Android 7.1 Nougat: dit is er nieuw

Android 7.1 Nougat: dit is er nieuw

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android 7.1: wat is er nieuw?

In eerste instantie kondigde Google zijn eerste update voor Android Nougat, Android 7.1 Nougat, nog niet echt aan. Het bedrijf liet wel weten dat zijn eerste smartphones, de Pixel en Pixel XL, zouden worden uitgeleverd met deze nieuwe Androidversie.

Inmiddels is Android 7.1 Nougat wél aangekondigd en weten we welke nieuwe functies deze nieuwe Androidversie ontvangt.

Ronde icoontjes en nieuwe snelkoppelingen

In Android 7.1 zijn een aantal opvallende wijzigingen doorgevoerd, maar ook onder de motorkap zijn er veel aanpassingen gedaan door Google. Ontwikkelaars hebben nu onder andere de mogelijkheid om te kiezen voor ronde icoontjes, die ze kunnen definiëren in de app, waarbij de launcher uiteindelijk zal bepalen of er een rond of vierkant icoontje gebruikt zal worden.

Daarnaast kunnen er meerdere snelkoppelingen aan een icoontje gekoppeld worden. Zo kunnen ontwikkelaars naar verschillende punten in hun apps linken. Neem het voorbeeld van Google Maps: je zou dan omhoog te slepen op het icoontje direct kunnen kiezen om naar het navigatiescherm of de ontdekken-functie kunnen gaan.

Night Light: blauwlichtfilter

In Android 7.0 Nougat heeft de nachtmodus het helaas niet gehaald, maar daar komt in Android 7.1 verandering in. Deze nachtmodus, Night Light genaamd, zorgt ervoor dat er in de loop van de avond minder fel (blauw) licht weergegeven wordt op het scherm. Hierbij wordt er ook nog een soort gloed over het scherm gelegd waardoor dit rustiger voor je ogen is. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je zo beter in slaap valt. Het blauwlichtfilter is geen onderdeel van de standaardversie van Android 7.1, maar is wel op de Google Pixel en Pixel XL te vinden.

Een echte nachtmodus, waarbij een donker thema gebruikt wordt in de avonduren, is nog niet te vinden in Android 7.1 Nougat, maar lijkt nog steeds op het programma te staan voor Google. We kunnen deze dan ook verwachten in een toekomstige versie van Android.

Gebaren met vingerafdrukscanner en plaatjes met keyboard

Er wordt ook ondersteuning toegevoegd voor gebaren op de vingerafdrukscanner. Door middel van sleepbewegingen kunnen acties uitgevoerd worden. Zo wordt het mogelijk om de notificatielijst te openen door naar beneden te slepen over de vingerafdrukscanner. Ook kun je door een lijst scrollen met de scanner.

Ontwikkelaars kunnen in hun apps ook gebruik maken van de bewegingen op de scanner. Zo kunnen ze hun eigen acties aan verschillende 'gebaren' koppelen. Deze functie zou 'Moves' heten.

Er is in Android 7.1 ook mogelijk om plaatjes in te voeren, direct vanuit het toetsenbord.

Android 7.1 Nougat: dit is er nieuw

Daydream: virtual reality

Android 7.1 Nougat is ook de eerste Android-versie met ingebouwde ondersteuning voor Daydream. Dit nieuwe platform biedt een standaard voor virtual reality op Android. In combinatie met de eerste Daydream-headset, de Daydream View, kan Android in virtual reality gebruikt worden.

Daydream bevat onder meer een speciaal homescherm, een virtual reality-versie van YouTube en Google Street View en een speciale Google Play Store voor virtual reality-apps en -games. Momenteel zijn de Google Pixel en Google Pixel XL de eerste toestellen die voldoen aan de Daydream-specificaties, maar volgens Google staan er veel meer Daydream-toestellen van andere fabrikanten op de planning.

Automatische updates

Tijdens Google I/O eerder dit jaar hoorden we al dat Android Nougat ondersteuning zou krijgen voor automatische, 'naadloze', updates en deze zijn nu beschikbaar in Android 7.1 voor nieuwe toestellen.

De naadloze updates houden in dat een nieuwe versie van Android, bijvoorbeeld met beveiligingsverbeteringen, automatisch op de achtergrond gedownload wordt en wordt geïnstalleerd. Dat is mogelijk doordat er een tweede versie van het Android-systeem in het geheugen staat. Telkens is één van de twee versies in gebruik, waarbij de andere geüpdatet kan worden op de achtergrond.

Door toestellen op deze manier automatisch up-to-date te houden, zullen veel minder mensen updates uitstellen omdat deze te lang duren. Hierdoor zullen minder toestellen kwetsbaar zijn voor beveiligingsproblemen.

Android 7.1.1 Nougat Developer Preview

De eerste en tweede preview van Android 7.1.1 Nougat voor ontwikkelaars zijn beschikbaar gesteld voor de Nexus 5X, Nexus 6P en Google Pixel C voor gebruikers die zich hebben aangemeld voor het Android Beta Program. De ontwikkelaarsversies zijn bedoeld om bugs op te sporen en voor ontwikkelaars om hun apps te testen op de nieuwe Android-versie. Daarnaast konden ontwikkelaars hun apps voorzien van Android 7.1.1-functies en publiceren in de Google Play Store.

De uiteindelijke release van Android 7.1.1 is op 5 december vrijgegeven.

Beschikbaarheid

Android 7.1 Nougat is beschikbaar op de nieuwe Google Pixel en Pixel XL en is nu ook beschikbaar voor andere toestellen. In eerste instantie waren er twee ontwikkelaarsversies (developer previews) uitgebracht die draaien op de Nexus 5X, Nexus 6P en Google Pixel C.

De uiteindelijke versie van Android 7.1 Nougat, die versienummer 7.1.1 zal krijgen, is op 5 december uitgebracht en komt beschikbaar voor de Nexus 6, 5X, 6P, Nexus Player, Google Pixel C, Pixel en Pixel XL. Ook komt de update voor verschillende Android One-toestellen. Toestellen van andere fabrikanten worden ook geüpdatet, maar om welke toestellen het gaat en wanneer dat zal gebruiken, is nog niet bekend.

Laatste update: 05-12-2016

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk