Android Q Beta
Allereerst moeten we een heleboel Android-gebruikers teleurstellen, want alleen Google Pixel-telefoons ondersteunen de eerste bèta van Android Q. Met 'Pixel-telefoons' bedoelen we ook echt alle generaties, want zowel de eerste Pixel en Pixel XL als de Pixel 2 (XL) en Pixel 3 (XL) werken met de bèta. Als je meer willen weten over de functies van de Android Q Beta, verwijzen we je graag door naar dit artikel.
Wat je zal opvallen over de functies is dat nog niet alle nieuwigheden van kracht zijn die verwacht worden in de nieuwe Android-versie. Anderzijds zijn er veel functies gelanceerd die niet meteen een duidelijke impact hebben op de gebruikerservaring zoals de toevoeging van nieuwe codecs voor video en audio.
Voor ontwikkelaars
Google heeft daar bewust voor gekozen, want deze eerste bèta is dan ook uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars die de software ook in hun app-ontwikkelaar Android Studio kunnen testen. Later volgt nog een tweede bèta begin april die gefocust is op ontwikkelaars en op 7 mei volgt de laatste bèta voor ontwikkelaars. Pas daarna wordt Android Q ook officieel op dappere gebruikers losgelaten voor een nog onbekende selectie van toestellen, zodat zij op grotere schaal feedback kunnen geven aan Google.
De tijdlijn van Android Q
We willen daarom als redactie nog een laatste keer benadrukken dat deze versie officieel niet voor gebruikers bestemd is en dat ze veel stabiliteitsproblemen met zich meebrengt zoals ook te lezen is in de release notes.
Aan de slag met de Beta
Nu we alle disclaimers hebben gehad, leggen we je uit hoe je Android Q kan uittesten. Wie nog een ouder Google Pixel in de kast heeft liggen naast zijn dagelijkse telefoon, kan alvast aan de slag met de allerlaatste Android-functies. Het is ontzettend eenvoudig om de bèta te proberen, want je kan je eerst via deze pagina inschrijven als je een compatibel toestel op je Google-account hebt geactiveerd.
Vervolgens krijg je een Over The Air-update die zich in de notificatiebalk van je telefoon aankondigt. Als je op de melding tikt, krijg je een scherm zoals het onderstaande te zien. de update neemt 1304,4 MB in beslag. Google meldt ook dat doorheen de previewfase de software op heel regelmatige basis wordt bijgewerkt om problemen te verhelpen.
Hier vind je ten slotte informatie hoe je problemen kan melden, zodat Google met de feedback aan de slag kan. Google heeft ook een Android Beta Feedback-app die je in de applade van je telefoon zou moeten terugvinden en waarmee je eveneens feedback kan geven. Als je daarentegen problemen opmerkt met apps van derde partijen kan je rechtstreeks feedback geven aan de ontwikkelaars van de betreffende apps. Veel testplezier.