Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Android Ice Cream Sandwich (4.0) geïntroduceerd

· 19 oktober 2011

Google heeft de nieuwste versie van Android aangekondigd. Android 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd, is een bijzondere mijlpaal voor het platform. Dit omdat het Android voor tablets en telefoons verenigt tot één versie. Daarnaast brengt het voor telefoons ook de grootste make-over met zich mee die we tot nu toe zagen. Er zijn ook belangrijke nieuwe functies toegevoegd, zoals hardwareversnelling voor telefoons en gezichtsherkenning. Google heeft zich bij de presentatie volledig gericht op telefoons en maakte gebruik van de Galaxy Nexusals demotoestel.

Android 4.0 Op de afgelopen Google I/O in mei liet Google officieel weten dat de volgende versie van Android de naam Ice Cream Sandwich zou gaan dragen. Een versienummer was destijds nog niet bekend, maar het is nu duidelijk dat dit 4.0 is. Deze versie van Android is bijzonder, omdat het één versie betreft die werkt op telefoons én tablets, met dezelfde code. Ice Cream Sandwich weet vanzelf of er een telefoon- of tabletinterface getoond moet worden. Eerder was er een aparte versie voor telefoons (Gingerbread) en één voor tablets (Honeycomb). Matias Duarte, de interface-ontwerper voor Android, had de eer om Android 4.0 te presenteren. Hij benadrukte nog eens dat Android altijd gedaan heeft wat het moest doen, maar dat mensen niet echt van Android hielden. Mensen hadden het nodig, konden er op vertrouwens, maar hadden geen liefde voor het besturingssysteem. Door een drietal ontwerprichtlijnen aan te houden wil Google daar verandering in brengen. Dit zijn: 'betover me', 'maak mijn leven eenvoudiger' en 'maak me awesome'. Eén van de meest in het oog springende verbeteringen die voor een betoverende aanblik moet zorgen, is het nieuwe lettertype, Roboto. Dit lettertype is speciaal ontworpen voor hogeresolutieschermen. In combinatie met grote plaatjes/foto's en grote koppen, moet Android 4.0 een wat meer tijdschrift-achtig uiterlijk krijgen.

Eén versie voor tablets en telefoons

Zoals gezegd, voegt Ice Cream Sandwich de telefoonversie en de tabletversie van Android samen tot één geheel. Hierdoor krijgen telefoons met Android eindelijk ook interessante functies die eerst alleen in Honeycomb beschikbaar waren. Ook voor ontwikkelaars brengt dit een belangrijke verandering met zich mee. Het is nu makkelijker (en belangrijker) om een app te maken die werkt op tablets en telefoons. Met behulp van de zogenaamde fragmenten is het makkelijk om een interface te maken die werkt op beide apparaten.

Nieuwe interface

Toen Google Android Honeycomb introduceerde, zagen we een geheel vernieuwde interface. Deze interface was helaas alleen maar beschikbaar voor tablets. Met de introductie van Ice Cream Sandwich komt de zogenaamde holografische interface ook naar telefoons. Ice Cream Sandwich ziet er futuristischer en minder statisch uit dan Gingerbread. Verder komt de interface veel overeen met wat we al in Honeycomb zagen. Ook de softwareknoppen voor navigatie zijn in Ice Cream Sandwich aanwezig.

Homescreen

Op telefoons vinden we onderin nu vier iconen, met in het midden een icoontje om de app drawer tevoorschijn te toveren. Bovenaan elk homescreen staat een zoekbalk van Google. Wanner de app drawer wordt geopend, is er ook een tabje voor widgets. Hiermee is het makkelijk om te wisselen tussen het openen van een app, of het plaatsen van een nieuwe widget. Het scrollen door de app drawer gaat nu horizontaal, in plaats van verticaal.
Het is mogelijk om mappen aan te maken door icoontjes op elkaar te slepen. Een map kan ook onder het homescreen geplaatst worden, zodat deze op elk homescreen zichtbaar is. Multitasken gaat op dezelfde manier als in Honeycomb: je ziet een mooie visuele presentatie van de laatst geopende apps. Wil je een app sluiten via het multitaskscherm? Dan veeg je opzij. Ice Cream Sandwich brengt nieuwe mogelijkheden voor widgets met zich mee. Widgets zijn nu dynamischer en kunnen in grootte gewijzigd worden.

Notificaties

De notificaties zijn gewijzigd naar een stijl die we ook in Honeycomb zagen. Notificaties zijn rijker aan informatie, door onder andere de integratie van informatie. Het is nu ook mogelijk om één notificatie te verwijderen door hem opzij te vegen. Dit opzij vegen komt op heel veel plaatsen terug in Ice Cream Sandwich.

Vergrendelscherm

Het vergrendelscherm heeft nu een slot dat je naar twee icoontjes kan bewegen. Er is een icoontje om de telefoon te ontgrendelen, maar ook eentje om snel de camera op te starten. Vooral dat laatste komt van pas wanneer je snel een foto wil maken. Vanuit je vergrendelscherm is het mogelijk om de notificatiebalk naar beneden te trekken.

Toetsenbord

Het toetsenbord heeft ook een make-over gekregen en lijkt nu meer op dat van Honeycomb. De spellingscontrole is verbeterd en copy/paste-systeem is verbeterd. Spraak-naar-tekst is verbeterd in de zin dat je nu langer kan spreken met meer pauzes. Foutcorrectie met het vernieuwde toetsenbord is makkelijker, doordat mogelijke verkeerde woorden onderstreept worden en later verbeterd kunnen worden.

Standaard apps

Alle standaard apps van Google hebben een make-over gekregen. Zo is het uiterlijk van bijvoorbeeld Gmail en Kalender vernieuwd. In de kalendar kan nu bijvoorbeeld ook ingezoomd worden om meer details tevoorschijn te toveren. Nieuw is de People-app, die sociale netwerken integreert en allerlei informatie over je contactpersonen tevoorschijn tovert. Dataverbruik is een belangrijk punt tegenwoordig. Om die reden heeft Google de mogelijkheid ingebouwd om je datagebruik gedetailleerd in de gaten te houden. Je kan instellen hoeveel data je mag gebruiken en zien hoeveel je hebt gebruikt. Je kan ook per app zien hoeveel data die verbruikt en dat kan je zelfs voor een bepaalde periode bekijken.

Gezichtsherkenning

Een belangrijke nieuwe functie in Ice Cream Sandwich is gezichtsherkenning. Google demonstreerde dit al op de Google I/O. Het is nu mogelijk om je toestel te ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning. Mocht dit niet lukken, dat valt het toestel terug op andere ontgrendelmethoden. De demonstratie die bij de aankondiging werd gegeven, verliep echter niet vlekkeloos. Degene die de demonstratie met het toestel van Product Management Director van Android Hugo Barra deed, liet zien dat het toestel niet zomaar vrijgegeven werd. Helaas voor Hugo bleek het toestel hem echter ook niet te herkennen. Na een drietal pogingen werd inderdaad het ouderwetse ontgrendelpatroon weer geopend.

Screenshots maken

Eindelijk is het standaard in Android mogelijk om screenshots te maken met behulp van een simpele handeling. Nu kan er simpelweg tegelijktertijd op de volumeknop (naar beneden) en de standbyknop gedrukt worden. De screenshot verschijnt dan als polaroid-foto op je scherm en er verschijnt een melding dat de screenshot is gemaakt en deze is terug te vinden in de gallerij.

Hardwareversnelling

De gehele interface wordt nu gedreven met behulp van de GPU, ook in telefoons. In Gingerbread zorgde het gebrek aan deze versnelling ervoor dat de interface haperig overkwam, wat vooral merkbaar is bij het wisselen tussen homescreens en bijvoorbeeld het browsen. Nu zal de boel een stuk soepeler lopen, omdat niet alles door de CPU gedaan moet worden. Dit zal de gebruikerservaring ten goede komen.

Foto's maken en bewerken

De camera-app is vernieuwd met een nieuwe interface, maar ook met nieuwe functies. Zo is er nu een panorama-modus, waarmee je makkelijk gigantische foto's kan maken. Dit gebeurt met één simpele sleepbeweging. Daarnaast is er met behulp van gezichtsherkenning de mogelijkheid om gezichten te vervormen en achtergronden te vervangen. In de gallerij die bij Ice Cream Sandwich geleverd wordt, is het nu mogelijk om foto's te bewerken. Het gaat dan om bewerkingen zoals het veranderen van kleuren. Het maken van foto's gaat erg snel met behulp van dezero shutter lag. De video-opnamefunctie heeft ook een update gekregen. Zo is het nu mogelijk om in te zoomen tijdens het filmen en kun je timelapse-video's opnemen.

Browsen

Het browsen in Ice Cream Sandwich is verbeterd. De browser heeft een vernieuwde interface en kan favorieten synchroniseren met Google Chrome. Het is nu makkelijk mogelijk om in te stellen of je een desktopversie of mobiele versie van een website wilt. Tabjes bekijken gaat makkelijk en tabjes kunnen gesloten worden door opzij te vegen. Pagina's kunnen in hun volledigheid offline opgeslagen worden, zodat je ze later terug kunt lezen. De browser is ook een stuk sneller gemaakt.

Meer NFC-mogelijkheden

Ice Cream Sandwich brengt ook nieuwe NFC-mogelijkheden met zich mee. Zo is het met Android Beam mogelijk om makkelijk informatie uit te wisselen tussen Androidtoestellen door ze simpelweg tegen elkaar aan te houden. Degene die de informatie wil sturen tikt dan op een venster dat op zijn scherm is verschenen en bijna direct is de informatie overgezet. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een website. Een mooie mogelijkheid is echter ook dat je direct iemand naar de Market kan sturen als je bijvoorbeeld een spelletje speelt dat diegene wel interessant vindt.

Afbeeldingen en video

Hieronder vind je een aantal Nederlandse screenshots gemaakt met de SDK en de officiële aankondigingsvideo.

http://www.youtube.com/watch?v=-F_ke3rxopc

Beschikbaarheid

Op dit moment is Ice Cream Sandwich alleen beschikbaar op de gloednieuwe Galaxy Nexus. Wanneer Android 4.0 voor andere toestellen uitkomt is nog niet bekend. De broncode is ook nog niet vrijgegeven, alhoewel we verwachten dat dit spoedig zal gebeuren. Wel is de ontwikkelaarskit al beschikbaar, dus ontwikkelaars kunnen alvast hun apps voorbereiden op het nieuwe besturingssysteem. De ontwikkelaarskit is verkrijgbaar via http://www.developer.android.com of door je huidige versie te updaten.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (123)
Bezig met laden van reacties...