Android TV: beelden en info tv-besturingssysteem van Google duiken op

Android TV: beelden en info tv-besturingssysteem van Google duiken op

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Google TV

Dat Google TV nooit van de grond gekomen is, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste staat en valt een dergelijk systeem bij content. In de Verenigde Staten werd Google tegengewerkt door bijna alle televisienetwerken en televisie-aanbieders. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om de populaire streamingdienst Hulu te gebruiken op Google TV en werden livestreams door Amerikaanse zenders geblokkeerd.

Het lijkt waarschijnlijk dat Google TV het een stuk beter had gedaan wanneer Google al voor de lancering contentdeals had gesloten, maar dat is zeker niet het enige punt waarop de zoekgigant steken heeft laten vallen. Bij de lancering van Google TV werd gebruikers beloofd dat de Android Market en de bijbehorende apps en games snel naar hun Google TV-apparaten zou komen. Dat duurde echter jaren en ook waren nieuwe software-updates sporadisch. Daarnaast is de ontwikkeling van apps voor het platform, dat gebaseerd is op Android maar geen open source is, niet zo eenvoudig en is de interface erg chaotisch.

Android TV

Waar Google TV het zeker niet moet hebben van zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid, moet Android TV een oplossing bieden. Vandaag meldt The Verge dat het documenten in handen heeft gekregen met daarin de omschrijving van Android TV.

Android TV moet precies datgene zijn wat Google TV níet is: elegant, eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Wanneer we kijken naar de screenshots die The Verge heeft weten te bemachtigen lijkt dat inderdaad het geval. De interface ziet er stijlvol, strak en eenvoudig uit.

Zoals we ook zagen bij de Chromecast, de slimme hdmi-dongle van Google, heeft het bedrijf een selecte groep partners uitgekozen die hun applicaties aan hebben kunnen passen voor Android TV. Op de screenshots zien we bijvoorbeeld games als Plants vs Zombies, Asphalt en Where's My Water. Qua applicaties lijkt de eerste lading in ieder geval de eerste 'content-dorst' te kunnen lessen met in ieder geval Netflix, Google's eigen YouTube, Hulu, Pandora en Vevo. Daarnaast zien we ook Hangouts voorbij komen in de screenshots, wat er waarschijnlijk op duidt dat het mogelijk gaat worden om te (video)bellen via Google Hangouts. Skype biedt op verschillende televisieplatformen soortgelijke mogelijkheden al aan.

Android TV

Simpel

Google benadrukt in de documenten die in handen zijn van The Verge impliciet de verschillen met Google TV:

Android TV is een entertainment-interface, geen computingplatform. Het gaat er bij Android TV dat je content kunt vinden en er van kunt genieten met zo min mogelijk frictie. Het zal filmisch, leuk, vloeiend en snel zijn. 

Waar Google TV nog echt alle mogelijkheden van de smartphone of tablet naar de televisie wilde brengen, lijkt dat bij Android TV niet het geval te zijn. De interface is in ieder geval zeker niet herkenbaar als Android: deze zal bestaan uit een set van kaarten waar je doorheen scrollt. Op deze kaarten staan films, series, apps en games. Je gebruikt een afstandsbediening met daarop pijltjestoetsen (links, recht, omhoog en omlaag) om te navigeren. Daarnaast zullen er op de afstandsbediening een enter-, home- en terugtoets te vinden zijn. Ook zullen er optionele gamecontrollers aan te schaffen zijn.

Set-top-boxen, televisies of sticks?

De vraag is nog op welke manier Android TV uit wordt gebracht. Begin december schreven wij nog over geruchten rondom een Nexus-televisie. Google zou zelf een televisie uitbrengen met Android als besturingssysteem. In juli hoorden we echter ook al nieuws over een set-top-box met Android TV. In januari 2013 zou de toenmalige Androidbaas Andy Rubin deze set-top-box namelijk aan partners hebben laten zien. De set-top-box zou onder ander bewegingsbediening hebben. De naam 'Android TV' werd toen al specifiek genoemd.

Het lijkt er op dat Google de vertrouwde strategie gaat toepassen die het bedrijf ook bij Android zelf en recenter bij Android Wear heeft toegepast: zoek partners die de hardware ontwikkelen en zorg zelf voor de software. Bij Android werd het eerste toestel ontwikkeld in samenwerking met HTC, bij Android Wear wordt onder andere gewerkt met Motorola (aan de Moto 360) en LG (aan de G Watch).

Vorig jaar nog gaven onder andere televisiegiganten Samsung en LG aan met een Google TV-televisie te werken, maar deze toestellen zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Ondanks dat deze bedrijven hun eigen smart-tv-platformen hebben, Samsung Smart TV en LG WebOS, lijkt het niet heel onwaarschijnlijk dat deze bedrijven samen zullen werken met Google aan het nieuwe televisieplatform. Tenslotte kiest Samsung op alle andere gebieden de strategie dat het overal vertegenwoordigd wil zijn. Daarom komt het bedrijf met toestellen met (bijna) alle mogelijke schermgroottes, maar ook alle mogelijke besturingssystemen. Of Android TV helemaal open source wordt, net als Android zelf, is nog maar de vraag. Datzelfde geldt voor Android Wear. Wij verwachten in ieder geval in eerste instantie vooral set-top-boxen met Android TV.

Android TV screenshot

Chromecast

Met de Chromecast heeft Google in tegenstelling tot Google TV wél succes weten te boeken. De hdmi-stick is echter van een heel ander kaliber dan wat Android TV zal zijn. De Chromecast is echt alleen bedoeld voor het eenvoudig consumeren van content. De stick wordt in de televisie gestopt, de internetverbinding wordt ingesteld en het apparaat kan gebruikt worden. Applicaties kunnen alleen vanaf een computer, smartphone of tablet opgestart worden en draaien op een webserver, niet op de Chromecast zelf.

Android TV lijkt wat dat betreft tussen de Chromecast en Google TV in te vallen: het is mogelijk om applicaties en games op het systeem zelf te draaien, maar de interface is een heel stuk rustiger dan die van Google TV. Ook is het niet de bedoeling om complete apps te draaien op het platform, de interfaces van apps zullen drastisch moeten worden aangepast om te draaien op Android TV. Het lijkt wel waarschijnlijk dat 'gewone' Android-apps aangepast kunnen worden zodat ze een Android TV-interface weer kunnen geven. Op die manier zou het niet nodig zijn om apps volledig opnieuw te ontwikkelen, maar dat is ook nog even afwachten.

De twee platformen, Android TV en Chromecast, kunnen dan ook zeker naast elkaar bestaan: enerzijds de simpele mediastreamer en anderzijds een volledig enterainmentplatform. Wel lijkt het waarschijnlijk dat de 'cast'-knop die nu voor de Chromecast gebruikt wordt om content naar het apparaatje te versturen, ook gaat werken met Android TV. Momenteel werkt die knop bijvoorbeeld in de Netflix- en YouTube-apps om video's af te spelen op andere apparaten als de PlayStation 3.

Beschikbaarheid

Android TV is nog topgeheim en het is dan ook nog maar de vraag wanneer dit nieuwe Google-project het daglicht gaat zien. Een logische locatie om dit project aan te kondigen zou Google's eigen ontwikkelaarsconferentie, Google I/O zijn. Deze wordt dit jaar op 25 en 26 juni gehouden en is gewoonlijk dé locatie waar nieuwe Google-projecten bekend worden gemaakt, zeker projecten waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen.

Android TV

Bron: The Verge

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk