Google lanceert Android Oreo (Go-editie) voor goedkope smartphones

Google lanceert Android Oreo (Go-editie) voor goedkope smartphones

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android Oreo (Go-editie)

Android Go is geoptimaliseerd voor toestellen met weinig werkgeheugen en tijdens Google I/O dit jaar aangekondigd. Google gaf destijds aan dat Android O de eerste Android-versie zou zijn met deze speciale 'Go'-versie. Het bedrijf houdt zich aan zijn woord en vanaf morgen wordt, tezamen met de lancering van de stabiele versie van Android 8.1 Oreo, ook de Go-editie uitgerold. De Go-editie is dus onderdeel van Android Oreo waarbij een aantal functies zijn ingeschakeld of juist zijn uitgeschakeld.

De Android Oreo Go-editie is bestemd voor toestellen met 512MB tot 1GB aan werkgeheugen en is gebaseerd op drie onderdelen:

> Geoptimaliseerd voor toestellen met weinig werkgeheugen, focus op datamanagement

> Speciaal aangepaste versies van Google-apps (bijvoorbeeld YouTube Go)

> Aangepaste Play Store die geschikte apps aanbeveelt

Google heeft op het gebied van optimalisaties meer verbeteringen aangebracht. De gemiddelde app zou op toestellen met deze Androidversie tot 15% sneller moeten zijn. Verder is de grootte van de voorgeïnstalleerde apps teruggebracht. Deze apps nemen nu 50% minder opslagruimte in. Voor budgettoestellen met weinig werkgeheugen en opslaggeheugen is dit natuurlijk een uitkomst.

Datamanagement en beveiliging

Google legt ook de focus op het gebied van datamanagement, aangezien de budgettoestellen in opkomende markten vaak met een gelimiteerde databundel worden verscheept. Zo is de functie databesparing in Chrome standaard ingeschakeld en kan er per app worden aangegeven of deze in de achtergrond gebruik mag maken van de dataverbebinding.

Ook aan beveiliging is er gedacht. Oreo is de meest veilige Androidversie van dit moment, de Go-editie profiteert hiervan. Deze versie krijgt dezelfde functies op het gebied van beveiliging zoals Google Play Protect. Deze in Android ingebouwde malwarescanner maakt virusscanners overbodig en scant dagelijks maar liefst 50 miljard geïnstalleerde apps gescand op smartphones, om te kijken of er geen onregelmatigheden zijn.

Google-apps

Voorgeïnstalleerde apps in Android Oreo Go-editie zijn geoptimaliseerd: Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard, Google Play, Chrome, en het nieuwe Files Go. Ze wegen niet alleen minder maar zijn ook sneller.

De Play Store biedt dezelfde functionaliteit als op elk ander toestel, alleen worden er nu apps aanbevolen die goed werken met budgettoestellen. Daarnaast spoort Google ontwikkelaars via deze richtlijnen aan om hun apps ook geschikt te maken.

Beschikbaarheid

Android Oreo (Go-editie) wordt samen met de lancering van de stabiele versie van Android 8.1 Oreo vanaf morgen uitgerold. Google geeft aan dat de eerste Android Oreo Go-toestellen in de komende maanden op de markt zullen komen. Het is niet bekend of deze smartphones ook onze kant op komen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk