Nieuwe geruchten over samengaan Android en Chrome OS: waarom nu wel?

Nieuwe geruchten over samengaan Android en Chrome OS: waarom nu wel?

Opkomst van Chrome OS

In juli 2009 kwam Google met een nieuw besturingssysteem. Een jaar eerder bracht het bedrijf met Chrome zijn eigen browser uit en Chrome OS bouwde daarop voort. Steeds meer diensten maakten gebruik van websites in plaats van applicaties die draaien op een specifiek desktop-besturingssysteem als Windows, Linux en OS X en veel mensen zouden het volgens Google wel afkunnen met alleen een browser. Chrome OS werd een besturingssysteem dat in principe een veredelde browser was, waarbij de nadruk ligt op het online zijn.

Wereldwijd doet Chrome OS het goed en in de Verenigde Staten is het zelfs het populairste besturingssysteem voor scholen. Chromebooks, de laptops die draaien op Chrome OS, staan al tijden bovenaan bij bestverkochte laptops van Amazon.com.

Geruchten over samenvoegen Chrome OS en Android

De afgelopen jaren hebben we veel geruchten gezien over het samengaan van Chrome OS en Android en die speculaties zijn niet zo vreemd, gezien het feit dat Google twee besturingssystemen uitbrengt die allebei erg de nadruk leggen op de online wereld. Al een paar maanden na de aankondiging van Chrome OS, in november 2009, zagen we dat Google-oprichter Sergey Brin een samengaan in de toekomst zeker niet uitsloot.

De geruchten over het samengaan waren het hardnekkigst rond begin 2013. Het begon in januari, toen Google een nieuw beeld liet plaatsen bij de ingang van gebouw 1585 op de Google-campus. In dat gebouw wordt onder andere aan Android gewerkt. Het opvallendste aspect van het beeld is dat het 'verchroomd' is. Aangezien Google een lange traditie heeft van dit soort grappige zinsspelingen, zou het zomaar écht kunnen verwijzen naar een samensmelting van Chrome OS en Android. De geruchten werden echter concreter toen Andy Rubin in maart 2013 afscheid nam van het Android-project. Als oprichter van Android had hij het project bij Google geleid sinds de overname in 2005. Het stokje werd doorgegeven aan Sundar Pichai die op dat moment ook de Chrome-afdeling bij Google onder zijn hoede had.

Dat Chrome OS en Android nu beiden geleid werden door Pichai, was voor veel mensen na de 'hint' de eerste echte aanwijzing dat de twee besturingssystemen samengevoegd zouden gaan worden. Die geruchten werden echter tegengesproken door toenmalig Google CEO Eric Schmidt. Google was op dat moment bezig met de beruchte 'voorjaarsschoonmaak', die datzelfde voorjaar Google Reader nog de kop had gekost. Schmidt gaf aan dat Android en Chrome OS beide onafhankelijk zouden blijven bestaan, maar dat er wel meer gemeenschappelijk gedaan zou gaan worden. Dat werd direct concreet toen de eerste aanwijzingen werden gevonden dat Google Now naar de desktop zou komen. Ondanks het tegenspreken van Schmidt hadden we (onterecht) toch wel verwacht in mei 2013, tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O, meer te horen over een eventueel samengaan.

De tweede golf met hardnekkige geruchten vond in het najaar van 2014 plaats. Dat begon toen Google het eind september mogelijk maakte om Android-apps te draaien op Chrome OS, een functie die eerder dat jaar al gedemonstreerd was. Daarnaast werden Chrome-apps op Android een stuk krachtiger. Hoe interessant deze wijzigingen ook waren, ze waren meer in de richting van de 'gemeenschappelijke functies' die Eric Schmidt noemde dan een daadwerkelijke samenvoeging. Aan de andere kant kreeg Hiroshi Lockheimer een maand later naast de leiding over de ontwikkeling van Android ook de leiding over de ontwikkeling van Chrome (OS). Inmiddels heeft Lockheimer Pichai, die CEO van Google is geworden, volledig opgevolgd en is hij binnen Google eindverantwoordelijke voor Android en de Chrome-afdeling.

'Samengevoegd in 2017'

Het nieuwste gerucht is afkomstig van The Wall Street Journal. De krant geeft aan dat twee bronnen aangeven dat Google al twee jaar werkt aan het samengaan van Chrome OS en Android. De release van deze samengevoegde versie zou plaats moeten vinden in 2017, maar volgens de bronnen zal Google volgend jaar al een preview gaan delen.

Android zal wel de boventoon blijven voeren volgens de bronnen, omdat dat veel breder wordt ingezet dan Chrome OS. De naam is inmiddels bekend van smartphones, tablets, smartwatches, auto's en televisies. De Chrome-browser zou wel blijven bestaan als losse applicatie. De naam 'Chromebook' zal volgens de bronnen van The Wall Street Journal gaan verdwijnen, maar een nieuwe naam zou er nog niet zijn. Google zou in ieder geval gaan focussen op het uitbrengen van de nieuwe Android-versie op laptops. Chrome OS zou volgens een van de bronnen wel als open source-project blijven bestaan voor laptopfabrikanten en zou actief worden onderhouden door Google-medewerkers.

Waarom nu dan wel?

De geruchten over het samengaan van de twee besturingssystemen steken regelmatig de kop op, net als dat we regelmatig Nieuws ' horen over de ondergang van Android en dat Google Android gesloten zou willen maken. Nu is de vraag: waarom zouden we de geruchten dit keer wel geloven? Wat zijn de aanwijzingen dat het eindelijk daadwerkelijk gaat gebeuren?

Eerder deze maand liet Google weten dat Hiroshi Lockheimer officieel de baas zou worden van de Android- en Chrome-afdelingen, die de laatste jaren toch al steeds dichter bij elkaar werden geplaatst. Zoals we in het verleden hebben gezien wil dat echter weinig zeggen over een samensmelting van de systemen.

Een belangrijkere indicatie voor het samensmelten van de twee besturingssystemen kwam tijdens het Android 6.0 Marshmallow-evenement eind vorige maand met de aankondiging van de eerste tablet in de Pixel-serie, de Google Pixel C. In 2013 bracht Google zijn eerste eigen Chromebook uit, de Chromebook Pixel. Tot op dat moment waren alle Chromebooks qua prijs en specificaties een soort opvolger voor netbooks, maar de Chromebook Pixel heeft high-end-specificaties (en een bijbehorend prijskaartje). De Chromebook Pixel werd vooral gebruikt om te laten zien dat Chrome OS prima geschikt is voor high-end-apparaten. Dit jaar kwam er nog een nieuwe versie uit van de Chromebook Pixel.

De Pixel C is een tablet met losklikbaar toetsenbord. In eerste instantie werd de Pixel C ontwikkeld als Chrome OS-apparaat, maar uiteindelijk werd besloten dat er toch Android op gevoerd zou gaan worden. De Chromebook Pixels hebben net als de Pixel C een aanraakscherm, maar bij de Chromebooks is het meer een extraatje. Bij de Pixel C gaat de aandacht voornamelijk uit naar het toetsenbord. Volgens Google is gekozen voor een optimale toetsenafstand en bij een demonstratie zagen we dat je het apparaat gewoon aan zijn toetsenbord kunt optillen zonder dat de magnetische bevestiging loslaat. De tablet moet laten zien dat Android wel degelijk gebruikt kan worden als productief besturingssysteem in bedrijfsomgevingen waar bijvoorbeeld tekstverwerking belangrijk is. In het verleden waren er al veel laptops die op Android draaien, maar daarbij werd steeds de kanttekening gemaakt dat Android het nét niet is op de desktop/laptop.

Met de Pixel C laat Google zien dat het vertrouwen heeft in Android als hybride besturingssysteem, voor iets dat tussen een tablet en een laptop inzit. Daarbij volgt Google het voorbeeld van Microsoft. Met de Surface Pro doet Microsoft hetzelfde met Windows als besturingssysteem. De afgelopen periode heeft Google bij Android juist minder de nadruk gelegd op apps die goed werken op tablet- en laptopschermen, maar we weten wel dat Google werkt aan ingebouwde ondersteuning voor de weergave van meerdere apps tegelijk op het scherm.

Hoe gaat het er uitzien?

Naast het gebruik op hybride producten, zou Chrome OS ook wel eens geïntegreerd kunnen worden in Android als alternatief voor goedkope terminals of mini-pc's. Smartphones worden nog steeds krachtiger en zijn prima in staat om moderne web-applicaties vloeiend weer te geven. Daarbij zou een Android-toestel prima een computer kunnen vervangen als hij een Chrome OS-achtige interface laat zien als hij aangesloten wordt op een scherm, muis en toetsenbord. Dat idee is verre van nieuw: eind 2010 liet Motorola met de Atrix zien dat een smartphone prima dienst kan doen als mini-computer. Bij het aansluiten van de Atrix door middel van een speciale dock, veranderde het apparaat in een mini-computer met een op Linux gebaseerde desktop-interface.

In 2012 liet Canonical hetzelfde kunstje zien, toen het Android aanpaste om een desktopversie van Linux-variant Ubuntu weer te geven als het toestel aangesloten wordt op een monitor. De mogelijkheden waren er dus al jaren, maar Google heeft er vooralsnog geen gebruik van gemaakt en lijkt, zoals we dat wel vaker bij het bedrijf zien, weer eens vrij langzaam met het uitvoeren van nieuwe ideeën. In ieder geval is Microsoft Google voor, niet alleen op het gebied van een besturingssysteem voor tablet-laptop-combinaties, maar ook voor smartphones die dienstdoen als computer. Microsoft heeft daarvoor Continuum ontwikkeld, waarbij een smartphone door middel van een dock als computer gebruikt kan worden.

Om nog even in de speculatiesferen te blijven is het de vraag of een dergelijk toepassing niet draadloos zou kunnen. Er zijn displays die hun beeld via (bijvoorbeeld) WiFi binnen kunnen krijgen en toetsenborden en muizen werken al tijden draadloos. Wanneer je smartphone in de buurt van een dergelijke monitor (of HDMI-dongle) komt, kan deze als computer dienstdoen. Daarbij zou een Chromecast-achtige oplossing om de hoek kunnen komen kijken. Bij Android Auto heeft Google er voor gekozen om de verbinding altijd via een (USB)kabel te laten verlopen. Dit omdat de interface volledig verzorgd wordt door de smartphone en op deze manier een vloeiende verbinding gegarandeerd is én voorkomen wordt dat de accu van de smartphone leegloopt. Voorlopig zullen we eerst maar af moeten wachten of de bronnen van The Wall Street Journal gelijk blijken te hebben en op welke manier de integratie dan plaats zal gaan vinden.

Wat in ieder geval nog wel de vraag blijft, is of Google daadwerkelijk gaat stoppen met het voeren van Chrome OS. De bronnen van The Wall Street Journal zeggen dat Google het systeem nog wel aan blijft bieden aan laptopfabrikanten, maar dat 'Chromebooks' weldra tot het verleden zullen behoren. Een andere mogelijkheid is dat er twee varianten blijven: een versie die geïntegreerd is in Android en gebruikt wordt voor tablet-laptop-hybrides en een versie voor op traditionele Chromebooks. Lockheimer geeft in ieder geval aan dat het erg goed gaat met Chrome OS en dat Google zich inzet voor het besturingssysteem.

Bron: Wall Street Journal

Lees meer over:
Google Pixel 3

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

De nieuwste update van Google Assistant maakt je leven weer iets gemakkelijker

Google heeft zojuist een aantal nieuwe mogelijkheden aangekondigd voor Google Assistent, die het leven van gebruikers gemakke...

OnePlus Health-app nu beschikbaar in Nederland, dit kan je ermee

OnePlus heeft in Nederland en België zijn Health-app uitgerold. Dat is de app die verbindt met de OnePlus Watch en alle activ...

Samsung Galaxy Tab S7 Lite gelekt: betaalbare tablet

Samsung komt binnenkort met de voordelige Tab S7 Lite. Het apparaat is de voordeligere versie van de Galaxy Tab S7, zijn prem...

Miljoenen privégegevens op straat bij datalek Allekabels.nl

Er is er gigantisch datalek ontstaan bij de webshop Allebkabels.nl, en 3,6 miljoen klanten zijn daar het slachtoffer van. De...

OPPO A94, OPPO A74, OPPO A54 officieel: betaalbare 5G-smartphones in elke prijsklasse

OPPO lanceert vier nieuwe telefoons in zijn A-serie die 5G naar het grote publiek moeten brengen. De telefoons variëren in pr...

10 verborgen Android 12-functies om naar uit te kijken

Android 12 is nu twee maanden beschikbaar in de vorm van een previewversie voor ontwikkelaars. Ondertussen is er al veel  ond...

CoronaCheck gebruikt in juni vaccinatie als toegangsbewijs

CoronaCheck gaat straks niet alleen mensen die een negatief testbewijs hebben toegang geven tot evenementen en locaties. Ook...

Problemen met Google Documenten? Dat kan aan je adblocker liggen

Google erkent dat er een probleem is met het gebruik van Google Documenten en Presentaties. Het heeft te maken met een verand...

TCL pakt uit met telefoon die vouwt en uitrolt tot 10 inch tablet

TCL heeft een nieuw concepttoestel voorgesteld dat zowel vouwbaar als oprolbaar Is. Het apparaat heeft de naam Fold 'n Roll e...

Google Earths nieuwe timelampse toont klimaatverandering in 37 jaar

Google Earth pakt uit met een nieuwe timelapsefunctie, en je kan nu letterlijk de planeet voor je ogen zien veranderen zoals...

Lees meer

Net binnen

Google Earths nieuwe timelampse toont klimaatverandering in 37 jaar

Google Earth pakt uit met een nieuwe timelapsefunctie, en je kan nu letterlijk de planeet voor je ogen zien veranderen zoals...

10 verborgen Android 12-functies om naar uit te kijken

Android 12 is nu twee maanden beschikbaar in de vorm van een previewversie voor ontwikkelaars. Ondertussen is er al veel  ond...

Problemen met Google Documenten? Dat kan aan je adblocker liggen

Google erkent dat er een probleem is met het gebruik van Google Documenten en Presentaties. Het heeft te maken met een verand...

Miljoenen privégegevens op straat bij datalek Allekabels.nl

Er is er gigantisch datalek ontstaan bij de webshop Allebkabels.nl, en 3,6 miljoen klanten zijn daar het slachtoffer van. De...

TCL pakt uit met telefoon die vouwt en uitrolt tot 10 inch tablet

TCL heeft een nieuw concepttoestel voorgesteld dat zowel vouwbaar als oprolbaar Is. Het apparaat heeft de naam Fold 'n Roll e...

Lees meer