Android-telefoons helpen bij vroegtijdige detectie aardbevingen

Android-telefoons helpen bij vroegtijdige detectie aardbevingen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het Android Earthquake Alerts System zit vernuftig in elkaar. Alle moderne smartphones zijn namelijk uitegerust met kleine accelerometers (versnellingsmeters). Tot nu toe worden deze meters vooral gebruikt in games of om te achterhalen hoe je je telefoon vasthoudt (horizontaal of verticaal). Zo'n accelerometer kun je ook voor andere doeleinden inzetten.

Vroegtijdige detectie aardbevingen

Tik op de afbeelding om het gif'je te bekijken

Google Nederland geeft aan dat zo'n accelerometer ook signalen kan detecteren die erop duiden dat er mogelijk een aardbeving plaatsvindt. Als de telefoon dat detecteert, stuurt ze een signaal naar de aardbevingsdetectieserver van Google. Dat signaal wordt samen met een grove locatie van de mogelijke onheilsplek verstuurd. De server combineert vervolgens informatie van veel telefoons om erachter te komen of er daadwerkelijk op die locatie een aardbeving plaatsvindt.

Dankzij dit systeem fungeert je telefoon als een mini-seismometer die samen met miljoenen andere Android-telefoons 's werelds grootste aardbevingsdetectienetwerk vormen.

Vroegtijdige detectie aardbevingenBekijk het gif'je hier

Beschikbaarheid

Google zal deze technologie allereerst inzetten op Google Zoeken. Als je 'aardbeving' of 'aardbeving intikt, zal je relevante resultaten voor jouw regio vinden. De aardbevingswaarschuwingen zullen vooralsnog alleen in Californië te ontvangen zijn. In het komende jaar zal Google deze waarschuwingen naar meer landen brengen. Het Android Earthquake Alerts System komt naar alle Android-toestellen met versie 5.0 en hoger.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk