Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Google werkt vrolijk samen

Android in de toekomst: foldables, 5G en de Google Assistent-knop

· 25 februari 2019

In een blogpost heeft Google een samenvatting van de techbeurs MWC gemaakt. Hierin wordt genoemd wat de rol van Android is in alle recente en toekomstige ontwikkelingen en krijgen we een mooi overzicht van cijfers over Android One. De Google Assistent-knop zullen we daarnaast nog veel meer tegenkomen op smartphones.

Google op MWC 2019

Google heeft op MWC 2019 - de grootste mobiele techbeurs ter wereld - ook een stand waarin bezoekers terecht kunnen. Nu komt Google zelf niet met aankondigingen maar is het aanwezig om zijn relatie met veel verschillende partners te benadrukken. Om mensen buiten het MWC ook hiervan op de hoogte te houden heeft het bedrijf een blogpost online gezet waarin het de recente ontwikkelingen op een rijtje zet en welke rol Android hierin speelt. 

Foldables

Het begint met de vouwbare telefoon, foldables in het Engels genoemd. Hiervan is er deze week een nieuw exemplaar aangekondigd: de Huawei Mate X, voor een schappelijk prijsje van 2299 euro. Deze vouwbare smartphone neemt het op tegen de Galaxy Fold. Een eerste vergelijking tussen beide toestellen hebben wij al gemaakt en kan je hier lezen.  Voor onze eerste indrukken van de Mate X kan je hier terecht. Google benoemt hoe Android zich continu aanpast aan diverse vormen en formaten en dat ondersteuning voor foldables afgelopen najaar al was aangekondigd.

Huawei Mate X

Huawei Mate X

Hiermee ontstaan er nieuwe mogelijkheden zoals beter multitasken: met een groter scherm kan je video op de ene kant van het scherm bekijken en notities op de andere zijde maken. Tablets worden ook zo beter vervoerbaar zodat ze ook in je broekzak passen. Google geeft aan dat het uitkijkt naar nog meer vouwbare smartphones en Android verder zal optimaliseren om zo goed mogelijk op deze apparaten te werken.

Android foldables

5G

Iedereen leek wel het eerste te willen zijn met een 5G-telefoon op MWC. OPPO, Huawei, Xiaomi, LG: allemaal kwamen ze met een 5G-telefoon, om Samsung vorige week ook niet vergeten. Google noemt nog hoe partners als Sony, HTC, OnePlus en Vivo ook nog met plannen komen over hun visie op 5G, inclusief toestel-lanceringen. Google is blij dat Android deze 5G-telefoons mogelijk maakt en de adoptie in 2019 en verder de goede kant op helpt. 

5G Android

Android One

Het Android One-programma is opgezet om fabrikanten in staat te stellen Android naar consumenten te krijgen zoals het is bedoeld: sneller toegang tot de laatste versie van Android, regelmatige veiligheidsupdates en een Android-ontwerp die makkelijk en intuïtief is om te gebruiken. Nu blijkt dat dankzij partners als Xiaomi (met de Mi A1, A2 (Lite), LG (met de G7 One), Motorola (met de One (Power)) en HMD Global (met allerlei Nokia-smartphones) het aantal Android One-activaties afgelopen jaar met 250% is gestegen. Dat is een flinke stijging!

Ondertussen is het Android Enterprise Recommend-programma ook al gestegen naar meer dan 80 apparaten. Ten slotte is Android Go, een lichtere versie van het normale Android voor apparaten met minder dan 1 GB werkgeheugen, inmiddels al op meer dan 50% van de entree-smartphones die worden geactiveerd actief. 

Officiële renders van de Nokia 9 PureView

Nokia 9 PureView met Android One

Google Assistent-knop

Dan de Google Assistent-knop. Vorig jaar werd op de LG G7 ThinQ voor het eerst een aparte knop gezet om de Google Assistent snel op te kunnen roepen. Dit jaar zijn de functionaliteiten van een dergelijke knop uitgebreid en komt de Google Assistent-knop naar meer apparaten.

Eerst de functionaliteiten. Door de knop eenmaal in te drukken kan je korte spraakopdrachten inspreken, ingedrukt houden laat je langere spraakopdrachten uitspreken en zodra je de knop loslaat zal je een antwoord krijgen. Twee keer snel achter elkaar op de knop levert je een visueel dagoverzicht op (zie ook de afbeelding hieronder). 

Dagoverzicht Google Now Assistent

De knop zal naar meer smartphones komen. Gisteren werden al de Nokia 4.2 en 3.2 gepresenteerd die over deze knop beschikken. Nu blijkt de Xiaomi Mi 9 en Mi Mix 5G ook een aparte Google Assistent-knop te hebben, net als de LG G8 ThinQ en LG K40. TCL (Alcatel, Blackberry en Palm) en Vivo (inclusief de V15 Pro) ontbreken ook niet. 

De klap op de vuurpijl is echter dat alle toekomstige toestellen van LG en Nokia een aparte Google Assistent-knop zullen krijgen. Dat zijn dus een heleboel toestellen: Google verwacht dat in totaal over 100 miljoen toestellen zullen worden verkocht die over deze knop beschikken.

Digital Wellbeing naar Moto G7

Het laatste nieuwtje komt van Digital Wellbeing, ofwel digitaal welzijn in het Nederlands. Hierbij wordt je actief met je neus op de feiten gedrukt over hoeveel we onze telefoons wel niet gebruiken. Ook kan je hier maatregelen tegen nemen door app-timers in te stellen. Nu is Digital Wellbeing standaard op de Pixel-smartphones aanwezig, met recentelijk een uitbreiding naar Android One-toestellen en de Nokia 8.

Digital Wellbeing aantal meldingen app timer

De Samsung Galaxy S10 was de eerste telefoon zonder standaard Android die hierover beschikt. Nu blijkt dat de Moto G7-serie (de Moto G7, G7 Plus, G7 Power en G7 Play) ook over Digital Wellbeing zullen gaan beschikken. Google werkt eraan deze tool naar zoveel mogelijk toestellen te brengen zonder verder op details in te gaan. Kortom, weer genoeg nieuws van Google op het MWC. Voor al het andere nieuws houdt onze homepagina in de gaten waar al het actuele nieuws komt te staan.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...