Android-apparaten verzamelen data op zeer grote schaal

Android-apparaten verzamelen data op zeer grote schaal

Android-toestellen blijken op grote schaal data te verzamelen. Dit zeggen onderzoekers van Trinity College Dublin en de University of Edinburgh. Het onderzoek draaide om diverse varianten van Android, zoals die van Xiaomi, Huawei en Samsung.

In principe wordt er vaak veel data verzameld, dus dat is niet zo vreemd, alleen is dat meestal iets waarvoor je ofwel toestemming geeft ofwel je afmeldt. Dat afmelden blijkt echter helemaal geen optie te zijn. Zelfs als je bij het instellen van het toestel nagenoeg overal ‘nee’ zegt en nergens inlogt, dan nog wordt er data verzameld bij alle merken, behalve bij e/OS.

Android-apparaten verzamelen data op zeer grote schaal

Data-overdracht is nodig

Data-overdracht is in kleine mate wel nodig, want er moet gecommuniceerd worden met de servers van het besturingssysteem, maar volgens de onderzoekers gaat de dataverzameling en -overdracht op deze apparaten veel verder. Bovendien zouden de verschillende merken technisch gezien hun data met elkaar kunnen delen. De privacy van gebruikers is in het geding, zo stellen de onderzoekers.

De data wordt niet alleen gedeeld met de telefoonmaker, maar ook met derden. Denk aan Microsoft, Facebook, Google en LinkedIn. De onderzoekers schrijven: ”We zien dat doorgaans meerdere partijen gegevens verzamelen van een handset. Op een Samsung-handset verzamelen Samsung, Google en Microsoft/LinkedIn allemaal gegevens. Hoewel we niet weten of een dergelijke koppeling daadwerkelijk plaatsvindt, zien we door inspectie van de identificatiegegevens die gezamenlijk zijn vergaard dat mogelijkheid bestaat voor gegevenskoppeling.”

Android-apparaten verzamelen data op zeer grote schaal

Gegevens delen binnen Android

Een voorbeeld: “Samsung registreert de Google Advertising Id, net als Google. Er is dus direct potentie voor Samsung en Google om hun afzonderlijke gegevens te koppelen. Weet dat een aantal Samsung-systeem-apps gebruik maakt van Google Analytics. Google maakt al een deel van hun eigen gegevens zichtbaar voor derde partijen via de Google Analytics-dashboardinterface. Denk aan gebruikersdemografie. Het beperkt delen van gegevens tussen Google en Samsung zal waarschijnlijk via dat kanaal plaatsvinden.”

Wil je dit allemaal niet, dan adviseren de onderzoekers dat je moet kiezen voor e/OS. Dit is een wat schonere Android-variant waarvoor je zelf kunt kiezen. Er is niet een bepaald bekend smartphonemerk dat hier standaard mee werkt.

Lees meer over:
Androidtoestellen Data

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer