'In Android 14 kan je bloatware apps verwijderen'

'In Android 14 kan je bloatware apps verwijderen'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 14 heeft een systeem waarmee je voorgeïnstalleerde apps of bloatware kan verwijderen. De functie is op dit moment verborgen in de software van de nieuwe Android-versie. Het is nog maar de vraag of deze optie de stabiele Android 14-update zal halen.

Android 14 bloatware verwijderen

Elke telefoon heeft wel een lading apps die zijn voorgeïnstalleerd door de fabrikant. Het gaat dan bijvoorbeeld om een eigen fotogalerij, maar net zo goed om commerciële deals met partijen als Meta, Amazon of Netflix. In veel gevallen kan je bloatware niet van je telefoon verwijderen en is het alleen mogelijk om een deel van de appgegevens te verwijderen. Daar komt mogelijk met Android 14 verandering in.

XDA Developers heeft in de code van de developer preview van Android 14 een mogelijkheid gevonden waarmee je voorgeïnstalleerde apps kan verwijderen. Er is in Android 14 een aangepaste versie van de instellingen genaamd 'Spa' en dat zit verscholen achter twee ontwikkelaarsinstellingen. In die alternatieve instellingenapp kan je de functie 'Background Install Control' vinden, ofwel apps die buiten jou weten op je telefoon zijn geïnstalleerd. Je bladert vervolgens gewoon door deze lijst met apps en zo kan je bloatware verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Onze verwachting

Nu is er wel een belangrijke kanttekening die we moeten maken. Het feit dat deze optie is ontdekt, wil helemaal nog niet zeggen dat we straks eenvoudigweg bloatware weghalen op onze telefoons met Android 14. Google heeft de functie goed verstopt in de software en we vermoeden dat deze optie de stabiele versie van Android 14 niet zal halen.

Heel wat fabrikanten zijn er wel van bewust dat gebruikers meer controle wille over voorgeïnstalleerde apps. Heel wat merken geven je daarom al bij het instellen van je smartphone de keuze over welke apps je wil gebruiken. Het is vooral bij voordelige toestellen dat bloatware vaak voorkomt. Zelfs de Europese Unie wil met zijn Digital Markets Act hier wat aan gaan doen. Stoor jij je aan bloatware en wil jij de mogelijkheid om zulke apps te verwijderen? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Android 14

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk