Google onthult: Android 14 ondersteunt satellietverbinding

Google onthult: Android 14 ondersteunt satellietverbinding

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft bekend gemaakt dat het satellietverbinding zal ondersteunen met de volgende versie van Android, vermoedelijk Android 14. Dat komt nadat de Amerikaanse provider T-Mobile in de VS heeft bekend gemaakt dat het satellietverbinding wil aanbieden aan klanten.

Satellietverbinding met Android 14

Nederland en België zijn relatief kleine landen die een goede dekking hebben van mobiele netwerken, maar dat is helaas niet in de wereld realiteit. Er zijn nog steeds afgelegen plaatsen waar geen bereik mogelijk is, ook al zijn ze wel gelijk bewoond door mensen. Satellietverbinding kan helpen om deze gebieden in verbinding te brengen met de rest van de wereld.

Hirsohi Lockheimer, senior vice president bij Google, maakt in een tweet bekend dat ingenieurs werken aan ondersteuning van satellietverbinding voor Android 14. "Het is gek om na te denken aan concrete toepassingen voor telefoons die met satellieten verbinden. Toen we de G1 [ook wel bekend als de HTC Dream of de eerste Android-telefoon, nvdr.] hebben uitgebracht in 2008 was het een uitdaging om 3G en wifi te laten functioneren. Nu werken we aan satellietverbinding. Cool! Het verheugt ons dat we onze partners kunnen steunen door dit mogelijk te maken in de volgende versie van Android!"

Eerste test vanaf 2023

De verwijzing in de tweet naar "onze partners" is niet toevallig. In de Verenigde Staten is T-Mobile met SpaceX een samenwerking aangegaan zodat het een satellietverbinding kan aanbieden aan klanten. Op afgelegen locaties kunnen ze zo bellen, sms'en en van bepaalde berichtenapps gebruik maken. Dat gebeurt via de Starlink-satellieten die het ruimtevaartbedrijf SpaceX in grote aantallen de ruimte in stuurt. T-Mobile en SpaceX lanceren in het najaar van 2023 een testperiode waarin satellietverbinding gratis beschikbaar is bij verschillende abonnementen van de provider.

Gerelateerde artikelen

Toch is het onwaarschijnlijk dat we op termijn ook van Nederlandse en Belgische providers een abonnement voor satellietverbinding mogen verwachten, juist omdat het hier veel minder relevant is. Verwacht wordt dat Apple ook met de nieuwe iPhone 14 bekend maakt dat de telefoon verbinding kan maken met satellieten. Het lanceert de nieuwe iPhone op 7 september.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over nieuwe functies voor Android? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk