Android L
Er is veel veranderd in Android L, zo is het material design toegepast en zien we bijvoorbeeld ook een quick-settings-menu dat compleet vernieuwd is. Ook het lockscreen van Android is aangepakt, hier worden nu duidelijk de notificaties weergegeven die met een simpele swipe of tap bekeken of verwijderd kunnen worden. Er zijn vele wijzigingen aangebracht in Android L en beelden zeggen meer dan woorden, daarom hebben we de onderstaande hands=on video voor jullie gemaakt.
Algemene indruk
Android L is compleet anders om naar te kijken, ook al is het startscherm hetzelfde, toch is het gevoel erbij anders. Het lijkt allemaal net iets strakker te zijn. De echte veranderingen zijn niet eens direct zichtbaar op het homescreen, er is wel een andere appdrawer-icoon te zien en de knoppen voor terug, home en multitask zijn aangepast en hebben iets van weg van de Playstation-controller.
Alhoewel het nog een developer preview is van Android L, werkt toch alles naar behoren voor zover we dit hebben kunnen testen. Het navigeren door de menu's gaat vrij soepel en ook het openen en installeren van apps en games in geen probleem. Doordat het nog een developer preview is mogen we wel verwachten dat er bugs tevoorschijn gaan komen, deze periode is er juist voor bedoeld om dit soort problemen aan te pakken voor de uiteindelijke release. Ook is het duidelijk dat nog lang niet alles voorzien is van het nieuwe material design: de standaard Google-apps zijn nog gewoon in de 'oude' stijl van Android 4.4 en ook zijn veel icoontjes nog gewoon in Android 4.4-stijl.
Dialer
Ook al was de dialer volledig vernieuwd in Android 4.4.3, toch is deze weer opnieuw aangepast. De grote balk aan de bovenzijde is verdwenen en de kleurstelling is anders geworden. Daarnaast zijn ook hier de nieuwe animaties goed zichtbaar: het navigeren door het gehele toestel, maar ook in de dialer is aangepast. Er zijn overgangen te zien waardoor je als gebruiker ook weet dat er iets gebeurt of mogelijk is met een bepaalde knop of balk.
Accu
Eén van de speerpunten van Android L is de accu, of het beperken daarvan. De accubesparingsmodus is terug te vinden in het accu-menu zoals we dat voorheen kende. Er is in te stellen of en wanneer dit in werking moet treden, bijvoorbeeld bij 15% accu of continu. Alle accu-besparingen en optimalisaties zijn bekend als Project Volta.
Lockscreen en notificaties
Eén van de grootste visuele veranderingen in Android L vinden we bij de notificaties. Zowel in de notificatiebalk als in het notificatiescherm worden deze anders weergegeven en zijn nu ook aanwezig direct op het lockscreen. Op het vergrendelscherm is een lijst te vinden met de laatste notificaties die al dan niet geopend kunnen worden en eventueel direct gearchiveerd, zodat ze verdwijnen. Het unlocken van het toestel gaat door simpelweg naar rechts te vegen over het scherm. Verder valt op dat de notificaties erg aanwezig zijn, ze worden in een lichte kleur weergegeven. Het wordt voor ontwikkelaars mogelijk om aan te geven hoe privé een bepaalde notificatie is. Zo zullen notificaties, zoals je in de screenshot hieronder kunt zien, niet zomaar weergegeven. Als gebruiker kun je aangeven of privé-notificaties wel of niet op het scherm te zien worden.
Ditzelfde geldt eigenlijk voor de statusbar, waar ook lichtere notificaties getoond worden die binnenkomen sliden met een 'effect'. Ook het sluiten van de statusbalk zorgt dat de kaarten weer over elkaar heenschuiven, een mooi, maar eningszins druk effect, vooral als er meerdere notificaties te zien zijn.
Instellingen-menu en snelle instellingen
Het instellingen is ook volledig aangepast qua layout, er worden nieuwe, duidelijk icoontjes gebruikt in een groenige kleur. De achtergrond is wit en de tussenkopjes zijn zichtbaar in een iets donkere kleur waardoor het onderscheid beter gemaakt kan worden. Opvallend is dat zaken als WiFi bijvoorbeeld niet meer aan- en uitgezet kunnen worden vanaf het hoofdscherm van de instellingen, daar dient eerst voor doorgeklikt te worden. Ook de toggles om verbindingen of andere zaken aan- en uit te zetten zijn aangepast, dit is een streepje met een bolletje geworden, hetgeen er wat mij betreft erg goed uitziet.
Het snelle-instellingen-menu wordt niet meer geopend door de taakbalk omlaag te trekken met twee vingers, maar door hem, waar dan ook, omlaag te halen en dit vervolgens nog een keer te doen. Op deze manier klapt de statusbalk als het ware uit en verschijnt er een nieuwe menu met de snelle instellingen zoals het aanpassen van WiFi, Bluetooth, helderheid en nog een aantal andere, veelgebruikte functies. Deze manier van het tevoorschijn toveren van de snelle instellingen zagen we eerder ook al terug op de Huawei Ascend P7.
Toetsenbord
Na de eerste keer opstarten dient er natuurlijk direct informatie ingevoerd te worden en dat doen we met het toetsenbord, waar ook compleet nieuwe looks op losgelaten zijn. Er is geen scheiding meer te zien tussen de toetsen, het is dus één groot vlak waar alle toetsen op staan. Dit ziet er op het eerste gezicht vreemd uit en roept direct de gedachte op dat je vaak mis gaat tikken, maar dit valt in de praktijk heel erg mee.
Recente apps
De recente apps of multitask-knop die we onderaan vinden in de vorm van het vierkantje is op zichzelf vernieuwd, maar ook de weergave van de geopende toepassingen is grafisch op de schop gegaan. Deze worden nu getoond in de vorm van kaarten die als het ware over elkaar heenschuiven, waarbij er diepte te zien is. Voor het oog ziet dit er veel beter en aantrekkelijker uit.
Downloaden
Android L is momenteel alleen voor ontwikkelaars te downloaden en draait op de Nexus 5 en Nexus 7 (2013). Downloaden kan hier.
Wil jij alvast de snelheid van Android L nu ervaren? Er zijn een aantal smartphones die Android Runtime kunnen activeren.