Android 13 Beta 1 is beschikbaar: alle nieuwigheden op een rij

Android 13 Beta 1 is beschikbaar: alle nieuwigheden op een rij

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De eerste bètaversie van Android 13 staat klaar en alle geïnteresseerde gebruikers kunnen de nieuwe versie van Android al installeren. Dat kan op een Pixel-telefoon via een update. We bespreken alle verbeteringen in de eerste bètaversie van Android 13

Android 13

Na twee developer previews komt de eerste bètaversie van Android 13 aandraven. Een bèta-update is niet alleen op ontwikkelaars gericht, maar ook op Android-gebruikers. Op die manier kunnen ze bijdragen aan het ontdekken van fouten en het testen van Android 13.

De software is nu stabieler waardoor ze beter geschikt is voor dagelijks gebruik vergeleken met de developer previews. Al blijft het aangeraden om de telefoon met de bètasoftware als tweede toestel te gebruiken. Je hebt een Pixel 4 of een recentere Google-telefoon nodig om Android 13 als een update te installeren. We bespreken wat er nieuw is in de bèta en nadien lees je hoe je de update kan installeren.

Nieuw in Android 13

  • Toestemming tot opslag: Apps die mediabestanden gebruiken moesten altijd de 'READ_EXTERNAL_STORAGE'-toestemming vragen, maar Google wil nu meer gericht toestemming verlenen tot opslag. Een app voor audiobewerking heeft namelijk geen toegang nodig tot je foto's. Voortaan zijn er toestemmingen voor: audiobestanden, video's, afbeeldingen en foto's.
  • Niet storen blijft: In de tweede developer preview werd de functie Niet storen herdoopt tot Prioriteitsmodus. Google heeft dat nu ongedaan gemaakt.
  • Swingende mediaspeler: Als je muziek afspeelt verschijnen er in de meldingen en op het vergrendelscherm knoppen voor de bediening. Er is ook een tijdbalk die aangeeft hoe ver een nummer is gevorderd en die heeft een nieuwe animatie. De balk danst tijdens het afspelen van muziek, alleen niet op de maat.
  • Meer dynamische kleuren voor Material You: Met Android 12 kon je de tinten van de interface aanpassen aan de kleuren van de achtergrond op je telefoon. In Android 12 kon je telkens uit vier van die dynamische kleurenthema's kiezen, maar nu zijn er 16 keuzemogelijkheden.
  • Appdrawer met suggesties: Deze functie geldt alleen voor tablets en vouwbare telefoons. Als je al je apps in de appdrawer bekijkt, gaat Google apps bovenaan aanbevelen op basis van jouw gewoonten.
  • Smarthomebediening op het vergrendelscherm: Met Android 11 verscheen een handig menu van smarthome-apparaten als je de powerknop lang indrukte. Dat menu verdween met Android 12, maar krijgt terug een handige plaats op je telefoon. Je kan het met Android 13 vinden met een knop op het vergrendelscherm, zonder dat je eerst je telefoon moet ontgrendelen. Standaard staat het uit, dus je moet het eerst aanzetten via de snelle instellingen.
  • Tekst en afbeeldingen van het klembord bewerken: Deze feature zat verscholen in de tweede developer preview, maar ze is nu beschikbaar in de bèta. Als je tekst of afbeeldingen kopieert verschijnt er op het scherm kort een preview met een bewerkknop. Je kan zo de tekst of de afbeelding in het klembord bewerken voor je ze gaat plakken.
  • Taal per app wijzigen: De mogelijkheid om voor elke app een taal te kiezen, anders dan de systeemtaal van je Android-apparaat, is niet meer in de eerste bèta te zien. De feature werd geïntroduceerd in de eerste developer preview. Mogelijk maakt de functie een terugkeer in latere bètaversies van Android 13.

Android 13-tijdlijn

Met de eerste bètaversie wil Google voor het eerst gebruikers met Android 13 laten werken. Na de eerste bèta volgt in mei de tweede versie voor consumenten. De laatste twee van die bètaversies zullen in het teken staan van 'Platform Stability'. Dat betekent dat bij die versies al vaststaat hoe Android 13 omgaat met apps. Met deze definitieve codes kunnen ontwikkelaars hun apps dus helemaal klaarstomen voor de lancering van de stabiele versie van Android 13.

De Android 13-tijdlijn

De Android 13-tijdlijn

De belangrijkste lancering is uiteraard die van de stabiele versie van Android 13 voor Pixel-telefoons. Daarna gaan andere smartphonefabrikanten bezig met het communiceren van een tijdlijn voor de lancering van Android 13 voor hun telefoons. Wanneer Android 13 wordt voorgesteld, maakt Google niet bekend.

Eerdere updates

Hieronder vind je de link naar de developer previews en je kan zo alle nieuwe functies van de eerdere updates ontdekken. Met de eerste updates heeft Google de werking van meldingen en toestemmingen grondig veranderd. Er kwamen meer mogelijkheden voor haptische feedback, een nieuwe fotokiezer een handiger systeem waarmee je tegels van apps toevoegt aan de snelle instellingen en meer.

Apps moeten in Android 13 eerst toestemming vragen om meldingen to mogen sturen

Apps moeten in Android 13 eerst toestemming vragen om meldingen to mogen sturen

Aan de slag met Android 13

Ik heb een Pixel-telefoon

De eerste bètaversie van Android 13 is beschikbaar in de vorm van een Over The Air-update voor de telefoons van Google Het gaat dan om: de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Je kan je telefoon hier inschrijven voor het bètaprogramma en zodoende ontvang je ook alle toekomstige bètaversies als een eenvoudige update. Er is ook de mogelijkheid om de Android 13-ROM te flashen. We leggen hier uit hoe je dat doet.

Ik heb een Pixel met de Android 12 bèta

Toch heeft het Google het verwarrend gemaakt voor gebruikers die nog ingeschreven waren voor het bètaprogramma van Android 12. Zij moeten zicht eerst uitschrijven voor dat bètaprogramma om dan weer in te schrijven voor het Android 13-bètaprogramma.

Ik heb een andere Android-telefoon

Als je geen Pixel-telefoon hebt dan kan je net als bij Android 12 een gsi of General System Image van Android 13 flashen op je telefoon. Je kan de benodigde gsi hier vinden voor apparaten met de ARM64- en x68_64-architectuur. Houd er rekening mee dat de gsi wel problemen kan veroorzaken die per apparaat kunnen verschillen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk