"Volgende grote Android-versie gaat Lemon Meringue Pie heten"

"Volgende grote Android-versie gaat Lemon Meringue Pie heten"

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Zoetigheden

Android wordt al jaar en dag naar zoetigheden genoemd. Zo hebben we al Cupcake (Android 1.5), Donut (Android 1.6), Eclair (Android 2.0/2.1), Froyo (Android 2.2), Gingerbread (Android 2.3), Honeycomb (3.0/3.1), Ice Cream Sandwich (Android 4.0), Jelly Bean (Android 4.1/4.2/4.3) en KitKat (Android 4.4) gezien en ook de volgende versie wordt natuurlijk weer naar een zoete lekkernij genoemd.

Lemon Meringue Pie

Uit de omschrijving van een stuk code zou blijken dat de volgende naam voor een grote Android-update Lemon Meringue Pie zou gaan worden, afgekort Android LMP. Of deze, toch wat lange naam, uiteindelijk ook gebruikt gaat worden, of dat dit alleen een interne naam is, is vooralsnog niet bekend. Ook weten we niet of dit gelinkt moet worden aan Android 4.5 of Android 5.0, maar aangezien deze naam intern blijkbaar gebruikt wordt, wordt het steeds aannemelijker dat de naam van de volgende release 'LMP' gaat worden.

In het recente verleden is er wel een voorbeeld van een geval waarbij Google op het laatste moment de releasenaam nog aanpaste. Bij Android 4.4 was de interne naam al vanaf het begin Key Lime Pie, maar werd deze op het laatste moment veranderd in KitKat. Dat lijkt echter om een eenmalige 'stunt' te gaan.

Android API-levels

In de code zelf is te zien dat de 64-bitsversie van de L-release een 'voorlopige' API-level 'L' krijgt. Dit is wat vreemd, aangezien dit normaal gesproken nummers zijn. Deze nummers worden door ontwikkelaars onder andere gebruikt om te bepalen welke functies op een bepaalde Androidversie ondersteund worden. Voorbeelden zijn API level 19 voor Android 4.4 en API level 16 voor Android 4.1. Dit getal werd elke keer opgehoogd als er nieuwe functies aan Android werden toegevoegd. Ten opzichte van Android 4.1 zijn er in Android 4.2 een aantal nieuwe functies toegevoegd en daarom heeft Android 4.2 API level 17.

Er wordt gesproken over het 'tentatively', wat voorlopig kan betekenen, toekennen van API-level 'L'. Dat zou een paar dingen kunnen betekenen. De bron van dit artikel, XDA Developers, denkt dat het betekent dat nieuwe API-levels alleen een letter toegewezen krijgen. De reden daarachter zou kunnen zijn dat deze eenvoudiger te onthouden zijn voor ontwikkelaars, aangezien die corresponderen met een releasenaam als KitKat. Aan de andere kant maakt dit het een stuk lastiger om meerdere Androidversies uit te brengen onder één naam, zoals bij Jelly Bean gebeurd is. Daarnaast wordt het voor ontwikkelaars ook lastiger om te zeggen dat een bepaalde functie alleen uitgevoerd moet worden wanneer Androidplatformversie (API-level) groter is dan bijvoorbeeld versie 16.

Een andere reden voor het 'voorlopig' toekennen van een letter in plaats van een getal, is dat gewoon nog niet bekend is welk API-level de L-versie toegekend krijgt. Dat zou er op kunnen wijzen dat er mogelijk nog een tussenrelease zal plaatsvinden die nieuwe mogelijkheden naar Android brengt. Het is enigszins gegronde speculatie, maar het is dus mogelijk dat we tijdens Google I/O deze week een nieuwe KitKat-versie gaan zien en pas op een later tijdstip met Android LMP komt.

Android 4.5 of Android 5.0

Of we daadwerkelijk een nieuwe Android-versie gaan zien tijdens Google I/O 2014 op 25 juni is de vraag, er zijn nog relatief weinig aanwijzingen gevonden voor een nieuwe Androidversie. Wel zagen we een screenshot dat op Android 5.0 zou kunnen duiden, maar om hier de conclusie aan te verbinden dat Android 5.0 er aan komt tijdens Google I/O gaat wat ver.

Bron: XDA Developers, via Reddit

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk