Android-launchers krijgen geen volledige toegang tot systeemnavigatie

Android-launchers krijgen geen volledige toegang tot systeemnavigatie

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 10-gebaren

Met de komst van Android 10 heeft Google voor het tweede jaar op rij de gebaren in Android veranderd. De pilvormige homeknop verdwijnt, en maakt plaats voor een systeem dat erg doet denken aan de gesture-navigatie in iOS. In de Android Developers Backstage-podcast hebben drie ontwikkelaars van Android: Chris Banes, Adam Cohen, Dan Sandler en Allen Huang, verklaart dat het de laatste keer is dat we dergelijke grote aanpassingen krijgen. Google komt voortaan alleen nog met kleine verbeteringen voor de gebaren in Android.

Screenshots van Nova

In oktober raakte bekend dat de Pixel 4 als eerste ondersteuning voor gebaren zal ondersteunen bij launchers van derde partijen zoals Nova Launcher of Action launcher. Er is momenteel nog geen ondersteuning voor gesture-navigatie in Android-launchers op andere telefoons, maar er wel gewerkt aan een oplossing. Volgens de drie ontwikkelaars zullen Android launchers van derde partijen toegang krijgen tot gebaren, maar het team verklaart dat er beperkingen zullen komen wat de toegang tot de volledige systeemnavigatie betreft.

Beperkingen

Volledige toegang voor apps van derden is volgens het drietal onwenselijk, omdat de Application Programming Interfaces (API's), waarmee je systeemnavigatie laat werken, te diep geïntegreerd zijn in Android. "Die api's zitten diep in het systeem en dan moeten we toegang geven tot allerlei zaken, zoals screenshots", dat legt Cohen uit. Toch is het nog niet meteen duidelijk welke gevolgen die beperkte toegang tot systeemnavigatie zal veroorzaken voor launchers van derden.

Google Fit update donker thema en slaaptracking

In een blogbericht maken de Android-ontwikkelaars verder bekend dat Android 10 een nieuwe toestemming introduceert waarmee de ontwikkelaars de privacy van gebruikers beter willen waarborgen. De toestemming heet 'Activity recognition permission', en ze geeft apps toegang tot de gegevens van Google Fit, de stappenteller van je telefoon en de 'Activity Recognition API'.

De nieuwe toestemming moet gebruikers meer controle geven over hun activiteitsgegevens, zegt Google. Apps die enkel gebruikmaken van de gyroscoop en accelerometer hoeven geen gebruik te maken van de nieuwe toestemming.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk