'Dit zijn de nieuwe kleurenpaletten in Android 13'

'Dit zijn de nieuwe kleurenpaletten in Android 13'

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Ben jij iemand die het nieuwe themasysteem met dynamische kleuren in Android 12 maar beperkt vindt, dan zal dit nieuwe gerucht jou misschien op nieuwe gedachten brengen.

Spelen met kleuren in Android 12

Android 12 staat in het teken Material You. Dat is een themasysteem dat je de kleuren van de interface van je telefoon in een keer laat aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt. Helaas is dit systeem, dat Google in de ontwikkelingsfase 'Monet' noemde nog vrij beperkt. Daardoor is niet iedereen er fan van, maar dat kan met de komst van Android 13 wel eens veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volgens een bron van AndroidPolice krijgt deze Androidversie meer mogelijkheden op het gebied van kleuren: "Google heeft vier nieuwe kleurencombinaties gepland voor zijn dynamische themasysteem, dat momenteel actief wordt ontwikkeld." In de code van Android 13 worden momenteel vier namen genoemd. We nemen ze hieronder met je door.

  • TONAL_SPOT: De huidige standaardkleuren die Monet kiest.
  • LEVENDIG: Een palet vergelijkbaar met TONAL_SPOT, maar met kleine verschillen in aanvullende accenten.
  • EXPRESSIEF: Een breder scala aan kleuren, waarvan sommige niet op de wallpaper te zien zijn, maar die het geheel wel goed aanvullen.
  • SPRITZ: een gedempt, onverzadigd, bijna monochromatisch thema.
TONAL_SPOT

TONAL_SPOT

Dit kleurenpallet laat niet zoveel verrassingen zien op het gebied van Android 13-kleuren. Dit lijkt hetzelfde systeem te zijn dat we nu zien in Android 12, dus het zou waarschijnlijk als standaard fungeren.

LEVENDIG

LEVENDIG

De keuze "LEVENDIG" wijkt iets af van de standaard. De kleuren zijn een beetje pittiger, maar de algehele esthetiek is vrijwel hetzelfde. Hopelijk zorgt Google er nog voor dat deze optie wat minder laat lijken op 'TONAL_SPOT'.

EXPRESSIEF

EXPRESSIEF

Dit kleurenpalet is interessanter. Niet alle kleuren van deze optie in Android 13 zijn namelijk gebaseerd op de ingestelde achtergrond. In plaats daarvan berekent Android een selectie van kleuren die volgens het systeem bij je achtergrond passen en die accenten aanbrengen. Je kunt zien dat de verschillende paarse tinten niet te zien zijn in de eerste twee paletten.

SPRITZ

SPRITZ

Dit kleurenpalet doet precies het tegenovergestelde van 'EXPRESSIEF'. In plaats van een pittige complementaire kleur te bedenken, leunt het op neutraal terrein. Het kleurenpalet is meestal grijs, zwart en wit, met wat zachte kleuren die vanuit de wallpaper zijn overgenomen. Deze optie zou perfect kunnen zijn voor de mensen die 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' als lijfspreuk hebben.

Meer mogelijkheden graag

Naast deze nieuwe kleurenpaletten hopen we dat meer fabrikanten het gaan implementeren in hun Android 12-software, want nog niet elke fabrikant heeft dat gedaan. Daarnaast zijn er ook fabrikanten die hun eigen draai eraan geven, zoals Samsung en OPPO. Daarnaast hopen we dat Google het voor ontwikkelaars en Android-enthousiastelingen ook mogelijk maakt om zelf Material You-thema's te maken en in de Play Store te zetten. Dat past mooi bij het open karakter van Android, en geeft de gebruiker oneindig veel mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk