Android TV officieel: Google brengt Android (opnieuw) naar het grote scherm

Android TV officieel: Google brengt Android (opnieuw) naar het grote scherm

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Android TV

Begin april kwam er informatie naar buiten over de opvolger van Google TV die Android TV zou gaan heten. Techwebsite The Verge had documenten in handen gekregen die het bestaan van Android TV bewezen. Sterker nog: deze documenten bevatten een uitgebreide omschrijving en screenshots. Toen gisteren een game-ontwikkelaar in zijn game-omschrijving aangaf dat ondersteuning voor Android TV was toegevoegd, was ook de lancering tijdens Google I/O bevestigd.

Android TV heeft een aangepaste interface, maar is gebouwd op het L-platform die aan het einde van het jaar uitgebracht zal worden. Daarbij heeft Google er voor gekozen om de interface zo eenvoudig mogelijk te maken. De televisie is tenslotte volgens het bedrijf primair een enterainmentapparaat.

Bediening door middel van spraak

Android TV kan worden bediend door middel van spraak, net als Android Wear en Android Auto. Deze spraakmogelijkheden worden uitstekend aangevuld door de zoekfunctie van Google. Door zoekopdrachten te doen kunnen films en series worden opgezocht en direct worden bekeken, maar ook kan er informatie worden opgezocht over acteurs.

Ook is het mogelijk om Android TV te bedienen met Android Wear. Zo kunnen bijvoorbeeld films en series worden gepauzeerd en gestart vanaf de slimme horloges.

Games op Android TV

De Google Play Store biedt één van de grootste verzamelingen van games en Android TV gaat Androidgames naar de tv brengen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een controller.

Ook kunnen er multi-player games gespeeld worden en kan er, via Google Play Games, tegen andere Androidapparaten gespeeld worden.

Cast-ondersteuning

Google heeft in Android TV ook Google Cast-ondersteuning. Deze functie kennen we van de Chromecast. Met Google Cast kun je door op één enkele knop te drukken content laten afspelen door een apparaat, in dat geval de Chromecast. Met Google Cast-ondersteuning voor Android TV kunnen gebruikers door dezelfde knop te gebruiken films en muziek afspelen via Android TV.

Google heeft vandaag ook nieuwe verbeteringen aan Google Cast aangekondigd. Het is niet meer noodzakelijk om op hetzelfde netwerk te zitten om content af te kunnen spelen.

Beschikbaarheid

Android TV wordt onderdeel van de standaard Android-ervaring en ontwikkelaars kunnen met één ontwikkelingsomgeving apps maken voor smartphones, tablets en Android TV. Ontwikkelaars kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een preview van Android TV.

Android TV zal later dit jaar (in de herfst) uitkomen, samen met de lancering van de L-release van Android.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk