Android developer preview 4 beschikbaar: dit zijn alle nieuwe functies

Android developer preview 4 beschikbaar: dit zijn alle nieuwe functies

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Tijdlijn Android P

Android P is begin maart aangekondigd. Google gaf tevens een eerste previewversie vrij, speciaal voor ontwikkelaars. Zij konden deze Androidversie alvast testen op bugs. In deze eerste vroege versie van Android P zagen we onder andere rijkere notificaties in Reply-stijl, betere ondersteuning voor de scherminkeping of notch en Slices. Slices maken het mogelijk om in apps content uit andere apps weer te geven. Daarnaast zijn er nog veel meer verbeteringen in deze Androidversie te vinden, zoals betere privacybescherming en betere ondersteuning voor vingerafdrukken.

Tijdlijn van Android P-releases

Tijdens Google I/O 2018 bracht Google de tweede previewversie naar buiten die tevens als eerste bèta beschikbaar kwam. Deze versie bracht veel nieuwe features opgedeeld in drie grote thema's: intelligentie, simpelheid en het verantwoord gebruik van Android. In dit artikel lees je er alles over. Opvallend hierbij was het nieuws dat naast de Pixel-toestellen voor het eerst ook een groot aantal andere Androidtoestellen aan het officiële bètaprogramma van Android werde toegevoegd. Op deze manier kan een grotere groep de bèta van Android P dus testen.

Begin juni bracht Google de derde previewversie naar buiten die tevens als tweede bèta beschikbaar kwam. In deze versie waren de API's final zijn. Dat betekent dat ontwikkelaars definitief aan de slag konden met Android P en er zeker van kunnen zijn dat er voor het ontwikkelen van apps en games niets meer gaat veranderen tot aan de lancering van Android P.

Nieuw in Android P Beta 3

Zojuist heeft Google de vierde previewversie aangekondigd. Dit is tevens de derde bèta en ook de laatste versie voordat de officiële lancering in augustus zal plaatsvinden. Deze versie bevat de laatste bugfixes, wat verbeteringen en optimalisaties evenals de beveiligingsupdate van juli. Alle nieuwe functies hebben we hieronder vermeld.

Navigatiebalk met 'gestures'

De nieuwe navigatie met 'gestures' zagen we voor het eerst in de eerste bètaversie van Android P. Google wil door het gebruik van gestures (veegbewegingen) het navigeren vereenvoudigen. Hoe deze navigatie precies in zijn werk gaat lees je in dit artikel. In deze preview is de slider in grootte aangepast van de helft van het scherm naar de gehele breedte van het scherm. Daarnaast zijn de previews van de recente apps een stuk groter en vullen bijna het gehele scherm.

Navigatiebalk met 'gestures'

Links: DP4 Rechts: DP3

Handmatig een thema kiezen

Sinds Android 8.1 Oreo wordt het thema (licht of donker) van de notificaties, snelle instellingen en de Pixel Launcher automatisch aangepast aan de wallpaper. In deze preview kun je dit nu ook handmatig instellen.

>Instellingen > Weergave > Apparaatthema

Handmatig een thema kiezen - Android P

Aparte regelaar voor het belvolume

In deze preview zit een aparte regelaar voor het belvolume.

Belvolume - Android P

Links: DP4 Rechts: DP3

Nieuwe terugknop

Nieuwe terugknop - Android P

Links: DP4 Rechts: DP3

Nieuw systeemicoon Android P

Systeemicoon Android P

Links: DP4 Rechts: DP3

Naast deze wijzigingen zien we het nieuwe Material-uiterlijk in vele icoontjes terugkomen, heeft het rotatie-icoontje de plek van de recente apps-overzicht ingenomen, is het batterijbesparings-icoon aangepast, wordt de Klok-app geopend als je op de tijd in het menu met snelle instellingen tikt en nog veel meer.

Android P bèta

Als je al deel neemt aan de bèta van Android, dan zal de update vanzelf verschijnen. Smartphones zoals de OnePlus 6, Nokia 7 Plus, Vivo X21, Xiaomi Mi Mix 2S, Essential, Oppo R15 Pro en Sony Xperia XZ2 doen ook mee aan het officiële bètaprogramma van Android en kunnen deze derde bèta binnenkort ook verwachten. Een overzicht van toestellen die meedoen aan de bèta kun je hier vinden.

Vorig jaar werd de uiteindelijke versie van Android O(reo) op 21 augustus aangekondigd, Android N(ougat) werd op 22 augustus gelanceerd. We gaan ervan uit dat Android P ook rond deze datum wordt gelanceerd.

Android P

Via: 9to5Google, DroidLife

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk