Testversie Android 4.3: nu te installeren op Samsung Galaxy S4 (hands-on)

Testversie Android 4.3: nu te installeren op Samsung Galaxy S4 (hands-on)

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android 4.3

Android 4.3 hebben we vaker voorbij zien komen en de verwachting was dat deze eigenlijk al aangekondigd zou zijn. Dit is niet het geval, maar we zien steeds meer berichten verschijnen, vanochtend nog nieuwe screenshots, inmiddels is de eerste niet-officiële Android 4.3-versie te downloaden en installeren op een Samsung Galaxy S4. Deze Android 4.3-versie komt van een Samsung Galaxy S4-Google Edition, maar is ook te installeren op de Nederlandse en Belgische variant. Echter is een custom recovery wel vereist.

Over het algemeen is Sammobile betrouwbaar als bron, maar het is moeilijk vast te stellen of deze versie ook echt gebaseerd is op Android 4.3. De verwijzingen naar 'Android 4.3' en build-nummers en dergelijke zijn eenvoudig te veranderen. We kwamen echter bij het uitproberen van de Android 4.3-ROM wel een feature tegen die we nog niet eerder gezien hadden. Deze WiFi-functie staat bijvoorbeeld niet op de Nexus 4 met Android 4.2.2, maar zou eventueel wel op de Google Editie van de Galaxy S4 kunnen staan met 4.2.2.

Het gaat om een custom ROM gebaseerd op een testversie van Android 4.3 met buildnummer JWR66N. Deze versie is begin juni door Google beschikbaar gesteld aan Samsung en bevat ten opzichte van Android 4.2, net als 4.3 Jelly Bean genaamd, schijnbaar vooral wijzigingen onder de motorkap.

Android 4.3 ROM

Eerste ervaringen 'Android 4.3'

We hebben zelf de ROM van Sammobile ook geprobeerd. Ten opzichte van Android 4.2 op Nexus-toestellen zijn er weinig uiterlijke veranderingen te vinden. In ieder geval is er een nieuwe live wallpaper op het toestel te vinden en heeft de camera-applicatie een update gekregen. Deze wijzigingen zijn misschien nieuw ten opzichte van Android 4.2.2 op Nexus-toestellen, maar zijn niet nieuw voor de Google Edition van de Galaxy S4. Deze heeft de nieuwe bewegende achtergrond en camera-app al, maar draait wel op Android 4.2.2.

Tot nu toen zijn we verder geen uiterlijke wijzigingen tegengekomen, op een verandering in het WiFi-menu na. Daar is namelijk een nieuwe optie aan toegevoegd: het is mogelijk om Google toegang te geven tot locatiebepaling via WiFi-netwerken, ondanks dat WiFi uitstaat. Tijdelijk wordt WiFi dan ingeschakeld om plaatsbepaling nauwkeuriger te maken zonder dat GPS daarvoor hoeft te worden ingeschakeld. Android 4.3 zou ook Bluetoothverbeteringen bevatten, maar die hebben we helaas niet kunnen testen.

De ROM van Sammobile draait behoorlijk soepel en dat zou dan ook één van de speerpunten van de volgende versie van Android moeten worden. Het is alleen moeilijk om de prestaties te vergelijken met Android 4.2.2, omdat we voorheen de Samsung-versie met Samsungs eigen interface TouchWiz draaiden. Wel hebben we de benchmarksoftware AnTuTu gedraaid en deze gaf de Galaxy S4 met testversie van Android 4.3 een score van 26.445, wat hoger dan met de TouchWiz-ROM. Dit zou niet per se met Android 4.3 te maken hoeven hebben, dit kan ook liggen aan de kernel die Sammobile voor de ROM gebruikt heeft.

De Android 4.3-ROM is redelijk stabiel maar sloeg bij het gebruik een paar keer toch vast. Daarnaast werd de SIM-kaart niet elke keer ontgrendeld bij het opstarten.

Android 4.3 testversie

Beschikbaarheid

De custom ROM van Android 4.3 voor de Samsung Galaxy S4 is hier te downloaden. Let er wel op dat het installeren van deze niet-officiële software op je toestel onherstelbare schade kan veroorzaken aan de Samsung Galaxy S4. Mocht je eraan willen beginnen, zorg dan dat je weet wat je doet, het kan goed misgaan met een onbruikbaar toestel als resultaat. Ben je op zoek naar Android 4.2.2 standaard-Android voor de Samsung Galaxy S4 (download) of HTC One (download), deze zijn ook beschikbaar.

Het lijkt er al een tijdje op dat de lancering van Android 4.3 aanstaande is, maar daar is geen bevestiging van. Het is goed mogelijk dat Google fabrikanten wat extra tijd gunt om eventuele updates voor hun toestellen voor te bereiden. Nu draait namelijk, ruim een half jaar na de aankondiging van Android 4.2, slechts 4% van de Androidapparaten op Android 4.2 (Jelly Bean). Google heeft vorig jaar aangekondigd voortaan fabrikanten twee maanden voor een nieuwe release te voorzien van informatie waarmee updates kunnen worden voorbereid, iets waar we nu mogelijk de vruchten van zien.

Via: Sammobile

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk