Zo gebruik je nu al de snelheid van Android L door ART te activeren

Zo gebruik je nu al de snelheid van Android L door ART te activeren

Sebastiaan Kissing

door Sebastiaan Kissing

Laatst geüpdatet

ART

ART staat voor Android Runtime en is geïntroduceerd op de Nexus 5 bij Android 4.4 KitKat in 2013. De voorganger, Dalvik, had de nodige nadelen, waardoor ontwikkelaars vooral erg blij zijn dat ART standaard wordt vanaf Android L. Het grootste voordeel van ART voor Android ten opzichte van Dalvik is dat apps sneller en energiezuinger draaien en over de gehele linie wordt snelheidswinst geboekt. Let wel op dat de voordelen die in de previewversie (te vinden in Android 4.4) van ART te vinden zijn nog niet zo groot zijn als die we zullen gaan merken bij de L-versie van Android.

Een preview van deze functie zit al in Android 4.4 KitKat op verschillende toestellen en kan dus geactiveerd worden. Wij hebben het getest op de Nexus 5, OnePlus One, Samsung Galaxy S5 en HTC One M8 en hierbij is het mogelijk. Er zijn mogelijk nog andere toestellen die op Android 4.4 draaien waarbij ART geactiveerd kan worden. Let wel, toestellen die nog niet op Android 4.4 draaien kunnen ART niet gebruiken en daarnaast zijn er ook verschillende toestellen die wél op Android 4.4 draaien, maar die er nog geen gebruik van kunnen maken.

Android RunTime inschakelen

Om ART in te schakelen dien je eerst 'ontwikkelaar' te worden in Android. Dit gaat als volgt:

1. Open instellingen

2. Tik zeven keer op 'buildnummer', vervolgens zie je de tekst 'U bent ontwikkelaar'

3. Ga nogmaals naar de instellingen en selecteer 'ontwikkelaarsopties'

4. Ga naar 'Runtime selecteren' en kies voor ART

5. Het toestel start opnieuw op, dit zal erg lang duren, vooral als je veel apps hebt.

6. Na het opstarten worden alle apps geoptimaliseerd en is het toestel weer te gebruiken.

Wil je, om wat voor reden dan ook, terug naar Dalvik, kan dat op dezelfde wijze om vervolgens Dalvik te selecteren.

Tegenwoordig is er nog een handjevol apps dat niet goed functioneert onder ART, alle grote, bekende apps werken prima. Dus mocht je een app tegenkomen die opeens niet meer functioneert, kan dat aan de ART-instelling liggen.

Heb jij ART ingesteld, zo op welk toestel?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk