Android 14 Beta 3 is er: dit zijn alle nieuwe functies

Android 14 Beta 3 is er: dit zijn alle nieuwe functies

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google is begonnen met de uitrol van Android 14 Beta 3 naar Pixel-telefoons. Deze derde bètaversie van Android 14 komt met een aantal nieuwe functies die Google tijdens Google I/O 2023 aankondigde. We nemen ze allemaal met je door in dit artikel.

Nieuw in Android 14 Beta 3

1. Klok en snelkoppelingen op het lockscreen aanpassen

We zagen ze al tijdens Google I/O 2023 en ze zijn nu live in Android 14 Beta 3: de aanpasbare klokken en snelkoppelingen op het vergrendelscherm. Als je het beginscherm lang ingedrukt houdt en op vergrendelschem bovenin tikt, kan je beide aanpassen.

In totaal zijn er negen verschillende klokken in Android 14 Beta 3 om uit te kiezen. Een aantal daarvan hebben verschillende lettertypes en je kunt de kleur en het formaat van de klok ook aanpassen (Dynamisch en Klein). Bij het aanpassen van de kleur kun je gebruik maken van een schuifregelaar.

En inderdaad, veel smartphonefabrikanten bieden deze opties al aan. Het is fijn om te zien dat het nu ook op Pixel-telefoons kan.

Gerelateerde artikelen

2. Veel meer achtergrondkleuren voor app-icoontjes

Android 12 introduceerde een gloednieuw ontwerp genaamd Material You. Dit ontwerp is gebaseerd op het bestaande Material Design-stijl die in 2014 werd geïntroduceerd, maar met een focus op de gebruiker. Wat dit betekent is dat je als gebruiker de interface van Android 12 kunt aanpassen aan de kleuren van je wallpaper, of zelf kleuren kunt kiezen. Bijvoorbeeld de app-iconen, de klok, widgets en snelle instellingen nemen deze kleuren over zodat alles mooi bij elkaar past.

Met de nieuwste bètaversie van Android 14 krijgen de app-iconen voor het eerst sinds Android 12 wat meer kleur. De achtergronden van elk icoon hebben levendigere kleuren, terwijl de kleur van het icoon zelf ook wat intenser is geworden. In vergelijking met eerdere versies verliezen de iconen echter veel van hun contrast. Bij het wisselen van wallpapers valt op dat niet alle voorgestelde kleuren even goed passen bij de ingestelde wallpaper. Hopelijk wordt dit nog aangepast.

3. Nieuwe oplaadindicator

In de nieuwste bètaversie van Android 14 zit een nieuwe oplaadindicator. Deze indicator verschijnt in de hoek van het scherm en heeft de pilvormige stijl die we meer zien in Android. De oplaadindicator laat zien wanneer je telefoon aan het opladen is en toont ook het percentage.

De oplaadindicator trekt zeker de aandacht, maar voelt een beetje overbodig op die plek. Desalniettemin is het handig om het percentage te zien als je dit niet constant zichtbaar hebt. Het percentage wordt weergegeven, ongeacht of je de instelling voor de statusbalk hebt ingeschakeld of niet.

Android 14 Beta 3 is er: dit zijn alle nieuwe functies

4. Meer kleine verbeteringen

Als je een screenshot maakt in Android 14 Beta 3 dan krijg je afgeronde knoppen te zien in de preview. Verder is de naam ‘UpsideDownCake’ nu aangepast in Android 14 in de instellingen en krijg je bij de navigatie met gebaren een uitgebreide uitleg. Google heeft in deze bètaversie de schakelaars in de instellingen ook een Material You-stijl gegeven.

5. Dit ontbreekt nog

De nieuwe wallpapers gebaseerd op AI en emoji zijn nog niet beschikbaar in Android 14 Beta 3. Hoe deze wallpapers eruit komen te zien, lees je hier.

Wat kun je met een bètaversie van Android?

Een bèta-release is een versie van software die beschikbaar wordt gesteld aan ontwikkelaars en enthousiastelingen voordat de definitieve versie uitkomt. Het geeft hen de mogelijkheid om de nieuwste functies en verbeteringen te ontdekken en feedback te geven. De kans dat er bugs in deze bètaversies zitten is aanzienlijk. Die problemen kunnen bètatesters melden aan Google via de Android Beta Feedback-app. Google zal ze dan in volgende bètaversie oplossen.

Meedoen met de Android 14 Beta 3

Naast Pixel-telefoons is de bètaversie van Android 14 nu ook beschikbaar voor geselecteerde telefoons van verschillende merken, waaronder iQOO, Lenovo, Nothing, OnePlus, OPPO, Realme, Tecno, Vivo en Xiaomi. Als je geïnteresseerd bent in de bètaversie, kun je je inschrijven via het Android Beta Programma. Het stappenplan hiervoor vind je in dit artikel.

Wanneer wordt Android 14 officieel aangekondigd?

In 2023 zal Android 14 uitkomen als de nieuwste versie van het Android besturingssysteem. Het wordt de opvolger van Android 13, dat in 2022 werd uitgebracht. Tot op heden heeft Google nog geen officiële aankondiging gedaan over Android 14. Dat komt omdat Android 14 nu getest wordt. In de maand augustus verwachten we de stabiele versie ervan en dan is het aan de smartphonefabrikanten om deze Androidversie uit te brengen voor hun telefoons. Ondertussen kun je alvast dit update-overzicht bekijken om te zien of jouw telefoon in aanmerking komt voor Android 14.

Laat ons weten wat jouw favoriete nieuwe functie is in Android 14 Beta 3! Deel je gedachten en ervaringen door een reactie achter te laten onder het artikel. We horen graag van je!

De Android 14-tijdlijn laat zien dat we bijna bij de officiële aankondiging van de stabiele versie van Android 14 zijn

De Android 14-tijdlijn laat zien dat we bijna bij de officiële aankondiging van de stabiele versie van Android 14 zijn

Bedankt Hans voor de tip!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk