Android 4.4 KitKat bezig aan flinke opmars

Android 4.4 KitKat bezig aan flinke opmars

Tom Enthoven

door Tom Enthoven

Laatst geüpdatet

KitKat

Elke maand geeft Google inzicht in de distributiecijfers van Android en de verschillende versies daarvan. Daarbij wordt gekeken naar alle toestellen die een officiële versie van het besturingssysteem draaien, kortgezegd: alle toestellen met de Play Store en andere Google-apps. Uit de cijfers die de afgelopen week verzameld zijn, kunnen we concluderen dan Android 4.4 KitKat bezig is aan een flinke opmars. In een maand tijd verdubbelde het aantal toestellen dat op deze versie van het besturingssysteem draait. Een maand geleden was KitKat nog goed voor 2,5 procent van het aantal Android-toestellen, vandaag de dag maakt 5,4 procent van alle Android-devices gebruik van KitKat; een ruime verdubbeling dus ten opzichte van vorige maand.

Uit de cijfers blijkt verder dan Froyo (Android 2.2 zo langzamerhand aan het 'uitsterven' is. Slechts 1,1 procent van alle toestellen draait nog maar op deze versie en dat is opnieuw een daling ten opzichte van de vorige metingen. Maandelijks 'verliest' Froyo een tiende procent van het marktaandeel en die trend zal zich blijven voortzetten totdat Froyo compleet van de radar is verdwenen. Ook Gingerbread (Android 2.3) verliest gestaag terrein maar is toch nog goed voor bijna 18 procent; een daling van een ruime procent. Ice Cream Sandwich (Android 4.0.x) verloor ook een procent van zijn gebruikers en komt uit op 14,3 procent van alle Android-installaties.

Jelly Bean

Opvallend is de ontwikkelingen bij de verschillende versies van Android 4.x Jelly Bean. Waar Android 4.1 en 4.3 terrein verloren, is Android 4.2 juist gegroeid. Blijkbaar zijn veel toestellen geüpdatet van 4.1 naar 4.2 en van 4.3 naar 4.4. Jelly Bean als geheel verloor wel een procentje over de afgelopen maand en is nu goed voor 34,4 procent van alle Android-installaties.

Updates

Het is natuurlijk logisch dat de grote verschuivingen steeds meer gaan plaatsvinden in Jelly Bean en KitKat, daar andere versies langzaam in de vergetelheid raken. Met name van KitKat kunnen we stevige groei verwachten de komende maanden want deze versie van Android is speciaal ontwikkeld om ook te kunnen draaien op oudere en minder krachtige hardware. Momenteel draait Android 4.4 echter voornamelijk op high-end toestellen zoals de nieuwere toestellen van Samsung en HTC. Het lagere segment stapt echter ook langzaamaan over. Zo lanceerde LG bijvoorbeeld de nieuwe generatie L-toestellen die op KitKat draaien.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk