Android-apps mogen straks een eigen betaalsysteem hebben

Android-apps mogen straks een eigen betaalsysteem hebben

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google test met een systeem waarbij gebruikers in apps kunnen betalen zonder Googles eigen Play Store-betaalsysteem te gebruiken. Op die manier hoeven ontwikkelaars niet langer deel van de omzet uit in-app aankopen af te staan aan Google.

Betalen buiten de Play Store

Het heeft Google kritiek gekost, onvrede bij ontwikkelaars en ook rechtszaken, maar nu laat het bedrijf dan toch appontwikkelaars toe om een eigen betaalsysteem in hun Android-apps te bouwen. Gebruikers van Spotify krijgen binnenkort de keuze om met Googles betaalmethode van de Play Store te betalen of met een eigen systeem, dat heeft Google in een blogbericht aangekondigd.

Het zal de gebruikers van apps mogelijk veel minder uitmaken via welke dienst ze nu betalen: als het maar veilig en gebruiksvriendelijk is. Toch maakt het voor app- en gameontwikkelaars wel degelijk een verschil. Voor elke aankoop van een gebruiker via Googles Play Store-betaalsysteem moeten zij namelijk aan Google een commissie afstaan van 15 tot 30 procent van het bedrag. Het aandeel ervan werd vorig jaar niet toevallig nog door Google verlaagd.

"Mijlpaal"

Wat belangrijker is dan de test met Spotify is dat Google ook met zoveel woorden in het blogbericht heeft gezegd dat het betaalmethodes van derden op termijn ook breder wil uitrollen in zijn applicatiewinkel. Tegelijk wordt ook duidelijk dat Google voorwaarden stelt. Het alternatieve betaalsysteem moet even veilig zijn als Play Store-betalingen en het lijkt erop dat ontwikkelaars de eigen betaalmethode niet exclusief mogen aanbieden in apps. Welke voorwaarden Google nog meer stelt, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

"Dit is een belangrijke mijlpaal en het is de eerste keer dat dit gebeurt in een grote applicatiewinkel. Zij het mobile op desktop of op gameconsoles", beklemtoont Sameer Samat, vice president van product management bij Google. Het is niet bekend wanneer het systeem breder wordt uitgerold, maar het bedrijf zegt meer bekend te maken in de komende maanden. Het is dus erg plausibel dat de techgigant er meer over bekend maakt tijdens zijn Google I/O-conferentie voor ontwikkelaars dat elk jaar in de maand mei doorgaat.

De populairste artikelen over de Google Play Store

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk