Android 13 tweede developer preview: alle nieuwe functies

Android 13 tweede developer preview: alle nieuwe functies

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De tweede developer preview van Android 13 staat klaar en deze testversie komt weer met een heel pakket aan nieuwigheden. Er zijn veel verbeteringen voor de interface, nieuwe privacyfuncties en meer mogelijkheden voor haptische feedback. We bespreken wat nieuw is.

Android 13

Google kwam in februari met de eerste developer preview van Android 13. Dat is de nieuwe versie van het Android-besturingssysteem die deze zomer wordt voorgesteld. De developer previews dienen als een eerste instabiele versie die gericht is op ontwikkelaars zodat zij hun apps kunnen aanpassen aan de nieuwste functies van Android. Google heeft nu ook de tweede developer preview aangekondigd en in dit artikel bespreken we de nieuwigheden.

Android 13-functies

1. Haptische feedback

Android 12 kwam al met verbeteringen voor de trilfunctie, maar Google bouwt daarop verder met Android 13. Je Android-telefoon kan nu in meer omstandigheden de trilmotor laten werken. Bij een oproep kan je telefoon eerst trillen en daarna geleidelijk aan de ringtone luider laten horen. Trillen werkt nu ook bij de wekker en bij het afspelen van media. Hoe dat precies zal werken in media, is nog niet bekend.

2. Meldingen voortaan opt-in

Bij elke nieuwe versie van Android sleutelt Google aan de privacy. Apps moeten meer toestemmingen vragen en nieuw in Android 13 is een toestemming om meldingen te sturen. Vandaag kan elke app meldingen op je telefoon versturen en de enige manier om dat te vermijden, is door die meldingen uit te schakelen. Nu ruilt Google dat opt-out-systeem in voor opt-in. In een nieuw pop-up-menu vraagt een app nu of hij meldingen mag versturen.

Android 13 tweede developer preview: alle nieuwe functies

3. Toestemmingen downgraden

Doordat er met elke Android-versie veel verandert op het vlak van toestemmingen kan het voorkomen dat een bepaalde app niet langer een gevoelige toestemming op je telefoon nodig heeft om te werken. Het gaat dan om toestemmingen die verleend zijn bij een oudere versie van Android, maar overbodig zijn geworden in Android 13. In dat geval wordt die toestemming voortaan gedowngrade.

4. Profielafbeeldingen maken

In Android kan je al langer meerdere profielen gebruiken voor één apparaat, maar nu voegt Google ook een zeker mate van personalisatie toe om die profielen van elkaar te onderscheiden. Er zijn nieuwe avatars in verschillende kleuren en je kan ook een afbeelding uit je galerij kiezen of meteen foto maken.

Android 13 tweede developer preview: alle nieuwe functies

5. Apparaat koppelen in de mediaplayer

Als je muziek afspeelt en je kijk in de mediaplayer van Android in je meldingen, dan zie je daar een knop om een ander invoerapparaat te kiezen. Je kan zo bijvoorbeeld wisselen tussen je draadloze oortjes, bluetooth-speaker en de telefoonspeakers. Vanaf dat menu vind je voortaan een knop om nieuwe apparaat te koppelen en je hoeft daarvoor dus niet eerst naar de bluetooth-instellingen te gaan.

Android 13 tweede developer preview: alle nieuwe functies

Kleinere functies

De tweede developer preview van Android 13 bevat nog een heleboel kleinere verbeteringen, van wijzigingen in de interface tot ordening van menu's en te toevoeging van minder belangrijke nieuwe functies. In Android 13 heet de Apparaatbediening in de snelle instellingen, waar je je smarthome-apparaten snel bedient, voortaan 'Home'. Dat is natuurlijk een verwijzing naar de Google Home-app waar als je smarthome-toestellen samenkomen.

Verder heeft Google de privacyfuncties in de snelle instellingen gebundeld onder één knop genaamd 'Beveiliging en privacy'. Daar vind je de mogelijkheid om locatie uit te zetten en de microfoon en selfiecamera uit te schakelen. Het lijkt ons een vreemd idee om de Locatie-instelling te plaatsen in een menu genaamd Beveiliging en privacy, omdat het al langer bekend is dat Google je locatie blijft volgen ook als je de instelling uitschakelt.

Gerelateerde artikelen

Prioriteitsmodus en nieuw voor tablets

Google geeft Niet storen een nieuwe naam en voortaan heet het prioriteitsmodus. Waarschijnlijk is die naam gekozen omdat er een optie is in Niet storen waarmee je nog steeds meldingen ontvangt van je favoriete contacten. Je krijgt dus enkel meldingen en oproepen die prioriteit hebben.

Google bracht met Android 12L een taakbalk voor tablets, vergelijkbaar met hoe die werkt in Chrome OS. Nieuw is dat die taakbalk nu ook een appdrawer toont als je niet op het startscherm bent.

Android 13-tijdlijn

Met de tweede en laatste preview van Android 13 kijken we uit naar de eerste bètaversie in april. Met die update richt Google zich voor het eerst op consumenten die als eerste de nieuwe functies willen testen. De laatste twee van die bètaversies zullen in het teken staan van 'Platform Stability'. Dat betekent dat bij die versies al vaststaat hoe Android 13 omgaat met apps. Met deze definitieve codes kunnen ontwikkelaars hun apps dus helemaal klaarstomen voor de lancering van de stabiele versie van Android 13.

Android 13 tweede developer preview: alle nieuwe functies

De belangrijkste lancering is uiteraard die van de stabiele versie van Android 13 voor Pixel-telefoons. Daarna gaan andere smartphonefabrikanten bezig met het communiceren van een tijdlijn voor de lancering van Android 13 voor hun telefoons. Wanneer Android 13 wordt voorgesteld, maakt Google niet bekend. Hieronder vind je de link naar de eerste developer preview en je kan zo alle nieuwe functies van de eerste update ontdekken.

Aan de slag met Android 13

De tweede developer preview is beschikbaar voor de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Ben je app-ontwikkelaar of durf je het aan om met deze eerste developer preview van Android 13 op je Pixel aan de slag te gaan? In het onderstaande artikel leggen we je uit hoe je de de ROM van de tweede developer preview op je telefoon kan flashen.

Heb je de eerste preview van Android 13 al op je smartphone, dan kan je deze update en toekomstige bètaversies Over The Air (OTA) ontvangen. Ga jij deze versie installeren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk