Android 5.0 (Lollipop): 10 dingen die je moet weten

Android 5.0 (Lollipop): 10 dingen die je moet weten

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

1. Android 5.0: Notificaties

Android Lollipop bevat veel nieuwe functies, waarvan de notificaties misschien wel de meest in het oog springenden zijn. Deze zijn volledig op de schop gegaan en Google heeft zijn best gedaan deze ervaring beter te maken. Het eerste grote verschil is de manier hoe deze op het lockscreen worden weergegeven. Eerst waren deze alleen te bekijken door de notificatiebalk naar beneden te trekken, in de nieuwe Android-versie is dit een ander verhaal. Hier staan de notificaties onder elkaar in een lijst en is het mogelijk deze te openen of archiveren. Met Android 5.0 is het dus mogelijk sneller en makkelijker berichten te bekijken zonder het toestel daadwerkelijk te ontgrendelen, maar niet alles...

Er zijn ook zogenaamde privé-notificaties, die kunnen ingesteld worden door ontwikkelaars en bevatten informatie die normaal gesproken niet voor anderen bedoeld is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een e-mail, of WhatsApp-bericht. Als gebruiker kun je ervoor kiezen deze al dan niet op het vergrendelscherm weer te geven, een handige toevoeging.

Android 5.0 notificaties

Niet alleen op het lockscreen zijn de notificaties aangepast, ook in de statusbar zien we een aantal vernieuwingen. Android L zorgt ervoor dat deze lichter zijn en er zijn effecten toegevoegd om het allemaal visueel net iets aantrekkelijker te maken. De notificaties zijn een belangrijk onderdeel van een smartphone, ze stellen je op de hoogte van 'nieuws' in welke vorm dan ook. Het is dan ook goed om te zien dat Google hier werk van heeft gemaakt in de nieuwste Android-versie.

→ Lees alles over Notificaties en Android

2. Project Volta: betere accuduur

Onder de noemer Project Volta heeft Google onder de motorkap van Android vele wijzigingen doorgevoerd die de batterijduur moeten verbeteren. Dit is dan ook direct één van de speerpunten van Android Lollipop: de accuduur moet sterk verbeterd worden. Er zijn drie pijlers waar deze verbetering op leunen. Zo wordt er gebruik gemaakt van Battery Historian waarbij in een visuele tijdlijn weergegeven wordt welke apps en functies hoeveel accu verbruiken. Op deze manier krijgen ontwikkelaars meer inzichten in hoe ze hun apps zuiniger kunnen maken.

Het tweede punt waarmee Android L voor een betere actieradius moet zorgen is de Battery Saver Mode. Zo goed als alle fabrikanten hadden al een dergelijke batterij-besparende modus ingebouwd, maar deze wordt nu ook standaard met Android geleverd. Hiermee worden aanpassingen gedaan aan accu-intensieve processen zoals WiFi, Bluetooth of andere services.

Het laatste punt is iets technischer van aard en betreft de zogenaamde JobScheduler API, die handvatten moet bieden voor ontwikkelaars. Deze kunnen nu aangeven of een taak nu wel of geen voorrang heeft. Als deze ook op een later tijdstip uitgevoerd kan worden, als er al een internetverbinding beschikbaar is bijvoorbeeld. Op die manier hoeft niet voor taken die geen enkele prioriteit hebben een internetverbinding te worden gemaakt. Hierdoor hoeft een accuslurpende verbinding niet altijd aan te staan en wordt het verzoek op een later tijdstip uitgevoerd.

Ook Google is zich bewust van de accuduur van smartphones. Deze moet simpelweg langer worden en met deze toepassingen zou er in het voorbeeld van de Nexus 5 maar liefst 1,5 uur extra gebruikstijd toegevoegd worden.

→ Lees alles over betere accuduur op Android L en Project Volta

3. Nieuwe looks: Material Design

Waren we alweer een tijdje gewend aan het zogenaamde Holo-design van Android, wordt dit nu weer deels omgegooid en verandert het standaard ontwerp in Material design. Opvallend aan de nieuwe looks van Android 5.0 is het feit dat er gekozen is voor een veel plattere weergave en wordt er gebruik gemaakt van grote vlakken met een enkele kleur. Daarnaast zal er meer gebruik worden gemaakt van animaties. Ondanks dat het design op zich vlakker is geworden, is er wel degelijk diepte in te vinden. Google ziet elementen in Material als papieren oppervlakten die boven elkaar liggen, wat door een subtiele schaduw wordt benadrukt.

Er zijn inmiddels al enkele apps omgezet naar het nieuwe design van Android 5.0, zo zien we dat de Play Store en apps als Play Kiosk al zijn voorzien van de nieuwe looks. Op termijn zullen ook alle andere Google-apps worden voorzien van het nieuwe design en de bijbehorende nieuwe icoontjes.

Met deze design-update in de nieuwste Android-versie wil Google ook hierin de volgende stap zetten en Holo deels achter zich laten. Dit geldt overigens niet alleen voor Android 5.0: ook de webapplicaties van Google zullen langzaamaan overgezet worden naar Material.

→ Lees alles over het Material design van Android L

4. Nog sneller door ART

ART staat voor Android RunTime en zit eigenlijk al sinds de Nexus 5 (Android 4.4 KitKat) ingebakken in het besturingssysteem. Toen nog als optie die alleen door ontwikkelaars (en Androidworld-lezers) ingeschakeld kon worden, maar in Lollipop zal dit voor iedereen beschikbaar zijn. Met ART wordt er afscheid genomen van Dalvik, het systeem dat voorheen gebruikt werd. De versie van ART die in Android 5.0 te vinden is, is sinds de versie van Android 4.4 volledig vernieuwd.

Het grote voordeel van ART is dat apps sneller en energiezuiniger draaien er dus op alle fronten een snelheidswinst geboekt wordt. Zo worden niet alleen de gebruikte apps en games sneller, maar het volledige Android-systeem zal hiervan profiteren. Dit heeft te maken met de manier waarop apps worden gedraaid op het systeem en er wordt ook efficiënter omgegaan met het geheugen.

Naast de accu, is ook de snelheidswinst een belangrijk punt voor Android 5.0.

→ Lees alles over ART inschakelen op Android

Galaxy S5 ART

5. Android Work

Tegenwoord is BYOD (Bring Your Own Device) steeds hipper: je neemt je eigen privé-toestel en gebruikt deze ook zakelijk. Hier dienen natuurlijk wel allerlei beveiligingsmaatregelen voor getroffen te worden door bedrijven om gegevens en privacy te beschermen. Externe partijen zoals bijvoorbeeld Samsung bieden dergelijke diensten als standaard aan. Nu gaat Google de standaardmogelijkheden uitbreiden onder de naam Android Work. Dit zal deels gebaseerd zijn op Samsung Knox waarvan Samsung een gedeelte van de broncode vrij heeft gegeven aan het Android Open Source-project.

Android Work zal niet zichtbaar aanwezig zijn voor gebruikers, maar vooral op de achtergrond uitgevoerd worden indien noodzakelijk. Hiermee maakt ook Android een stap richting het gebruik van een device voor zowel privé als zakelijk. Een gedeelte van de mogelijkheden van Android Work zal ook beschikbaar komen op oudere Androidversies.

→ Lees alles over Android Work

6. Hoe ziet Android 5.0 eruit?

Wij hebben de preview-versie van Android 5.0 kunnen testen. Hieronder vind je een screencast waarbij we door de belangrijkste functies lopen. Uiteraard kan dit per fabrikant verschillen, Android Lollipop op de Samsung Galaxy S5 zal er anders uitzien dan op de Nexus 6 of HTC One M8. Daarnaast zullen er waarschijnlijk nog verschillen zijn tussen de testversie en de uiteindelijke versie van Android L.

7. Vloeiendere animaties

Naast het design zijn ook de animaties in Android Lollipop aangepakt, deze zijn duidelijker aanwezig en een stuk vloeiender. Zo zijn schermovergangen nu sterker geanimeerd en is zelfs het openen van het menu nu meer een 'ervaring' geworden. De vloeiendere animaties zijn mogelijk gemaakt door een nieuwe manier van het maken van deze animaties. In het verleden werden deze op de voorgrond verwerkt, waardoor ze abrupt eindigden wanneer een applicatie overging van het ene scherm naar het andere. In Android L worden dit soort animaties op de achtergrond verwerkt, waardoor ze een stuk vloeiender zijn.

Mede door de diepte die met het design gecreëerd wordt en de toegevoegde animaties moet het voor gebruikers duidelijker wordt of er een functie is bij bijvoorbeeld het swipen. Kan een scherm niet 'weggeveegd' worden, dan lijkt het net alsof deze vastgeplakt zit: je kunt er wel aan trekken, maar er gebeurt niets, hij geeft alleen een beetje mee. Dus buiten de visuele veranderingen die de animaties met zich meebrengen, moet de gebruiker hier uiteindelijk van profiteren en een natuurlijkere ervaring krijgen.

8. 64 bit

Android 5.0 is de eerste versie van Android die ondersteuning krijgt voor 64-bits-processoren. Op de desktop hebben we jaren geleden al de overstap gemaakt van 32-bits- naar 64-bits-processoren, maar mobiel heeft het nog tot vorig jaar (met de introductie van de iPhone 5S) geduurd tot dit soort processoren gebruikt werden.

Inmiddels zijn de eerste Androidtoestellen verkrijgbaar met 64-bits-processoren, maar deze worden niet volledig benut. Dit zal vanaf Android 5.0 wel het geval zijn. De processoren hebben een tweetal grote voordelen: ten eerste kunnen ze grote berekeningen sneller doen en ten tweede kunnen ze meer geheugen aanspreken. Dat wil zeggen dat we straks Android-apparaten met meer dan 4 GB aan werkgeheugen kunnen gaan zien.

Voor nu zal de snelheidswinst bij de ondersteuning voor 64-bits-processoren op zich klein zijn. De 64-bits-processoren die we nu zien, zijn (los van het feit dat ze 64-bits zijn) van een nieuwe generatie. Dit brengt grote voordelen met zich mee: ze zijn een stuk sneller én zuiniger. Wanneer deze processoren volledig ondersteund worden in Android Lollipop zal pas echt het volledige potentieel benut worden. In combinatie met ART zal dit voor behoorlijk snelheidswinst op 64-bits-apparaten zorgen.

9. Uitgebreider taakbeheer

In de vorige Android-versies was er altijd al taakbeheer aanwezig. Deze kan worden geopend via de multitask-button. Dit is in Android 5.0 nog steeds het geval, maar zal verder uitgebreid worden. Voorheen was het mogelijk om per app te bekijken of en welke er allemaal openstaan om ze vervolgens te maximaliseren of eventueel af te sluiten.

In Android 5.0 is dit anders: de button laat nog steeds recente taken zien, maar heeft als groot verschil dat er nu meer weergegeven wordt. Ook al had je bijvoorbeeld 15 tabbladen in de browser openstaan, deze werd slechts één keer weergegeven in taakbeheer. Vanaf Lollipop is dit aangepast: hier wordt er recent tabblad weergegeven, in chronologische volgorde in combinatie met andere apps. Dus open je bijvoorbeeld androidworld.nl in de browser, vervolgens de Gmail-app en daarna Tabletworld.nl (wederom de in browser), dan worden deze drie in volgorde van tijd getoond in het taakbeheer. Met deze uitbreiding is het nog makkelijker te switchen tussen de verschillende apps, games en andere functies in Android 5.0.

10. Wanneer komt Android 5.0 voor mijn smartphone/tablet?

Nu is natuurlijk de grote vraag, wanneer kan ik Android 5.0 gaan gebruiken op mijn smartphone of tablet? Dat antwoord is niet eenduidig te geven, elke fabrikant heeft zijn eigen roadmaps als het gaan om toestel-updates. Bezit je een Nexus-device zoals de Nexus 5, dan ben je snel verzekerd van de nieuwste update, maar voor andere toestellen is dit lastig aan te geven. HTC heeft bijvoorbeeld al aangegeven de HTC One M8 binnen 90 dagen de update zal ontvangen.

Als stelregel mag je er vanuit gaan dat de meeste fabrikanten hun toestellen minsten 18 maanden ondersteunen na de lancering. Dit is echter geen garantie, maar zodra fabrikanten bekend maken wanneer ze de updates gaan uitrollen, dan lees je dat uiteraard op Androidworld.

Zoals je ziet zijn er veel wijzigingen in Android 5.0 Lollipop en dit wordt dan ook gezien als een grote update. Ben jij klaar voor Android 5.0?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk