Android Q bèta 5 komt met verbeterde gestures in combinatie met zijmenu's

Android Q bèta 5 komt met verbeterde gestures in combinatie met zijmenu's

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android Q-veegbewegingen

Android Q's nieuwe gesture-navigatie was een controversiële zet van het bedrijf, want Google kiest voluit voor de navigatie die Apple lanceerde sinds de iPhone X toen de fysieke home-knop verdween. Daarnaast deden zich ook problemen voor met zijmenu's en Chris Banes, de Android Developer Relations-topman, heeft bekend gemaakt dat er veranderingen op komst zijn met de vijfde bètaversie.

Screenshot van de twee van Banes

De pot verwijt de ketel

Volgens de gesture-navigatie die Google wil introduceren, kan je van weerszijden van het scherm naar de binnenkant vegen als vervanger voor de Terug-knop. Dat zorgde voor moeilijkheden met sommige apps, want veel applicaties laten je van links naar rechts vegen om hun zijmenu te openen als alternatief voor het hamburgermenu.

In een initiële reactie van Google werden ontwikkelaars aanbevolen om dergelijke veegbewegingen in hun apps te verwijderen als ze zijmenu's willen blijven gebruiken. Google stuurt ontwikkelaars ook al langer aan om eerder tabbladen aan de onderkant te gebruiken, ook gelijkaardig aan iOS. Toch was die reactie van Google erg opmerkelijk te noemen omdat het bedrijf zich zelf nog altijd schuldig maakt aan zijmenu's en bijhorende veegbewegingen, zoals in Maps, om even een voorbeeld te noemen.

Oplossing?

Banes kondigt nu een oplossing aan. De gesture als vervanger voor de Terug-knop blijft, maar er komt een nieuwe veegbeweging om zijmenu's te openen. Je tikt met je vinger aan de zijkant van het scherm, je houdt een moment vast tot het menu verschijnt en trekt het verder naar de binnenkant. In onderstaande tweet zie je in een gif hoe het werkt. Tik op de tweet om af te spelen.

Tweet van Banes met GIF

Of deze nieuwe gesture een intuïtieve oplossing is, is nog maar de vraag. Misschien is tikken op het hamburgermenu wel de beste manier om een zijmenu te openen, maar het kan alleen moeilijk zijn om je vinger op dergelijke manier te strekken met grote schermen. Het is nog niet bekend wanneer de volgende Android Q bèta verschijnt. Mogelijk zal dat deze week het geval zijn.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk