Ontdekt in Android Q: schermopname, noodknop, gezichtsherkenning en meer

Ontdekt in Android Q: schermopname, noodknop, gezichtsherkenning en meer

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android Quindim?

Het regent de afgelopen weken aan informatie over Android Pie nadat er een vroege ROM is gelekt, een ruwe softwareversie ontwikkelt door Google nog voor de verschijning van de eerste developer preview, Ondanks dat het dus nog erg vroeg is om alvast conclusies hieruit te trekken leerden we alvast over het plan om een systeembrede donkere modus toe te voegen en zelfs de meer verborgen functies die zich achter de schermen afspelen werden al uitgespit.

De ROM van Android Q kwam nu ook in handen van 9to5Google en zij maakten hun eigen reeks ontdekkingen diep in de code van de software, maar voor we die bekijken, willen we eerst even wat aandacht besteden aan de naamgeving van de Android-versie, waarbij zoetigheid elke keer centraal staat. Onze kennis van desserts die beginnen met de letter 'Q' was helaas eerder beperkt, dus gingen we op zoek naar een overzicht. Voorlopig zetten wij in op het Braziliaanse dessert Quindim. Het lijkt op een soort van pudding die vaak in een O-vormige structuur wordt gepresenteerd en dat zou voor Google mooi werken om een letter 'Q' van te maken in afbeeldingen. Al blijft het natuurlijk een wilde gok.

Afbeelding van Quindim

Ziet er heerlijk uit, toch?

Gezichtsherkenning

Allereerst is er een functie ontdekt waar we echt naar uitkijken, en er werd al eerder naar gehint: ondersteuning voor meer kwalitatieve gezichtsherkenning. Slechts een handvol fabrikanten gaan bij hun vlaggenschepen zelf aan de slag met een DOT-projector, infraroodcamera en TOF-camera naast de selfiecamera om gezichtsherkenning veiliger te maken. Veiligheid blijkt nu een groot probleem te zijn voor veel Android-telefoons, maar door systeembrede ondersteuning te bieden voor deze technologie, zouden meer fabrikanten ermee aan de slag kunnen. Daarnaast komt er ook een dialoog in Android vergelijkbaar met de dialoog voor vingerafdrukscanners, maar nu voor gezichtsherkenning.

Persrenders van de LG G8 ThinQ

Ook de LG G8 zou met veiligere gezichtsherkenning komen

Schermopnames en noodknop

Android Pie kreeg al een optie om gemakkelijker screenshots te maken dankzij een handige knop, maar Android Q borduurt daarop voort, maar nu met schermopnames. Daarbij worden alle activiteiten op je scherm opgenomen nadat gebruikers eerst hiervoor toestemming hebben verleend aan de schermrecorder. Vervolgens zie je tijdens het opnemen een notificatie die weergeeft dat het toestel aan het opnemen is. Er is ook de mogelijkheid om achteraf ook je stemgeluid op te nemen, een soort van voice-over. We zagen sommige fabrikanten al eerder een schermopnamefunctie toepassen als onderdeel van hun softwareschil.

Ontdekt in Android Q: schermopname, noodknop, gezichtsherkenning en meer

Schermopnames kon je al maken met apps als AZ Screen Recorder

Android Q lijkt ook meer in te zetten op de veiligheid van zijn gebruiker, want de nieuwe Android-versie krijgt een noodknop, dat is een snelkoppeling die je meteen leidt naar de noodnummers in de telefoon-app op je telefoon. De snelkoppeling zou zich bevinden in het power-menu dat je te zien krijgt als je lang de power-knop van je telefoon indrukt.

Een screenshot van een noodknop

Je kan de power-knop indrukken om de noodknop te tonen

Privacy en notificaties

We zagen al eerder dat Android de touwtjes op het gebied van privacy beter in handen zal nemen door een nieuw systeem voor tijdelijke toestemmingen en ook voor externe opslag werd de beveiliging flink aangescherpt. Nu kan Android je er ook van bewust maken als een of meerdere apps gebruik maken van je locatie en microfoon. Er wordt daarbij een melding onderaan het scherm getoond en een nieuwe privacydialoog laat je de details bekijken.

Als je nu in je notificatiescherm een melding lang indrukt kan je ervoor kiezen om meldingen van de app in kwestie te stoppen. Het lijkt erop dat Android Q plannen heeft om nog meer mogelijkheden te bieden, zo kan je een melding wel laten tonen, maar dan uitzonderlijk in stilte.

Screenshots van de vernieuwde toestemmingen in Android Q

Toestemmingen kan je binnenkort ook geven aan apps als ze specifiek op de voorgrond zijn

WPA3-beveiliging en 5G

WPA3 is een nieuw beveiligingsprotocol dat is ontwikkeld door de Wi-Fi Alliance, dat zijn de ontwikkelaars die verbeteringen aanbrengen voor de wifi-standaard. Android Q zal binnenkort ondersteuning bieden voor het verbeterde beveiligingsprotocol. Een van de voordelen van WPA 3 is dat je wifi-wachtwoord niet meer vanop afstand kan worden gekraakt. Hackingsoftware kan nu slechts één keer je wachtwoord proberen te raden, alvorens de poging wordt stilgelegd.

Ook 5G is in aantocht en daarvoor is natuurlijk een aanduiding vereist die aantoont dat je wel degelijk verbonden bent met het razendsnelle internet en niet met 4G of HSDPA. Er werd zelfs al vooruitgedacht aan een icoontje voor 5G+ van zodra de standaard verder verbeterd wordt.

Wat denk jij van de nieuwe reeks verbeteringen van Android Q die in de code werden ontdekt? Naar welk dessert zal Android Q volgens jou genoemd worden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel

. Het nieuwe 5G-icoontje in Android Q

AZ Screen Recorder - No Root

AZ Screen Recorder - No Root

AZ Screen Recorder is een populaire app voor het opnemen/filmen van wat er op je scherm te zien is. De app kent geen restricties qua lengte van de video, en er wordt ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk