Android Q: Live Caption brengt ondertiteling bij alle audio op je telefoon

Android Q: Live Caption brengt ondertiteling bij alle audio op je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Live Caption

Google kwam op Google I/O met een aantal nieuwe toegankelijkheidsfuncties, waaronder deze Live Caption voor Android Q. Als je de functie aanzet in Toegankelijkheid, kan je ervoor kiezen om alle audio die op je telefoon te horen is, automatisch om te zetten in ondertitels. Je kan de functie gemakkelijk aan- en uitzetten vanuit een softwareknop in het pop-up menu dat je met de volumetoetsen activeert.

De functie zou een enorme meerwaarde kunnen beteken voor mensen met een gehoorbeperking. Of het gaat om een telefoongesprek, een filmpje, een podcast of een audioboodschap in WhatsApp. Live Caption zet het om in ondertiteling en doet dat volledig offline met Automatic Speech Recognition. De verwerking gebeurt dus lokaal op je telefoon, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat derde partijen meeluisteren. Android is daarmee het eerste besturingssysteem die een systeemfunctie krijgt waarmee zo'n automatisch ondertiteling vanuit elke toepassing mogelijk is

Voor iedereen

Live Caption is niet alleen handig voor mensen met een gehoorbeperking, maar ook voor wie bijvoorbeeld een video wil volgen maar geen geluid kan afspelen. Misschien zit je op een familiefeest en stream je stiekem een belangrijke voetbalmatch? In dat geval zet je even Live Caption op om de live-commentaar van de verslaggevers te volgen. Je kan de ondertiteling handig op elke plaats op je scherm slepen.

Beelden van de nieuwe feature

Google heeft Live Caption aangekondigd als een functie in Android Q, maar de functionaliteit is nog niet actief in de derde bètaversie van het besturingssysteem. We verwachten dat ze in een later stadium zal worden toegevoegd aan de bèta. Eerder kondigde Google al Live Transcribe aan, dat is een functie die alle geluid die de microfoons van je telefoon vastleggen, omzet in tekst.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk