Android 5.0 officieel gepresenteerd door Google

Android 5.0 officieel gepresenteerd door Google

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android L

Anders dan andere jaren heeft Google eerder dit jaar een developer preview van deze nieuwe Android-versie beschikbaar gemaakt onder de noemer Android L. Hiermee konden ontwikkelaars aan de slag en was deze vroege testversie dan ook al te installeren op de Nexus 5 en Nexus 7 (2013). Na uitvoerige test en het verder door ontwikkelen is vandaag Android 5.0 officieel gepresenteerd met de naam Lollipop samen met de Nexus 6 en Nexus 9.

Android 5.0

Android 5.0 is een grote stap voorwaarts als we kijken naar Android 4.4 (KitKat), die alweer bijna een jaar geleden werd gelanceerd. Zo is het design aangepakt en is Android nu in het zogenaamde Material design gegoten. Verder zijn er onder de motorkap vele verbeteringen doorgevoerd en is er ondersteuning voor 64 bit toegevoegd. Deze nieuwe generatie mobiele chipsets moeten ervoor zorgen dat het Android-systeem sneller wordt en processen efficiënt afgehandeld kunnen worden. Maar snelheid en design zijn niet de enige punten die aangepakt zijn in deze nieuwe Android-lekkernij.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over Android 5.0

Android 5.0 betere accuduur

Ook de accuduur van Android 5.0 moet sterk verbeterd zijn en een verlenging van het dagelijks gebruik betekenen. Door het actief monitoren van processen, nieuwe ontwikkelaarstools en een battery save mode moet de actieradius van een smartphone en tablet verlengd worden. Hiermee komt Google tegemoet aan de vele klagende gebruikers over de accu van een smartphone in het algemeen. Hoe dit uiteindelijk in praktijk zal gaan werken moet natuurlijk nog blijken.

Animaties, snelheid en notificaties

Met Android Lollipop komen er ook weer meer animaties, die de functies van bepaalde knoppen en schermen duidelijker moeten maken. In Android 4.4 (KitKat) werden al voorbereidingen getroffen voor het sneller laten draaien van Android en uitfaseren van Dalvik ten gunste van ART (Android RuntTime) en in de nieuwste Android-versie is dit definitief. Hier wordt ART als standaard gebruikt en zorgt voor meer snelheidswinst en, wederom, accubesparingen.

Daarnaast heeft Google ook de notificaties aangepakt in zowel het lockscreen als de statusbalk, deze hebben een nieuw uiterlijk gekregen en worden in bepaalde gevallen anders getoond, meer informatie over de notificaties in Android kun je hier vinden.

Hands-on

Wij hebben een vroege versie van Android L kunnen testen eerder dit jaar, onderstaand een screencast waarbij we door de nieuwe Android-versie heen lopen.

Beschikbaarheid

Voor Nexus-toestellen zoals de Nexus 5 en Nexus 7 (2013) zal Android 5.0 snel beschikbaar komen. Voor toestellen als de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en Sony Xperia Z3 zal het nog even wachten zijn. Feit is wel dat de meeste toptoestellen deze update zullen ontvangen.

Google geeft aan dat in de komende weken Android 5.0 beschikbaar zal komen voor de Nexus 5, Nexus 7 (2012 en 2013), Nexus 10 en Google Play Edition-apparaten. In eerste instantie leek het er op dat de Nexus 4 geen update meer zou ontvangen, aangezien deze volledig genegeerd werd in het aankondigingsartikel. Dit gebeurde vorig jaar ook met de Galaxy Nexus, die uiteindelijk geen update naar Android 4.4 (KitKat) zou ontvangen. In het geval van de Nexus 4 bleek het een foutje te zijn: het toestel krijgt wel degelijk een update naar Android 5.0.

De SDK, de ontwikkelaarstoolkit, van Android 5.0 komt op 17 oktober beschikbaar.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk