Android 5.0 Lollipop en Nexus-dag: wat verwachten we vanavond?

Android 5.0 Lollipop en Nexus-dag: wat verwachten we vanavond?

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Motorola Nexus 6

Het is alweer een jaar geleden dat Google samen met LG de Nexus 5 aankondigde, tijd voor een opvolger dus. Dit zou de Nexus 6 worden en dit toestel wordt geproduceerd door Motorola. Vorig jaar zou Google nog wat huiverig geweest zijn om Motorola, dat eigendom is van Google, een Nexus-toestel te laten produceren, omdat dit zou kunnen worden gezien als voortrekkerij. Nu Lenovo Motorola overneemt, is dat bezwaar weggenomen. Vanavond verwachten we het eerste Nexus-apparaat van Motorola te gaan zien.

Als de geruchten kloppen draait de Nexus 6 op een Snapdragon 805-chipset met een quad-core-processor geklokt op 2,65 GHz in combinatie met 3 GB aan RAM-geheugen. Het scherm zou groot worden, 5,9 inch, met een Quad HD-resolutie, hetgeen een resolutie betekent van 2560 bij 1440 pixels. Natuurlijk draait de Nexus 6 op Android 5.0 (Lollipop). Om foto's te maken zal deze nieuwste Nexus-smartphone gebruik maken van een 13 megapixel-camera. Het toestel is qua uiterlijk gebaseerd op de Motorola Moto X (2014), maar is wel een stuk groter.

De Nexus 6 zou de eerste Nexus-phablet zijn. Voor Google is een dergelijk apparaat een interessant ontwikkelingstoestel. Ten eerste is het een mooie manier om te kijken hoe de nieuwe interface van Android Lollipop (met Material design) het doet op een phablet, zeker aangezien de markt voor toestellen met grote schermen alleen maar groter lijkt te worden. Er was al wel een Google Play Edition (met standaard Android) van de Sony Xperia Z Ultra, maar hiervoor zijn geen aanpassingen gedaan wat betreft interface. Voor Google is het ook interessant om een grote smartphone in combinatie met een smartwatch op Android Wear te pushen: de smartphone kan dan vaker in de tas of (grote) broekzak blijven zitten.

Verwacht wordt dat de Nexus 6 vanaf 17 oktober te bestellen zal zijn en dat het toestel vanaf 3 november daadwerkelijk beschikbaar is.

Lees meer: Motorola Nexus 6: zou dit hem echt zijn?

Nexus 6

HTC Nexus 9

HTC maakte het allereerste officiële Nexus-apparaat, de Nexus One. In de loop der jaren heeft HTC een grote fanbase opgebouwd en de roep om een nieuw Nexus-apparaat van het bedrijf was dan ook groot. Interessant is nu dat HTC zichzelf opnieuw op de tabletmarkt gaat begeven met de Nexus 9. Het bedrijf bracht eerder wel wat tablets uit, maar deze waren zeker niet geslaagd. Een Nexus-tablet is een goede manier voor het Taiwanese bedrijf om te laten zien wat het in huis heeft, ook wat betreft tablets.

Onder de motorkap gaat de Nexus 9 mee in de top, hier draait de snelle NVIDIA Tegra K1-chipset met een 64 bits-processor die efficiënter omgaat met de beschikbare rekenkracht. Het betreft een dualcore-processor, maar deze zou even snel werken, of misschien nog wel sneller, dan de gemiddelde quadcore-chipset. Verder krijgt de tablet vermoedelijk 2 GB aan werkgeheugen.

Verwacht wordt dat de Nexus 9 vanaf 17 oktober te pre-orderen zal zijn en dat het apparaat vanaf 3 november uitgeleverd zal worden.

Lees meer: Nexus 9 krijgt goedkeuring FCC

Nexus 9

ASUS Nexus Player

Tijdens Google I/O kondigde Google ook Android TV aan, Android, maar dan geschikt voor het 'grote scherm'. Maar, hadden we dat niet al eens eerder gehoord? Inderdaad, Google deed eerder een poging om Android naar de televisie te brengen met Google TV. Ondanks toezeggingen van fabrikanten als Samsung en LG zijn er amper apparaten verschenen met Google TV en is het systeem, om verschillende redenen, nooit echt van de grond gekomen.

Met Android TV moet het allemaal anders worden. Zo hebben Philips en Sony laten weten volgend jaar hun topmodellen (4K-tv's) uit te rusten met Android TV. Dat is echter niet genoeg om Android TV wél van de grond te laten komen. Mensen vervangen hun televisie over het algemeen pas na minimaal vijf jaar en het zou daarom te lang duren om Android TV een succes te laten worden, zeker aangezien er heel veel televisies verkocht worden die draaien op andere besturingssystemen. Voor mensen wiens televisie nog niet aan vervanging toe is, zijn set-top-boxen een interessante oplossing. Deze kastjes voegen nieuwe functionaliteit aan een bestaande televisie toe.

Lees meer: Android TV officieel: Google brengt Android (opnieuw) naar het grote scherm

Het lijkt waarschijnlijk dat Google vanavond de ASUS Nexus Player aan gaat kondigen. Dit apparaatje stelt ontwikkelaars in staat om eenvoudiger apps te ontwikkelen voor Android TV en kan er voor zorgen dat Android TV bij (veel) meer mensen een plaats in huis vindt dan wanneer Android TV alleen tot besturingssysteem voor televisies zelf beperkt blijft. De Nexus Player, die net als de Nexus 7 (2013 en 2014) door ASUS gemaakt zal worden, draait waarschijnlijk op een quad-core-chipset van Intel is daarom onder andere uitermate geschikt voor het spelen van (Android)games.

Overigens zullen ook andere fabrikanten Android TV-set-top-boxen uit gaan brengen en hebben we al een ontwikkelaarsapparaat voor Android TV gezien. Wanneer de Nexus Player precies te koop zal zijn en tegen welke prijs, is nog even afwachten.

Lees meer: ASUS Nexus Player: Android TV krijgt eigen Nexus-apparaat

Android TV

Nexus 5 (2014)?

Veel mensen zitten niet te wachten op een Nexus-toestel met groot scherm en de roep om een kleinere Nexus-smartphone is dan ook groot. We hebben eerder geruchten gezien over een directe opvolger voor de Nexus 5, een 2014-model met een 5,2 inch-scherm. We hebben voor een dergelijk toestel wel benchmarkresultaten langs zien komen, maar deze zijn vermoedelijk nep. Naast dat we niets meer van dit toestel vernomen hebben, is de naam die voor Android 5.0 gebruikt wordt, 'Lion', verder voor zover we hebben kunnen vinden nooit door Google gebruikt.

Desondanks waren er een tijdje redelijk hardnekkige geruchten dat Google toch aan een tweede Nexus-smartphone zou werken. Is het dan ook waarschijnlijk dat dit daadwerkelijk het geval is? Nee, niet echt. In het verleden is het Google nog nooit gelukt om een Nexus-apparaat volledig geheim te houden, op misschien de Nexus Q na. De Nexus 10 heeft het het langste volgehouden: de gebruiksaanwijzing voor het apparaat lekte op de lanceringsdag. Het is waarschijnlijker dat Google de Nexus 5 van vorig jaar nog een tijd aan zal houden en zal verkopen naast de Nexus 6: het toestel zal met de update naar Android Lollipop zeker weer een tijdje meekunnen wat betreft accu en prestaties.

Lees meer: Nexus 5 (2014) in gelekte benchmark

Nexus smartwatch?

Vorig jaar zagen we verschillende geruchten over een Nexus-smartwatch. Uiteindelijk is er nooit een Nexus-smartwatch gelanceerd, maar werden bij de aankondiging van Android Wear, het besturingssysteem voor wearables, wel twee smartwatches aangekondigd. Uiteindelijk zijn er verschillende Android Wear-apparaten op de markt en zullen er nog verschillende op korte termijn uitkomen. Een Nexus-smartwatch om de markt te stimuleren lijkt dus niet echt nodig.

Maar wat had Sundar Pichai bij de lancering van Android One dan om zijn pols? Waarom wilde hij dit 'geheime apparaat' niet laten zien? Mogelijk is het een niet-Nexus-product als de metalen uitvoering van de Sony SmartWatch 3, of mogelijk ging het vooral om de software die op het apparaatje draait. Google is bezig met een nieuwe versie van Android Wear die waarschijnlijk gebaseerd is op Android Lollipop.

Verwachten we dus een Nexus-smartwatch? Nee, dat niet. We verwachten vanavond wel een nieuwe versie van Android Wear.

Smartwatch

Android Wear 2.0

Naast Nexus-apparaten verwachten we vanavond uiteraard ook nieuwe software. We weten dat Google werkt aan een grote update voor Android Wear en een aantal nieuwe functies van deze update zijn al door Google aangekondigd. Zo krijgt het besturingssysteem ondersteuning voor GPS-chips. Tot nu toe moest er per se gebruik gemaakt worden van de locatiebepaling van de verbonden smartphone, maar dat is niet handig wanneer je bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen zonder smartphone op zak.

De Sony SmartWatch 3 is de eerste Android Wear-smartwatch die een eigen GPS-chip aan boord heeft en de release van dit apparaat laat in ieder geval nog op zich wachten totdat de nieuwe versie van Wear gelanceerd is. Ook nieuw is de ondersteuning voor het streamen van muziek direct van de smartwatch naar een Bluetooth-headset. Deze twee verbeteringen maken de Android Wear-apparaten ook zelfstandig een stuk nuttiger.

De populairste apps voor Wear-apparaten lijken op dit moment de custom watchfaces te zijn. Deze digitale wijzerplaten, gemaakt door ontwikkelaars, zijn wel in overvloed aanwezig, maar eigenlijk is er nog geen echte ondersteuning voor in Android Wear. Google heeft beloofd dat dit wel in de volgende update, die we vanavond verwachten, zal zitten. Hiermee zullen problemen met de accu en het slecht zichtbaar zijn van notificaties bij custom watchfaces opgelost worden.

We weten ook dat Google werkt aan het overzetten van Android Wear naar Android 5.0. De huidige versie van Android Wear draait op het Android 4.4 (KitKat)-platform en het lijkt waarschijnlijk dat versie die vanavond vermoedelijk aangekondigd gaat worden, op Android 5.0 draait.

Lees meer: Wat is Android Wear?

Android 5.0 (Lollipop)

Afgelopen zomer verraste Google ons enigszins door een preview te geven van een nieuwe Android-versie. In het verleden had Google al wel wat screenshots laten zien, maar nog nooit iets van deze omvang. Naast een kijkje naar het nieuwe systeem dat de werknaam Android L kreeg, werden nieuwe features aangekondigd en konden ontwikkelaars aan de slag met een preview-versie.

Aangezien Google zijn Androidreleases een bijnaam geeft met een snoepje of ander lekkernij als inspiratiebron, hebben we de afgelopen maanden volop kunnen speculeren over de naam van de volgende Android-versie. Intern werd de release Lemon Meringue Pie genoemd, maar we weten inmiddels vrij zeker dat de release de naam Lollipop zal gaan krijgen. Google die teaset in ieder geval nog even lekker verder met een grappige video en een lolly-taart.

We weten dat Google na de release van de previewversie van Android L nog flink aan het systeem gesleuteld heeft. Het systeem was ook zeker nog niet volledig af en eigen apps waren nog niet of niet volledig overzet naar Android L. We weten al wel een groot aantal van de wijzigingen die met Android L komen. Android 5.0 wordt de grootste update in jaren, wat betreft wijzigingen onder de motorkap, maar ook wat betreft uiterlijk. Kort samengevat krijgt Android Lollipop onder andere een nieuw design met de naam Material, zal het systeem 64-bits-processoren ondersteunen, zal Android L een stuk sneller zijn door ART, zullen we notificaties op het ontgrendelscherm gaan zien en zijn er flinke verbeteringen gedaan op het gebied van accugebruik.

Voor ons is het in ieder geval nog spannend om te zien of er nog grote nieuwe wijzigingen gemaakt zijn en of Google nog verrassingen voor ons in petto heeft vanavond!

Lees meer: 10 dingen die je moet weten over Android 5.0 (Lollipop)

De precieze tijd van de aankondigingen is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dit rond 18:00 uur onze tijd zijn.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk