Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sneller dan we van Google gewend zijn, is Android 13 officieel voorgesteld. De nieuwe versie voegt handige nieuwe functies toe en ook belangrijke verbeteringen voor de privacy van gebruikers. We sommen de belangrijkste nieuwe functies van Android 13 voor je op.

Android 13 stabiele update

Ondanks dat Android-ontwikkelaars in maart nog de Android 12L-update hebben uitgerold, heeft dat ze niet gehinderd om ook snel werk te maken van Android 13. De nieuwe versie staat in het teken van verbeteringen voor Googles Material You-thema, allerhande verbeteringen voor Android-functies en opnieuw stappen voorwaarts op het vlak van privacy.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Material You en personalisatie

Material You-icoontjes voor alle apps

Met de komst van Android 12 maakten we kennis met Material You, het dynamische themasysteem dat je de kleuren van de interface van je telefoon in een keer laat aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt. Onder andere de klok, de widgets en de snelle instellingen nemen de kleuren van de wallpaper over. Dat geldt ook voor de Google-apps en andere apps die in de Play Store te vinden zijn. Je krijgt zo een meer uniform geheel, alleen was dat in de praktijk niet het geval. Er zijn vaak verschillende icoontjes te zien van apps die werken met Material You en apps die dat niet doen.

Niet Google-apps in dezelfde Material You-stijl als Google-apps

Niet Google-apps in dezelfde Material You-stijl als Google-apps

Met Android 13 wil Google hier verandering in brengen. Ontwikkelaars moeten nu een monochroom appicoontje aanleveren en een aanpassing in het XML-bestand doorvoeren. Deze app-pictogrammen zullen als eerste Pixeltelefoons te zien zijn, en komen daarna ook naar andere telefoons.

Meer Material You-kleuren (*)

Met Android 12 kon je de tinten van de interface aanpassen aan de kleuren van de achtergrond op je telefoon. In Android 12 kon je telkens uit vier van die dynamische kleurenthema's kiezen, maar nu zijn er 16 keuzemogelijkheden.

Avatars als profielfoto (*)

In Android kan je al langer meerdere profielen gebruiken voor één apparaat, maar nu voegt Google ook een zeker mate van personalisatie toe om die profielen van elkaar te onderscheiden. Er zijn nieuwe avatars in verschillende kleuren en je kan ook een afbeelding uit je galerij kiezen of meteen foto maken.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Handige verbeteringen

Bedtijdstand krijgt meer mogelijkheden

Volgens Google is jouw welzijn altijd een belangrijk thema voor Android geweest, want voldoende slaap krijgen is erg belangrijk. Daarom heeft Google in Android 13 de Bedtijdstand verder uitgebreid. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat tijdens de Bedtijdstand achtergronden moeten worden gedimd en het donkere thema moet worden ingeschakeld.

Tegels toevoegen aan Snelle instellingen (*)

De Snelle instellingen, het menu dat je met een veeg van boven naar beneden tevoorschijn tovert, krijgt in Android 13 een handige functie. Apps die een tegel in de snelle instellingen aanbieden, kunnen nu de gebruiker vragen om direct zo'n tegel aan de Snelle instellingen toe te voegen. Nu moet zo'n tegel nog handmatig aan het Snelle Instellingen-scherm worden toegevoegd. Daarbij is het niet altijd meteen voor de gebruiker duidelijk dat er een nieuwe tegel beschikbaar is.

Wisselen van bluetooth-apparaat in mediaspeler (*)

Als je muziek afspeelt en je kijk in de mediaplayer van Android in je meldingen, dan zie je daar een knop om een ander invoerapparaat te kiezen. Je kan zo bijvoorbeeld wisselen tussen je draadloze oortjes, bluetooth-speaker en de telefoonspeakers. Vanaf dat menu vind je voortaan een knop om nieuwe apparaat te koppelen en je hoeft daarvoor dus niet eerst naar de bluetooth-instellingen te gaan.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Mediaspeler verandert automatisch van uiterlijk

De mediaspeler in Android 13 verandert tevens automatisch van uiterlijk op basis van de muziek of podcast waarnaar je luistert. Als je bijvoorbeeld naar muziek luistert, zet de mediaspeler de albumhoes in de schijnwerpers en geeft ook een afspeelbalk weer die 'danst' terwijl het muzieknummer afspeelt. Dat werkt ook voor media die via Chrome worden afgespeeld.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Taalinstellingen per app

We zagen deze nieuwe functie in Android 13 eerder al opduiken, de mogelijkheid om per app in te kunnen stellen in welke taal ze wordt weergegeven. Je kan bijvoorbeeld Chrome in de Duitse taal instellen en vervolgens WhatsApp in het Engels. Handig voor de mensen die meertalig zijn. Ontwikkelaars kunnen deze taalinstellingen met nieuwe API's voor hun app mogelijk maken.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Tekst en afbeeldingen bewerken in het klembord (*)

Als je in Android tekst kopieert is er geen makkelijke manier om die tekst eerst te bekijken of te bewerken voor je hem ergens plakt, en dat is precies wat dit nieuwe klembord te bieden heeft. Zodra je tekst selecteert en kopieert verschijnt er kort op het scherm een overlay met een bewerkknop.

Je kan ook rechtstreeks gekopieerde afbeeldingen bewerken of gekopieerde telefoonnummers toevoegen als contact. Hoe dat werkt, leggen we hier in detail uit.

Verbeterde haptische feedback (*)

Android 12 kwam al met verbeteringen voor de trilfunctie, maar Google bouwt daarop verder met Android 13. Je Android-telefoon kan nu in meer omstandigheden de trilmotor laten werken. Bij een oproep kan je telefoon eerst trillen en daarna geleidelijk aan de ringtone luider laten horen. Trillen werkt nu ook bij de wekker en bij het afspelen van media. Hoe dat precies zal werken in media, is nog niet bekend.

Smarthomebediening op het vergrendelscherm (*)

Met Android 11 verscheen een handig menu van smarthome-apparaten als je de powerknop lang indrukte. Dat menu verdween met Android 12, maar krijgt terug een handige plaats op je telefoon. Je kan het met Android 13 vinden met een knop op het vergrendelscherm, zonder dat je eerst je telefoon moet ontgrendelen. Standaard staat het uit, dus je moet het eerst aanzetten via de snelle instellingen.

Spatial Audio en Bluetooth Low Energy

Spatial Audio of ruimtelijk audio biedt virtuele surround geluid bij ondersteunende films, series en muziek. Android 13 op Android-telefoon of -tablets zal het geluid aanpassen in de richting waarnaar je je hoofd draait, als je een koptelefoons met head-tracking op hebt.

Android 13 komt met ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (LE) Audio, een nieuwe Bluetooth-audiostandaard die met minder vertraging komt dan klassieke audio. Vooral voor gebruikers van draadloze hoofdtelefoons biedt dit voordelen. Bluetooth Low Energy (LE) Audio komt tevens met verbeterde geluidskwaliteit en de mogelijkheid om audio uit te zenden naar meerdere apparaten tegelijk.

Multitasken tussen apparaten

Chromebook werkt met chat-apps

Begin dit jaar zagen we vijf manieren waarop Android, Android TV, Wear OS en andere slimme apparaten straks beter werken met elkaar. Eén daarvan was ondersteuning voor chat-apps voor Chromebooks. Google geeft aan dat je straks je berichten-apps rechtstreeks naar je Chromebook kunt streamen, zodat je daar je berichten kunt verzenden en ontvangen.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Kopiëren en plakken tussen apparaten

Je kan straks ook een URL, afbeelding, tekst of video, kopiëren vanaf je Android-telefoon en plakken op je tablet. Andersom werkt ook.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Apps slepen in de gesplitste modus

Android 13 maakt het multitasken op tablets ook een stuk eenvoudiger. Tablets krijgen een nieuwe taakbalk (vergelijkbaar met die in Chrome OS) waarmee je al je apps in één oogopslag kunt zien. Je kan vanuit die taakbalk eenvoudig een app verslepen naar neer de zijkant van je scherm om deze meteen in de gesplitste modus te openen.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Verschil tussen stylus en handpalm

Android-tablets met Android 13 registreren je handpalm en styluspen als afzonderlijke aanrakingen. Dus of je nu schrijft of tekent op je tablet, je zilt minder last hebben onbedoelde aanrakingen als je je hand op het scherm laat rusten.

Privacyfuncties

Toestemming voor meldingen

Bij elke nieuwe versie van Android sleutelt Google aan de privacy. Apps moeten meer toestemmingen vragen en nieuw in Android 13 is een toestemming om meldingen te sturen. Vandaag kan elke app meldingen op je telefoon versturen en de enige manier om dat te vermijden, is door die meldingen uit te schakelen. Nu ruilt Google dat opt-out-systeem in voor opt-in. In een nieuw pop-up-menu vraagt een app nu of hij meldingen mag versturen.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Voorkom ongewenste toegang tot je klembord

Als je gevoelige gegevens zoals je e-mailadres, telefoonnummer of inloggegevens op je telefoon kopieert, zal Android 13 deze gegevens na verloop van tijd automatisch uit je klembordgeschiedenis wissen.

Betere toestemmingen voor externe opslag (*)

Apps die mediabestanden gebruiken moesten altijd de 'READ_EXTERNAL_STORAGE'-toestemming vragen, maar Google wil nu meer gericht toestemming verlenen tot opslag. Een app voor audiobewerking heeft namelijk geen toegang nodig tot je foto's. Voortaan zijn er toestemmingen voor: audiobestanden, video's, afbeeldingen en foto's.

Privacyvriendelijke fotokiezer

Om te beginnen heeft Android 13 een nieuwe fotokiezer (en API's ervoor). Deze nieuwe fotokiezer moet ervoor zorgen dat de manier waarop foto’s en video’s gedeeld worden met apps van derden veiliger wordt: “Met de bestaande documentkiezer in Android kan een gebruiker specifieke documenten delen met een app, zonder dat die app toestemming nodig heeft om alle mediabestanden op het apparaat te bekijken.” De fotokiezer krijgt deze mogelijkheid nu ook, zo geeft Google aan.

In Android 13 kun je aangeven welke specifieke foto's en video's apps mogen openen

In Android 13 kun je aangeven welke specifieke foto's en video's apps mogen openen

Apps van derden kunnen deze API's gebruiken om toegang te krijgen tot de gedeelde foto's en video's zonder toestemming om alle mediabestanden op het apparaat te bekijken. Dit lijkt overigens veel op de manier hoe Apple omgaat met deze menus op de iPhone.

Wifi-toestemmingen (*)

Google stopt een nieuwe wifipermissie in Android 13. Deze permissie zorgt ervoor dat apps met wifi-apparaten verbinding kunnen maken zonder dat de locatie van het wifi-apparaat wordt gedeeld met deze apps. Er hoeft ook geen toestemming te worden gegeven hiervoor. Dit zorgt voor meer privacy voor de gebruiker aangezien bepaalde apps niet altijd hoeven te weten waar bijvoorbeeld een camera zich in huis bevindt.

Android 13-tijdlijn

Google is er snel bij met deze Android 13-update. Een jaar geleden rond deze tijd zouden de Android-ontwikkelaars werken aan bètaversie 4.1 van Android 12, en een vijfde bèta zou nog volgen in september. Uiteindelijk zou de stabiele update van Android 12 pas in oktober 2022 worden aangekondigd. Ontdek hieronder de tijdlijn die Google van bij begin deelde rond de ontwikkeling van Android 13:

Android 13-tijdlijn

Android 13-tijdlijn

Tijdlijn van alle Android-versies

En als we iets verder terugkijken in het verleden, dan valt het op dat Google een oude tradities heeft hervat die sinds de komst van de coronacrisis abrupt eindigde. Van Android 7.0 Nougat in 2016 tot en met Android 10 bracht het bedrijf elk jaar zijn stabiele Android-update uit in augustus. In de afgelopen twee jaar is dat niet gelukt, maar nu lijkt Google de oude traditie weer te hebben opgepakt.

 • Android 1.5 Cupcake - April 2009
 • Android 1.6 Donut - September 2009
 • Android 2.0/2.1 Eclair - Oktober 2009
 • Android 2.2 Froyo - Mei 2010
 • Android 2.3 Gingerbread - December 2010
 • Android 3.0/3.1 Honeycomb - Februari 2011
 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich - Oktober 2011
 • Android 4.1/4.2/4.3 Jellybean - Juli 2012
 • Android 4.4 KitKat - Oktober 2013
 • Android 5.0/5.1 Lollipop - November 2014
 • Android 6.0/6.1 Marshmallow - Oktober 2015
 • Android 7.0/7.1 Nougat - Augustus 2016
 • Android 8.0 Oreo - Augustus 2017
 • Android 9.0 Pie - Augustus 2018
 • Android 10 - Augustus 2019
 • Android 11 - September 2020
 • Android 12 - 4 oktober 2021
 • Android 13 - 15 augustus 2022

Android 13 downloaden

Android 13 wordt vanaf vandaag uitgerold naar Pixel-apparaten. Google geeft aan dat de nieuwe Androidversie later dit jaar ook wordt uitgerold naar apparaten van Samsung Galaxy, Asus, HMD (Nokia-telefoons), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo, Xiaomi en meer. De onderstaande Pixels kunnen vanaf nu rekenen op een update naar Android 13.

Gerelateerde artikelen

Het beste van Android 13?

Wat zijn voor jou de belangrijkste verbeteringen in Android 13? Zijn er misschien ook nieuwigheden waar je juist minder hard naar uitkijkt, en wanneer hoop jij de update op jouw telefoon te ontvangen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 13? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Android 13 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

(*) Deze functies zijn niet vermeld in het aankondigingsartikel van Google, maar al wel in de testversies van Android 13 voorbijgekomen. We gaan op onderzoek uit, zodra Android 13 op onze Pixels is geïnstalleerd en passen dit artikel waar nodig aan.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk