wanneer je Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) krijgt. Het is veel tekst, maar het is het waard.

Updates van Android Android bestaat alweer een paar jaar en kent al best wat versies. Zo zie je hier regelmatig namen zoals Gingerbread, Honeycomb en nu ook Ice Cream Sandwich voorbij komen. Dit zijn namen van verschillende Androidupdates, maar waarschijnlijk niet op de manier zoals je denkt. Zo werden Android 3.0, 3.1 en 3.2 allemaal Honeycomb genoemd door Google.

Naam en versienummer

Dat verschillende Androidversies onder dezelfde noemer kunnen vallen, heeft ermee te maken dat die noemer, bijvoorbeeld Honeycomb, een breed pakket aan verbeteringen beschrijft. Een nieuwe Androidversie hoeft echter niet al die verbeteringen te bevatten. Zo bevatte Android 3.0 niet alle verbeteringen die Google met Honeycomb in gedachten had, dus zijn er in Android 3.1 en 3.2 meer van die verbeteringen doorgevoerd. Hetzelfde gebeurde met Android 2.0 en 2.1, die allebei onder de noemer Eclair vielen. Er zijn ook nog wat kleine updates, zoals bijvoorbeeld Android 2.2.2, maar die nemen we even niet mee voor het gemak. Zo krijgen we het volgende lijstje:
 • Android 1.0
 • Android 1.1
 • Cupcake: Android 1.5
 • Donut: Android 1.6
 • Eclair: Android 2.0, Android 2.1
 • Froyo: Android 2.2
 • Gingerbread: Android 2.3
 • Honeycomb: Android 3.0, Android 3.1, Android 3.2
 • Ice Cream Sandwich: Android 4.0
Wellicht is het je opgevallen dat Google de updates van Android liefkozend vernoemt naar zoetigheden, op alfabetische volgorde. Traditioneel plaatst Google voor het verschijnen van een grote update, een standbeeld bij het hoofdkantoor. Hoewel bijvoorbeeld de naam Honeycomb omvattend is voor drie Androidversies, worden de namen en verienummers toch vaak door elkaar gebruikt. Op zich is dat niet erg, want de verschillende versies onder dezelfde noemer liggen qua functies vaak niet zo ver van elkaar af. Nu weet je echter wel dat met de naam Honeycomb verschillende Androidversies bedoeld kunnen worden. Voor elke versie van Android wordt ook een ontwikkelaarskit uitgebracht, waarmee ontwikkelaars hun apps klaar kunnen maken voor de nieuwste Androidversie.

Tijd tussen updates

De periode die er tussen updates van Android zit, staat niet vast. Zo zat er tussen de updates onder de noemer Honeycomb weinig tijd, terwijl er tussen Android 2.2 en Android 2.3 ongeveer een half jaar zat. Google heeft eens aangegeven ernaar toe te willen gaan om eens per half jaar een grote update uit te brengen, maar of dit ook daadwerkelijk gedaan zal worden is niet duidelijk. Volgens die gedachte zouden we in april of mei 2012 weer een grote update moeten verwachten.

Updates op toestellen

Nu dat je wat weet over hoe updates van Android in hun werk gaan, zijn we aangekomen bij het gedeelte waarvoor je waarschijnlijk dit artikel bent gaan lezen: updates op je toestel. Om te begrijpen hoe dit in zijn werk gaat, is er iets belangrijks wat je moet weten: Android is een platform, een besturingssysteem en wordt ook zo aangeleverd door Google.

Openbare broncode

Wat houdt het in dat Android slechts een platform is dat door Google wordt geüpdatet? Dat betekent dat fabrikanten er zelf voor moeten zorgen dat de nieuwste Androidversie goed werkt op hun toestellen. Hier zal ik zo verder op in gaan. Voordat fabrikanten aan de slag kunnen met de nieuwste Androidversie, moeten ze eerst de broncode hebben. Deze wordt door Google een tijdje na de introductie van een update online gezet. Iedereen kan de broncode dan downloaden en deze op een toestel zetten, zo ook de fabrikant van je toestel. Hiervoor moet je echter wel weten waar je mee bezig bent. Sommige fabrikanten krijgen de broncode wat eerder, omdat Google daar op dat moment nauw mee samenwerkt.

Verantwoordelijkheid

Zoals ik al zei, zijn fabrikanten zelf verantwoordelijk voor het updaten van hun toestellen. Android wordt gebruikt op tientallen toestellen en elk toestel heeft weer andere hardware. Bovendien willen (en mogen) fabrikanten Android vaak aanpassen om zich te onderscheiden. Hieruit zijn bijvoorbeeld HTC Sense en Samsung TouchWiz op Android voortgekomen. Android moet ook nog geoptimaliseerd worden voor elk toestel, vanwege de verschillende soorten hardware. Google kan niet al deze aanpassingen zelf doen, daarom ligt de verantwoordelijkheid bij de fabrikant.

Wel of geen update

Aangezien de fabrikant verantwoordelijk is voor het updaten van je toestel naar de nieuwste Androidversie, bepalen zij ook of je wel of geen update krijgt. Het niet uitbrengen van een update kan als reden hebben dat het toestel niet goed genoeg is om de update aan te kunnen, of bijvoorbeeld dat het commercieel niet meer interessant is. Doordat fabrikanten Android nog moeten aanpassen en optimaliseren, duurt het vaak een tijdje voordat de nieuwste Androidversie op je toestel zal staan. Fabrikanten zullen hierover zelf duidelijkheid geven als het zover is. Zo heeft Sony Ericsson nu bijvoorbeeld laten weten dat het van plan is om Android 4.0 naar de toestellen uit 2011 te brengen. Wij proberen altijd te berichten over zulke aankondigingen. Als de update eenmaal klaar is, kunnen providers ook nog een rol spelen. Soms zijn er toestellen met een branding van bijvoorbeeld Vodafone of T-Mobile. Deze providers willen dan vaak de update nog testen, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat deze goed werkt op het netwerk. Dit kan ook nog een vertraging opleveren, maar het lijkt de laatste tijd minder een rol te spelen. Hoe de update op je toestel terecht komt verschilt ook nog per fabrikant. Sommige fabrikanten, zoals HTC, kiezen voor een verspreiding via het mobiele netwerk, maar sommigen, zoals Samsung, kiezen voor een update waarbij je je toestel op de computer moet aansluiten.

Fragmentatie

De handelswijze van fabrikanten zorgt ervoor dat er veel toestellen zijn die een verschillende versie van Android hebben. Dit wordt ook wel fragmentatie genoemd. Dit kan lastig zijn voor ontwikkelaars, want niet elk toestel kan gebruik maken van de nieuwste functies in Android. Om deze reden zie je vaak dat een app bijvoorbeeld pas werkt vanaf Android 2.1. Google is een samenwerking aangegaan met fabrikanten en providers om ervoor te zorgen dat deze beter hun best doen om toestellen te updaten. De verdeling van Androidversies houdt Google regelmatig bij en kan je zien op de ontwikkelaarssite.

Kans op updates vergroten

Welke toestellen wel en niet een update krijgen is niet altijd bekend, maar is soms wel in te schatten. Zo is het vaak zo dat high-end toestellen, dure toestellen met goede hardware, vaker updates krijgen dan low-end toestellen, goedkope toestellen met mindere hardware. Voorbeelden van huidige high-end toestellen zijn de HTC Sensation en de Samsung Galaxy S II. Een voorbeeld van een low-end toestel is de HTC Wildfire. Google wil ook graag een pure Androidervaring geven, zonder bemoeienis van fabrikanten. Om die reden is de Nexus-lijn in het leven geroepen. Ondertussen kennen we de Nexus One, de Nexus S en sinds kort ook de Galaxy Nexus. Deze toestellen hebben een kale versie van Android en worden geüpdatet door Google zelf. De fabrikant verschilt wel per toestel, maar die bemoeit zich niet met de software. De Nexus-toestellen worden ook gebruikt om nieuwe functies in Android te demonstreren. Zo was de Nexus S de eerste Androidtelefoon met een NFC-chip en heeft de Galaxy Nexus geen hardwareknoppen aan de voorkant. Wie gegarandeerd Androidupdates wil krijgen, kan het beste voor een Nexus-toestel kiezen.

In het kort

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld van hoe het updateproces in zijn werk gaat. In het kort zorgt Google ervoor dat Android nieuwe functies krijgt en moeten fabrikanten er zelf voor zorgen dat zij deze functies naar hun toestellen brengen. Wie gegarandeerd updates wil, kan het beste voor een Nexus-toestel kiezen, dat door Google zelf onderhouden wordt.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (77)
Bezig met laden van reacties...