Android’s ‘Nearby Sharing’ in ontwikkeling voor Chrome OS en Windows

Android’s ‘Nearby Sharing’ in ontwikkeling voor Chrome OS en Windows

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AirDrop van Google

Het concept van Google is niet nieuw, sterker nog: Apple gebruikt een soortgelijke functie al jaren in MacOS en iOS om bestanden over en weer te zenden, genaamd AirDrop. Wi-Fi Direct is in principe een tegenhanger van AirDrop, maar de dienst mocht nooit echt populariteit winnen. Google heeft dat ook ingezien en besloot vanaf Android 11 te werken aan zijn eigen ‘AirDrop’-concurrent, waarmee het gemakkelijker zou worden om bestanden te delen tussen twee Android-telefoons. Ten minste, dat is wat verwacht werd van de Nearby Sharing-functie die in Developer Preview 2 is opgedoken.

De Nearby Sharing-functie verscheen eerder al eens kort in een video van Google

Uit een rapportage van Chrome Story blijkt immers dat de Nearby Sharing-functie voor Android 11 een vertakking heeft gekregen naar Chrome OS. In de nieuwe versie van Chrome OS, om precies te zijn in de Canary-versies, zijn verwijzingen gevonden naar Nearby Sharing. Momenteel dient de functie nog ingeschakeld te worden via een Chrome-flag (chrome://flags/#nearby-sharing), vervolgens lijkt er in de praktijk - naast een verwijzing in het instellingen-menu - weinig te worden geactiveerd. Inmiddels bevat de flag ook informatie over de komst van de functie naar Windows, Mac en Linux.

Cross-platform

Voor een geslaagde AirDrop-concurrent dient Google de functie cross-platform te ontwikkelen en op basis van de aanwezige verwijzingen, lijkt dit ook zeker het geval te zijn. Volgens 9to5Google is deze functie op meerdere plekken bevestigd, waaronder in code van Chromium. Indien Google de functie met Android 11 zal lanceren, dan kan het Chromium-team nog ruim de tijd nemen om de functie uit te testen: de stabiele release van Android 11 zal pas in september plaatsvinden. Tegen die tijd zullen we vermoedelijk ook meer details te zien krijgen over de werking van Nearby Sharing met Chrome.

Beeld van de functie

Eerder liet Google al kort zien hoe de Nearby Sharing-functie in Android 11 werkt

Zo is het vooralsnog onbekend welke bestanden je met het Nearby Sharing-protocol kan delen en is het tevens onbekend hoe de bestanden gedeeld worden: gaat dit via bluetooth of zal Google van zijn eigen serverpark gebruikmaken? Samsung ging Google alvast voor door een protocol te ontwikkelen waarmee bestanden via Samsung-servers naar andere gebruikers (die nabij zijn) worden gestuurd. In dat geval heb je mobiele data nodig, terwijl zo’n systeem juist handig zou zijn om overal bestanden te kunnen delen. Wat vind jij van de functie? Laat het ons weten in de reacties onder het bericht.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk