Android 13 komt met slim klembord: zo werkt het in laatste bèta

Android 13 komt met slim klembord: zo werkt het in laatste bèta

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft met de laatste bèta van Android 13 een slim klembord voorgesteld. Je kan daarmee tekst of afbeeldingen die je kopieert eerst bewerken voordat je ze ergens plakt. In dit artikel bespreken we hoe dat werkt.

Android 13 slim klembord

Woensdag lanceerde Google de eerste bèta-update van Android 13. Naast ontwikkelaars moet die het ook voor geïnteresseerde gebruikers mogelijk maken om als een van de eersten de nieuwigheden van Android 13 te verkennen. Eén van de verbeteringen van de bèta die het meeste in het oog sprint is het slimme klembord.

Als je in Android tekst kopieert is er geen makkelijke manier om die tekst eerst te bekijken of te bewerken voor je hem ergens plakt en dat is precies wat dit nieuwe klembord te bieden heeft. Zodra je tekst selecteert en kopieert verschijnt er kort op het scherm een overlay met een bewerkknop. De overlay verschijnt kort in beeld zodat hij niet stoort. Als je Op de bewerkknop drukt verschijnt de gekopieerde tekst in een apart scherm. Je kan daar de tekst lezen en eventueel bewerken alvorens je op 'Kopiëren' drukt.

Afbeeldingen bewerken

Als je afbeeldingen kopieert, verschijnt er een vergelijkbare overlay met een bewerkknop. Die doet sterk denken aan de manier waarop screenshots kort in beeld verschijnen met een previewafbeelding en een bewerkfuncties. Zodra je op bewerken tikt kan je het formaat van de afbeelding aanpassen of het beeld bijsnijden. Er zijn ook tekentools en je kan tekst toevoegen. Afsluiten doe je met 'Opslaan' en daarmee is je bewerkte afbeelding gekopieerd met het slimme klembord.

Gerelateerde artikelen

En als laatste is de functie ook geoptimaliseerd voor telefoonnummers en weblinks die je kopieert. In het het geval van een telefoonnummer verschijnen er knoppen waarmee je meteen kan bellen of een bericht naar het nummer kan verzenden. Een onbekend nummer kan je ook meteen als contact toevoegen. In het geval van links zie je een Chrome-icoontje waarmee je de webpagina kan openen in je browser.

Als je de functie alvast wil testen dan moet je de bèta-update installeren. Hier leggen we uit hoe dat werkt. Wat denk jij van deze verbeteringen in Android 13. Wil jij wel zo'n slim klembord op je telefoon? laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 13? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk