Android 5.0 (Lollipop) officieel: alles wat je moet weten

Android 5.0 (Lollipop) officieel: alles wat je moet weten

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android 5.0

Tijdens Google I/O 2014 hebben we Android 5.0 voor het eerst gezien, een Android-versie waarin we veel veranderingen zien. Deze versie werd in eerste instantie als preview uitgebracht voor ontwikkelaars, maar is op 15 oktober dan ook daadwerkelijk gelanceerd.

De grenzen tussen mobiel, tablet en desktop vervagen steeds verder, dus ook daar wordt rekening mee gehouden in Android 5.0, de nieuwste Android-versie. Bij Android 5.0 zijn diepte en schaduwen erg belangrijk, hierdoor wordt een betere ervaring geboden en de interface is goed en makkelijk te begrijpen. Ook de knoppen van Android zijn aangepast, deze krijgen ook nieuwe looks. Kleuren worden onttrokken aan afbeeldingen om zo het design van apps nog sprankelender te maken.

Lees hier onze hands-on met Android L met vele screenshots en natuurlijk de eerste ervaringen. In onderstaande video lopen we door de preview-versie van Android L, wat is er nieuw? Check het in deze screencast.

Design

Een groot deel van het design zoals we dit kennen van Android is op de schop gegaan en er zijn veel nieuwe elementen toegevoegd. Zo wordt er veel gewerkt met diepte in het zogenaamde Material design. Hierbij zijn overgangseffecten het duidelijk aangeven welke elementen bediend kunnen worden van essentieel belang.

→ Lees alles over het Material design van Android 5.0

Android 5.0 (Lollipop) officieel: alles wat je moet weten

Notificaties

Notificaties worden getoond op het lockscreen en zijn makkelijk te openen en archiveren. Ook heads-up notificaties zijn toegevoegd, hierbij komt er een pop-up bovenop het de app die geopend is, een soort van Chatheads zoals we dat kennen van Facebook Home. De notificaties op zowel het lockscreen als in de statusbalk zijn stevig aangepakt, deze zijn veel aanweziger, mede door de lichte kleur. Vanaf het lockscreen worden notificaties direct getoond en zijn dus makkelijk te bekijken, openen en archiveren. De notificaties is misschien wel één van de grootste wijzigingen die we gezien hebben in Android 5.0.

Personal locking

Met personal locking wordt het toestel vergrendeld op basis van een aantal factoren. Als het toestel verbonden is met Bluetooth, of een bekend WiFi-netwerk dan wordt er geen pincode of patroon gevraagd. Dit was eerder al mogelijk met third-party apps zoals SkipLock.

Bye Dalvik

In Android 5.0 is ART de nieuwe standaard, hierdoor wordt het Androidsysteem sneller en wordt er beter omgegaan met de resources die beschikbaar zijn. Daarnaast is het hele platform van Android geoptimaliseerd voor 64 bit. Wil jij nu alvast gebruik maken van de snelheid van Android 5.0, hier leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.

Betere accuduur Android 5.0

Project Volta zorgt ervoor dat de accuduur simpelweg langer wordt. Dit wordt gedaan door het meten van de accuduur met Battery Historian, een speciaal ontwikkelde tool om hiaten in het accugebruik op te sporen. Met de Battery Saver mode kan er extra accu bespaard worden en is nu standaard in Android Lollipop aanwezig. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het toestel 1,5 uur langer mee gaat op een 'gewone' dag.

→ Alles over betere accuduur op Android Lollipop en Project Volta

Download Android Lollipop

De officiële versie van Android 5.0 is vanaf 17 oktober te downloaden voor ontwikkelaars. Updates voor de Nexus 4, 5, 7 (2012), 7 (2013) en 10 volgen in de komende weken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk