Android L: Google viert verjaardag met 'lolly-taart', toch Android Lollipop?

Android L: Google viert verjaardag met 'lolly-taart', toch Android Lollipop?

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Android Lollipop

Google is 16 jaar oud geworden en dat moet gevierd worden, uiteraard met een taart. Maar, Google houdt er van om spelletjes te spelen en het zou dan ook wel eens kunnen zijn dat het bedrijf ons een hint geeft met betrekking tot de naam van de volgende Androidversie. De taart staat namelijk helemaal vol met... lolly's. Voor een taart is dat wel een beetje vreemd, maar niet als je weet dat Android Lollipop één van de namen is die we veel langs hebben zien komen voor de L-release.

In het bewegende gifje (hier te vinden), is een taart vol lolly's te zien. OK, eerlijk is eerlijk: er ligt ook een 'gewoon' snoepje op. Stukje bij stukje wordt de taart gesneden en weggehaald, totdat het laatste stukje verdwenen is.

We weten dat Google-ontwikkelaars intern Android L LMP noemen. Dit staat voor Lemon Meringue Pie en lijkt na het op het laatste moment switchen van Key Lime Pie naar KitKat voor Android 4.4 een grote kanshebber. Ook Lollipop is een grote kanshebber: het lijkt er op dat Google-partner Lenovo op de uitnodiging voor een persevenement eerder deze maand de naam al verklapte. De laatste kanshebber, die we erg weinig kans geven is Lion. Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat Google opnieuw voor een commerciële samenwerking gaat na Android 4.4 (KitKat).

Google verjaardag

Android Layercake

Wanneer we kijken naar het laatste beeldje in de animatie, zien wie iemand het laatste stuk taart, die van binnen mooie Material design-achtige kleuren heeft, wegpakken. Deze persoon heeft een blouse aan met een drukke print, precies zoals we gewend zijn van hoofd Android-design Matias Duarte. Misschien een beetje vergezocht, maar zelfs dit zou een stille hint kunnen zijn.

En de taart zelf dan? Het is een laagjestaart, een 'Layer cake'. Zou Google dan toch voor een vierde optie gaan en de nieuwe versie Layercake noemen? Op Reddit vond een gebruiker het ook wel verdacht en hij vond in de database met user agents, identificatiecodes die webbrowsers gebruiken, ook iemand die op Android 5.0.1 (Layercake) zou draaien.

De identificatiecodes zijn overigens érg eenvoudig te vervalsen. We zien veel verschillende versies van Android 5.0, waarschijnlijk het versienummer van Android L, langskomen. De meeste zijn Android 5.0, 5.0.1 en 5.0.9 en bevatten geen namen, maar build-nummers. Bij oudere Android-versies zien we wel toestellen die de releasenaam (in dit geval KitKat) in hun identificatiecode gebruiken. Hoe dan ook is de user agent geen doorslaggevend bewijs.

Het is ook nog mogelijk dat Google het bij de naam 'L' houdt, maar dat lijkt onwaarschijnlijk: bij Google vindt men het veel te leuk om met de namen en bijbehorende mascottes te spelen en in het marketingmateriaal is een herkenbare afbeelding ook gewenst. De vele namen die we langs zien komen doen ons wel wat denken aan deze 'antieke' Firefox-extensie waarmee Firefox elke keer bij het opstarten een nieuwe naam krijgt. Toentertijd is die gemaakt als reactie op de vele naamswisselingen in korte van Firefox vanwege het feit dat er al bedrijven en projecten bleken te zijn met eerdere namen (Phoenix, Firebird en Mozilla Firebird).

Google verjaardag

Aankondiging

We verwachten dat Android L volgende maand zal worden aangekondigd. Er doen verschillende de geruchten de ronde over wanneer dit zal gebeuren. We lazen eerder dat Android L pas op 1 november zou komen, maar verhalen over een aankondiging op 16 oktober zijn ook hardnekkig. Dit zou in ieder geval dat datum zijn dat de Nexus 9, een Nexus-tablet van HTC, aangekondigd zou worden en normaal gesproken is dat tegelijk met de lancering van een nieuwe Androidversie.

Afbeelding via: Reddit

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk