Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Even tussen ons he...

Een week met Android 9.0 Pie op de OnePlus 6: is het wat?

· 09 september 2018

OnePlus heeft de bèta-versie van Android 9.0 Pie inmiddels bijna een week geleden uitgebracht. Ik heb het meteen geïnstalleerd en gebruikte het toestel dagelijks om een indruk op te doen van Android 9.0 Pie: wat is er veranderd, wat zijn de verbeteringen, en waar komen we nog wat bugs tegen?

OnePlus 6 Android 9.0 Pie

OnePlus heeft afgelopen maandag op 3 september de eerste open bèta van Android 9.0 Pie aangekondigd voor de OnePlus 6. Het verschil met de bèta's die voorheen zijn gehouden is dat deze open bèta stabieler is en minder bugs bevat. De vorige bèta's gebaseerd op de developer previews van Android P waren nog iets minder stabiel. 

In Android 9.0 zijn er de nodige zaken (onderhuids) aangepast, die in drie thema's in te delen zijn:

> Intelligentie, met daarin Adaptive Battery, Adaptive Brightness en App Actions

> Simplicity, met daarin nieuwe gestures en slim draaien van het scherm

> Digital Wellbeing, met daarin een dashboard, App Timers, Sush, en Wind Down

De bovenstaande zaken zijn wat Google tijdens de presentatie van Google I/O eruit haalde als de meest belangrijke veranderingen. Laten we duidelijk zijn: veel zaken zijn nog niet af (Sush) of zijn voorlopig in bèta / exclusief voor de Google Pixel-serie (Digital Wellbeing en App Actions). Digital Wellbeing zal later aan Pie voor andere telefoons worden toegevoegd. Daarom richten we ons hier onder andere op de nieuwe zaken die in de Android 9-versie van OxygenOS te vinden zijn, inclusief de bovenstaande zaken die al wel zijn doorgevoerd. 

Snelle instellingen

Het eerste opvallende wat veranderd is zijn de snelle instellingen. Deze hebben een rond uiterlijk gekregen. Je kan als je je thema op licht of donker zet zelf de accentkleur instellen. Hierbij zal de ingestelde kleur terugkomen in het uiterlijk van je snelle instellingen, menu-items en diverse icoontjes. De accentkleur kan je helemaal zelf kiezen en je bent dus niet meer gebonden aan een aantal van te voren vastgestelde kleuren. Het instellen van je eigen accentkleur was een veelgehoorde wens van fanatieke gebruikers en is nu dus eindelijk doorgevoerd. In het filmpje hieronder kan je zien hoe dit in zijn werk gaat. 

Van links naar rechts: normaal thema, licht thema, donker thema

Wat je ook ziet op bovenstaand filmpje zijn de nieuwe gestures van Android 9.0 Pie. OnePlus is hier slim geweest en geeft de gebruiker de keuze welke gestures hij of zij wil gebruiken. Zo kan je kiezen voor de gestures van Android zelf, die van OnePlus of gewoon de traditionele homeknoppen. Ik heb de gestures van Android Pie zelf gebruikt, met de pil-vormige homeknop onderin. Het is even wennen, zeker bij het snel wisselen tussen apps. Toch werkt het uiteindelijk prima. De terugknop is er ook nog gewoon, wat wel prettig is qua gewenning maar een beetje afbreuk doet aan het principe van gestures. 

Android 9.0 Pie OnePlus 6

Snelheid en accuduur

De snelheid van deze Open bèta voor Android Pie is dik in orde. Ik heb geen last gehad van haperingen of stotterende animaties. De OnePlus 6 is al een snelle telefoon, en dat is eigenlijk niks veranderd. Wellicht merk je een verschil in snelheid als je Android 8.1 Oreo en Pie naast elkaar legt, maar los van elkaar merk ik geen verschil. Wel zijn er gebruikers op reddit die last hebben van 'touch latency', ofwel een vertraging tussen het moment van het scherm aanraken en het moment dat er iets gebeurd. Vooral bij het typen schijnt dit hinderlijk te zijn. Zelf heb ik hier geen last van gehad.

Android 9.0 Pie OnePlus 6

De accuduur is niet veel veranderd tegenover Oreo, en dat is positief, aangezien het hier nog om een eerste bèta gaat. Het kan dus alleen maar beter worden, aangezien Oreo al geheel geoptimaliseerd was. Pie heeft een nieuwe functie genaamd Adaptive Battery. Hierbij wordt het batterijverbruik van apps verminderd als deze apps niet vaak gebruikt worden. Je kan ook zien welke apps dit zijn. Op de lange termijn kan je dus nog een betere accuduur verwachten. 

De automatische helderheid kan nu slim worden aangepast via een functie genaamd Adaptive Brightness. Hierbij leert het systeem op welke helderheid jij het scherm hebt in bepaalde situaties, en zal het de automatische helderheid hier op aanpassen. Is het bijvoorbeeld schemerig en je zet het scherm wat feller dan de automatische helderheid doet, dan zal Android Pie hier de volgende keer rekening mee houden. Zelf gebruik ik zelden automatische helderheid, maar voor het testen van deze functie heb ik het wel even gedaan. Het is niet te kwantificeren hoe goed de functie werkt, maar na een week had ik niet het idee veel minder zelf de helderheid te corrigeren. Bij langer gebruik zou dit beter moeten werken, maar dat is nu nog lastig te bepalen.

Volume en niet storen-modus

Twee zaken die ook zijn aangepast zijn de volumeregelaar en de niet-storen modus. Als je nu de volumeknoppen indrukt zal het mediavolume (voor muziek, video's en games) automatisch worden aangepast, en niet meer je ringtone-volume. Dit is een fijne wijziging, want je verandert over het algemeen veel vaker het niveau voor je media dan het volume van je ringtone. Overigens werkt de alert-slider in Pie nog identiek als bij Oreo. 

De pop-up waarin het volume verschijnt tijdens het verstellen is nieuw: deze verschijnt direct naast de volumeknoppen, links bij de OnePlus 6. Daarnaast kan je het uitvoerapparaat instellen door op het icoontje boven media-uitvoer te klikken: zo kan je makkelijk van je Bluetooth-koptelefoon naar je speaker wisselen, zonder daarvoor naar instellingen te hoeven gaan. 

Android 9.0 Pie OnePlus 6

De niet-storen (do not disturb) modus is verder aangepakt. Hierbij is het geheel vooral veel simpeler gemaakt: standaard worden er nu geen meldingen meer weergeven, ook geen notificatie-icoontjes. Je kan daarnaast instellen dat je nog wel visuele meldingen wil zien, of zelf bepalen hoe alles wordt weergegeven. Functies als terugkerende beller of contacten met ster die wel meldingen geven zijn gewoon behouden gebleven. 

De kleine dingen en bugs

Er zijn verder nog een aantal kleine dingen die het leven net wat fijner maken. Zo is er het vergrootglasje als je tekst selecteert waardoor je beter kan zien wat je precies selecteert. Over selecteren gesproken: het selecteren van meerdere woorden gaat nu een stuk gemakkelijker dan voorheen, er wordt nu veel gemakkelijker van één naar meerdere woorden gewisseld. Daarnaast komt er in de navigatiebalk onderin een rotatie-icoontje te staan als je je scherm draait en blijkt dat je je rotatie hebt vastgezet in instellingen. Handig voor als je bijvoorbeeld je telefoon continu in verticale modus hebt en alleen even voor een paar foto's het scherm horizontaal wilt draaien. 

Ook krijg je suggesties om meldingen te blokkeren als je meldingen de hele tijd wegswipet. Dit kan handig zijn voor irritante apps, maar werkt niet altijd even handig. Zo werd er aan mij gesuggereerd om de meldingen van Buienalarm te blokkeren omdat ik deze zonder interactie vaak wegswipe, terwijl de melding eigenlijk heel nuttig is. Deze situatie kwam ook voor bij Spotify. 

Verder kan je de sterkte van trillingen instellen voor als je wordt gebeld, of aan het typen bent op je telefoon. Van die kleine dingen die het leven wat gemakkelijker maken.

Dingen die het leven niet gemakkelijker maken zijn bugs. Sinds dit de eerste bèta is (en de tweede met enkele fixes net is uitgebracht) zijn er wel wat bugs. De meest opvallende is dat de gestures van Android Pie niet goed werken in combinatie met launchers van derden, bijvoorbeeld Nova Launcher. Dit is in de vandaag uitgebrachte tweede bèta-versie ook nog het geval. Animaties ontbreken bij het snel wisselen tussen apps, het multitasken werkt vaker niet dan wel, en ga zo maar door. De oplossing is om de OnePlus-launcher te gebruiken, waar ik geen problemen mee heb gehad. 

Andere hinderlijke bugs heb ik nog niet ervaren, maar het is bekend dat Google Pay niet meer werkt en dat sommige bankieren-apps ook niet helemaal lekker werken. Zelf kan ik nog gewoon bij ING bankieren en betalen met mijn telefoon. 

Hoe te installeren

Het installeren van de Open bèta van Android 9.0 Pie voor de OnePlus 6 is heel erg gemakkelijk. Het hele proces gaat zonder dataverlies waardoor je binnen een paar minuten van Oreo naar Pie kan gaan. Let wel op: als je ooit weer terug wilt naar de stabiele versie van OxygenOS dan zul je wel een complete reset moeten doen. Dit zijn de stappen:

> Download het zip-bestand voor Pie via dit OnePlus-forum

> Zet het bestand op je interne geheugen, niet in een map maar op de plek die 'intern geheugen' heet. Dit kan via een app als Solid Explorer bijvoorbeeld. 

> Ga naar Instellingen > Systeemupdates > tandwieltje rechtsboven > Lokale upgrade en selecteer het zip-bestand

> Installeren, opnieuw opstarten en klaar!

Kom je van de developer preview of wil je weer terug van Android Pie naar Oreo, dan staan de stappen in deze link beschreven. Draai jij al Android Pie op de OnePlus 6? Laat je bevindingen weten in de comments hier beneden!

De nieuwste artikelen over OnePlus 6

OnePlus 6 en 6T ontvangen OxygenOS 10.3.1-update met veel bugfixes

[Update: nu officieel] OnePlus 6 en 6T ontvangen Android 10 met OxygenOS 10.0

OnePlus 6 en 6T ontvangen Android 10 via OxygenOS Open Bèta

OnePlus 5(T) en OnePlus 6(T): updateschema Android 10 bekend

OnePlus 6(T) krijgt volgende maand Android 10 via open bèta

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (31)
Bezig met laden van reacties...