Android Wear: Google verzoekt vooralsnog terughoudend te zijn met watchfaces

Android Wear: Google verzoekt vooralsnog terughoudend te zijn met watchfaces

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Android Wear

In maart van dit jaar kondigde Google aan met een platform te zullen komen speciaal voor wearables. Dit bleek Android Wear te zijn, een Androidversie, momenteel gebaseerd op Android 4.4, die geoptimaliseerd is voor kleine schermen, vierkant of rond.

Inmiddels is de eerste Android Wear-smartwatch, de LG G Watch, verkrijgbaar in Nederland en België en volgt de Samsung Gear Live op korte termijn.

Watchfaces

Een smartwatch is natuurlijk een slim horloge en wat is een horloge zonder wijzerplaat? Android Wear biedt standaard veel verschillende, sterk uiteenlopende wijzerplaten, oftewel watchfaces. Ontwikkelaars en designers hebben echter nog veel meer inspiratie, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Helaas is het officieel nog niet mogelijk om watchfaces te maken: er is nog geen publieke API. Dat houdt in dat er nog geen officiële specificaties zijn van hoe watchfaces gemaakt moeten worden. Dat weerhoudt ontwikkelaars er niet van om interessante watchfaces te maken, zoals de speciale Star Trek-watchface die je hieronder ziet.

Star Trek LCARS watchface

Terughoudend zijn

In de officiële Android Wear-community op Google+ geeft Google-ontwikkelaar Wayne Piekarski aan dat het beter is om terughoudend te zijn met het maken en verspreiden van watchfaces. Hij geeft aan dat Google hard werkt aan het maken van een publieke API voor watchfaces. Daarbij moet rekening gehouden worden met verschillende factoren, zoals de altijd-aan-modus van het scherm. Momenteel is het volgens hem lastig om een geweldige watchface te maken, terwijl dat in de toekomst een stuk eenvoudiger gaat worden.

Omdat er nog geen officiële API is, is de kans groot dat er veranderingen gaan komen. Dit, tezamen met het feit dat het momenteel lastig is om watchfaces te maken die in alle omstandigheden goed werken en ook nog eens niet de accu van je smartwatch leegtrekken of in de weg zitten bij de weergave van informatiekaarten, maakt het dat Piekarski niet aanraadt om custom watchfaces publiekelijk in de Google Play Store te zetten. Hij verzoekt ontwikkelaars om watchfaces alleen via alfa- of bèta-programma's in de Play Store te zetten, zodat gebruikers die huidige watchfaces op hun toestel hebben die een niet-officiële API gebruiken, weten waar ze aan toe zijn.

Beschikbaarheid

Volgens Piekarski komt de publieke, stabiele API snel, zodat ontwikkelaars eenvoudig goede watchfaces kunnen maken. Een aantal functies die handig zijn voor hele goede watchfaces komen pas aan het einde van het jaar geeft hij aan, wanneer Android Wear op Android L draait.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk