Android Q Beta: zo selecteer je een andere accentkleur of lettertype

Android Q Beta: zo selecteer je een andere accentkleur of lettertype

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Thema's in Android Q

De eerste bètaversie van Android Q is onlangs gelanceerd en inmiddels hebben we op de redactie al heel wat nieuwe features kunnen ontdekken. Zo test Google in Android Q een aantal thema-instellingen waarmee je een andere accentkleur, een lettertype of pictogramvorm kunt kiezen. Dit zijn overigens opties waar vele launchers in de Play Store en vele Androidsmartphonefabrikanten allang gebruik van maken. In standaard Android zijn deze mogelijkheden er nog niet maar wellicht gaat Android Q hier verandering in brengen. Wellicht, aangezien het nog niet zeker is dat alle features van deze eerste bètaversie het tot de uiteindelijke versie redt.

In de thema-instelling in deze bèta kun je de accentkleur van het systeem veranderen. Er is keuze in zwart, groen, paars en apparaatstandaard. Het lettertype kan aangepast worden in apparaatstandaard of Noto Serif/Source Sans Pro.

Android Q andere accentkleur of lettertype

In Android 7.1 Nougat introduceerde Google de mogelijkheid voor ontwikkelaars om een tweede, rond icoontje toe te voegen. In Android 8.0 Oreo breidde Google de mogelijkheden voor ontwikkelaars verder uit. Ontwikkelaars die apps maken voor deze nieuwste Android-versie, kunnen een voorgrond en een achtergrond voor hun icoontjes instellen, waarbij de launcher (homescreenvervanger) bepaalt of de achtergrond bijvoorbeeld vierkant, rond of afgerond wordt. Door het homescherm ingedrukt te houden kun je dan via 'Instellingen startscherm' een andere pictogramvorm kiezen waarmee vervolgens alle app-icoontjes uitgerust worden.

Het kiezen van de pictogram/icoonvorm is in Android Q Beta uit de gebruikersinstellingen verdwenen en kan alleen via de ontwikkelaarsopties gewijzigd worden. De opties zijn wel gelijk gebleven. In de screenshot hieronder vind je de mogelijkheden.

Android Q pictogramvorm wijzigen

Alle besproken functies zijn te vinden in de instellingen onder 'Systeem' > 'Geavanceerd' > 'Ontwikkelaarsopties'. Zoeken op de term Thema werkt veel sneller. Helemaal onderaan kun je de opties vinden.

Android Q Beta installeren

Android Q Beta kan nu gedownload worden door eigenaren van de eerste, tweede en derde generatie Pixel-telefoons. Wil je er ook alvast mee aan de slag? Dan kun je hier terecht voor alle instructies. Alle nieuwe functies in deze bètaversie van Android Q worden momenteel getest. Google heeft laten weten dat we de definitieve versie in het derde kwartaal van dit jaar kunnen verwachten, met nog 5 verder ontwikkelde bètaversies in het verschiet.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk