Android M brengt nieuwe, uitgebreide volume-instellingen met 'niet storen'

Android M brengt nieuwe, uitgebreide volume-instellingen met 'niet storen'

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android M: meer dan een stille modus

In Android L had Google het idee de volume-instellingen aan te passen, maar door verkeerde bewoordingen, onduidelijke icoontjes en meer niet-zo-doordachte aanpassingen werd de stille modus een groot issue. In Android M is dit flink aangepakt en heeft Google zijn best gedaan om dit te herstellen en de veeleisende gebruikers toch veel opties te geven.

Via snelle instellingen die na het indrukken van de volumetoetsen verschijnen kunnen nu ook de media- en alarmvolumes aangepast worden. Dit was eerder al mogelijk bij bijvoorbeeld Samsung- en LG-toestellen, maar is dus ook te gebruiken op standaard-Android.

Niet storen

De prioriteitsmodus en stille modus van Android 5.0 en 5.1 blijven wel bestaan, maar vallen voortaan onder het kopje 'niet storen'. Deze niet-store-modus kan nog steeds automatisch worden ingeschakeld en doet nu wel erg veel denken aan de niet-storen-functie van Samsung-toestellen met Lollipop en dat is ook niet zo raar: Google gaf in de aankondiging van Android M aan heel goed te hebben gekeken naar de functies en oplossingen die Android-fabrikanten in hun eigen skins meegeven.

Ontwikkelaars kunnen overigens ook apps ontwikkelen die de niet-storen-modus in- en uitschakelen, daarbij kun je denken aan automatiserings-apps als Tasker of Llama. Hier dient de gebruiker wel toestemming voor te geven.

Twee oproepen in 15 minuten

De overige opties brengen mogelijkheden voor het instellen van de prioriteit, niet storen en 'alles aan'-modus. Zo kunnen tijden, schema's (bijvoorbeeld weekenden) ingesteld worden om deze te activeren. Hierin kunnen bepaalde apps al dan niet toegevoegd worden en is het zelfs mogelijk om in te stellen dat als iemand binnen 15 minuten twee keer belt, dit telefoontje wel door te laten komen.

Google heeft geprobeerd om de instellingen duidelijker en behapbaar te maken voor iedereen. Er is veel werk verricht, maar wellicht is er nu een overkill voor de niet-zo-ervaren gebruiker. Of dat ook echt zo is, moet nog gaan blijken in de praktijk. Onderstaand is te zien hoe deze nieuwe opties werken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk