Android Pie-updates stegen spectaculair dankzij Project Treble

Android Pie-updates stegen spectaculair dankzij Project Treble

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Project Treble

Project Treble is een functie die werd aangekondigd met de lancering van Android Oreo. Google verdeelde het Android Framework in een hardware- en software-gedeelte, en een gedeelte dat wordt bijgewerkt door de fabrikant die de chipset ontwerpt waar je telefoon mee werkt. Google verklaart nu in een blogbericht dat we pas later na de komst van Android Pie een goed beeld krijgen over het effect van Project Treble op de fragmentatie van Android-versies.

Android Pie-updates stegen spectaculair dankzij Project Treble

Volgens cijfers die Google steeg het aantal gebruikers van Android Pie veel sterker vergeleken met dezelfde periode nadat de twee versies van Android Oreo beschikbaar werden. In het eerste halfjaar na de komst van Android 9 Pie was dat verschil met de adaptatie van Oreo nauwelijks zichtbaar. Dat schreven we ook in ons rapport over Project Treble eind 2018. Niet veel later stopte Google met het regelmatig delen van distributiecijfers, en zo werd het veel lastiger om de voortgang van Android Pie-updates op de voet te volgen. We zien nu in de grafiek dat pas 200 dagen na de lancering van Android Pie de uitrol van updates steviger op gang kwamen vergeleken met de versies 8.0 Oreo en 8.1 Oreo.

Toekomst

Googles conclusie luidt dus dat Project Treble wel degelijk een succes is, en het bedrijf kijkt positief naar de toekomst, en dus naar Android 10. Essential kwam opnieuw met een update naar Android Pie op dezelfde dag wanneer de Pixels van Google met Android 10 werden verwend, en ook OnePlus startte meteen zijn bètaprogramma en werkte sneller dan voordien zijn vlaggenschepen bij. Verder zouden tal van Android-fabrikanten nog dit jaar toestellen bijwerken naar de nieuwe versie, namelijk onder andere: ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp en Sony.

Als laatste verwijst Google naar een andere belangrijke innovatie en dat is Project Mainline. Die verbetering moet ervoor zorgen dat met Android 10 beveiligingsupdates vlotter tot bij de Android-gebruikers komen. Google voert daarmee zelf de updates uit vanuit de Google Play Store voor elk afzonderlijk onderdeel dat een patch nodig heeft.

Android 10

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk