Android Wear volledig vrijgegeven, brengt Android naar wearables

Android Wear volledig vrijgegeven, brengt Android naar wearables

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Android Wear

Android Wear is een aangepaste versie van Android, speciaal bedoeld voor apparaten die je op je lichaam draagt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan smartwatches en fitnesstrackers. De normale versie van Android is daar niet echt geschikt voor, omdat je bij dit soort draagbare apparaten meer beperkingen hebt dan bij een smartphone of tablet: zo heb je een klein scherm en heb je vaak een erg beperkte accuduur. De bediening moet op een kleiner apparaat, dat je bijvoorbeeld om je pols draagt, dus anders. Bij Android Wear is er voor gekozen om de bediening door middel van sleepbewegingen (swipen) en spraakinvoer te doen.

Bij de demonstratie tijdens Google I/O laat Google zien hoe de spraakinvoer van Android Wear-apparaten werkt. Google wil spraakinvoer steeds meer gaan gebruiken voor apparaten. Zeker op een klein scherm als dat van een wearable is een toetsenbord geen reële optie.

Notificaties

Androidapparaten worden per dag gemiddeld 125 keer per dag bekeken. Android Wear moet een oplossing bieden voor dit 'probleem'. Eén van de belangrijkste functies van Android Wear is het tonen van notificaties als die van binnengekomen berichten. Het interessantste van Android Wear in dat opzicht is dat ontwikkelaars geen aanpassingen aan hun apps hoeven aan te maken om deze met Android Wear te laten werken. Notificaties worden automatisch 'vertaald' naar een Android Wear-notificatie. Ontwikkelaars kunnen ook gebruikers door middel van spraakinvoer laten reageren op berichten.

Nieuwe mogelijkheden

Met de nieuwe versie van de ontwikkelaarstools voor Android Wear kunnen ontwikkelaars applicaties maken speciaal voor Android Wear, in plaats van alleen aangepaste notificaties. Deze apps kunnen dan direct op de smartwatches draaien. Ontwikkelaars kunnen hiervoor bijna alle normale functies van Android gebruiken. Google gaf tijdens Google I/O een overtuigende demonstratie: ze bestelden 'live' een pizza.

Applicaties kunnen ook alle sensoren van Android Wear bedienen en uitlezen. Daarnaast kunnen applicaties die op Wear draaien direct communiceren met applicaties op de smartwatch. Sterker nog, wanneer een Android-applicatie ondersteuning heeft voor Android Wear, wordt deze automatisch geïnstalleerd op een verbonden Android Wear-apparaat.

Android Wear-apparaten

De LG G Watch zal vandaag nog beschikbaar zijn in de Google Play Store, net als de vandaag aangekondigde Samsung Gear Live, de Android Wear-smartwatch van Samsung. De Motorola Moto 360 zal pas later deze zomer verkrijgbaar zijn.

Beschikbaarheid

De nieuwe ontwikkelaarstools voor Android Wear zijn op korte termijn beschikbaar. Android Wear-apparaten zullen direct aan te schaffen zijn.

De keynote speech van Google is nog bezig, dit artikel wordt nog aangevuld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk