Android 13 Beta 4: wat je moet weten over de 'release candidate'

Android 13 Beta 4: wat je moet weten over de 'release candidate'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google zit op schema met zijn Android 13-update, want de laatste bèta-update is nu de deur uit voor Pixel-telefoons en andere Android-toestellen. De vierde bèta komt slechts met een handvol oplossingen voor sofwarebugs en het is nu aan ontwikkelaars om hun apps aan te passen aan Android 13. Deze fouten zijn verholpen.

Android 13 Bèta 4

De vierde bètaversie van Android 13 is een feit en het is de laatste update alvorens we de stabiele versie mogen verwachten, dat blijkt uit een blogbericht van Google. Zoals altijd hoeven we ons bij die laatste versie niet meer aan belangrijke wijzigingen te verwachten en de update wordt dan ook een 'release candidate' genoemd. De lijst met fouten die het Android-team heeft verholpen, is opvallend kort:

  • Er is een fout opgelost waarbij sommige apparaten snel verbinden en weer verbinding verliezen met bluetooth-apparaten
  • Google loste een fout op met de Camera-app op de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Die crashte af en toe
  • Bij het controleren van de Android-versie van hun apparaat, kregen bèta-gebruikers soms foutief 'Android 12' te zien
  • De Now Playing-pagina op de Pixel 6-serie bleef soms vasthangen met het downloaden van de muziekdatabase

De belangrijkste Android 13-functies

Met Android 13 zijn er in de eerste plaats meer personalisatiesmogelijkheden en nieuwe privacy- en beveiligingsfuncties. Google verbeterde haptische feedback, er komt een nieuwe fotokiezer en je kan de snelle instellingen nu makkelijker bewerken. Material You-kleuren zijn verbeterd met meer kleuren en appicoontjes die de kleuren overnemen. Daarnaast dienen apps eerst toestemming te krijgen voor ze meldingen mogen versturen.

De Thema-iconen van Material You werken in lichte en donkere modus

De Thema-iconen van Material You werken in lichte en donkere modus

Interessant is ook dat de Apparaatbediening, ofwel de knoppen voor bediening van smarthome-apparaten een meer prominente plaats krijgt op het vergrendelscherm. Google schoof de functie in Android 12 wat aan de kant waardoor ze niet meer in het powermenu verscheen. Je kan alle verbeteringen in Android 13 ontdekken via onderstaande links.

Aan de slag met Android 13

Ik heb een Pixel-telefoon

Deze bètaversie van Android 13 is beschikbaar in de vorm van een Over The Air-update voor de telefoons van Google. Het gaat dan om: de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Je kan je telefoon hier inschrijven voor het bètaprogramma en zodoende ontvang je ook alle toekomstige bètaversies als een eenvoudige update. Er is ook de mogelijkheid om de Android 13-ROM te flashen. We leggen hier uit hoe je dat doet.

Ik heb een Pixel met de Android 12 bèta

Toch heeft het Google het verwarrend gemaakt voor gebruikers die nog ingeschreven waren voor het bètaprogramma van Android 12. Zij moeten zicht eerst uitschrijven voor dat bètaprogramma om dan weer in te schrijven voor het Android 13-bètaprogramma.

Ik heb een andere Android-telefoon

Als je geen Pixel-telefoon hebt dan bestaat de kans dat je alsnog kan aanmelden om de bèta via een handige update te ontvangen. Dat kan als je een van de specifieke apparaten hebt die de Android 13 bèta ondersteunen van de merken: ASUS, Lenovo, Nokia, OnePlus, OPPO, Realme of Xiaomi. Via het Developers Blog van Android kan je controleren of jouw telefoon met de bèta werkt.

Is dat niet het geval, dan kan je, net als vorig jaar met Android 12, een gsi of General System Image van Android 13 flashen op je telefoon. Je kan de benodigde gsi hier vinden voor apparaten met de ARM64- en x68_64-architectuur. Houd er rekening mee dat de gsi wel problemen kan veroorzaken die per apparaat kunnen verschillen.

Gerelateerde artikelen

Android 13-tijdlijn

Zoals je op onderstaande tijdlijn kan zien, is bèta vier de laatste bètaversie in de rij. De stabiele update van Android 13 wordt vanaf volgende maand verwacht en Google is dit jaar vermoedelijk dus een stuk sneller vergeleken met de Android 12-update vorig jaar. Pixels ontvingen toen pas in oktober de bewuste update.

Na de release op Google-telefoons delen andere smartphonefabrikanten een tijdlijn voor de lancering van Android 13 voor hun toestellen. In de tussentijd doen ontwikkelaars een inspanning om hun apps bij te werken zodat ze zijn aangepast aan de verbeteringen in Android 13. Met deze aankomende Android-versie is het bijwerken van apps belangrijker geworden dan ooit. Wanneer de stabiele update concreet verschijnt, maakt Google niet bekend.

De Android 13-tijdlijn

De Android 13-tijdlijn

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk