Android 13 gaat slim om met apps die op de achtergrond werken

Android 13 gaat slim om met apps die op de achtergrond werken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat zich met Android 13 richten op het verlengen van de accuduur van telefoons. Daarbij moeten meldingen de gebruiker waarschuwen wanneer apps op de achtergrond energie verbruiken. Alleen zijn deze meldingen niet langer in die mate storend dat je ze meteen wil uitzetten.

Android 13 meldingen verbruik

Wie leest over meldingen op onze telefoons die waarschuwen over het verbruik van apps zal vast een déjà vu krijgen. Zulke meldingen heeft Google namelijk eerder gelanceerd met Android 8.0 Oreo. Wanneer apps op de achtergrond werken, krijg je ze gegarandeerd te zien, soms tot vervelens toe. Google komt nu met een nieuwe aanpak voor meldingen over batterijverbuik.

Het systeem maakt deel uit van de tweede developer preview van Android 13, dat heeft 9To5Google ontdekt. In de nieuwe versie van Android waarschuwt Google voor apps die in de laatste 24 uur gedurende minstens 20 uur hebben gewerkt. Wanneer een waarschuwing wordt getoond over een app die verbruikt op de achtergrond, en je beslist om de melding weg te vegen, dan krijg je ook in de eerste 24 uur ook niet opnieuw te zien.

Uitzonderingen voor apps

Belangrijk is ook dat Google heeft bepaald dat er wel degelijk soorten van apps zijn die op de achtergrond horen te werken. Een voorbeeld is een app als AccuBattery die we op de redactie gebruiken bij reviews om het batterijverbruik van telefoons te meten. Andere voorbeelden zijn systeemapps, vpn-apps en apps die je telefoon verbinden met een ander apparaat.

Met Android 12 was het besturingssysteem vaak ontzettend streng voor apps die gewoon op de achtergrond horen te werken en moest je telkens in de instellingen duiken om te voorkomen dat zulke processen werden afgesloten. Al hoeven onszelf ook niet aan te praten dat een wijziging in Android 13 een einde zal maken aan apps die onnodig worden afgesloten. Heel wat Android-fabrikanten gebruiken naast de features van Android ook hun eigen systeem voor batterijbesparing dat ook een rol speelt.

Gerelateerde artikelen

Android 13 installeren

Als je Android 13 wil testen dan heb je momenteel nog een Pixel-toestel nodig waarmee je de ROM van de tweede developer preview op je telefoon kan flashen. In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe je dat doet. Maar als je nog een maand langer geduld hebt, dan lanceert Google naar verwachting de eerste bètaversie van Android 13 die specifieke op consumenten is gericht. Android 13 zal je dan ook op meer apparaten kunnen downloaden zonder dat je een ROM hoeft te flashen.

Wat denk jij van Googles aanpak wat het verbruik van apps betreft. Is deze doeltreffender vergeleken met vorige Android-versies? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk