Android 12L: deze 6 verbeteringen krijg jij op je telefoon

Android 12L: deze 6 verbeteringen krijg jij op je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google werkt aan Android 12L, een nieuwe update die speciaal op maat van tablets en vouwbare telefoons is. In dit artikel bespreken we kort de zes nieuwe dingen en verbeteringen die straks ook op smartphones beschikbaar zijn.

Android 12L voor telefoons

Als je de vergelijking maakt met de rijke verbeteringen die iPads de voorgaande jaren hebben gekregen, zou je kunnen zeggen dat Android-tablets toch ietwat stiefmoederlijk bedeeld zijn. iPads hebben een aparte variant van iOS die rekening houdt met het grotere scherm en daarnaast maken ontwikkelaars aangepaste appinterfaces. Op Android-tablets zien we daarentegen nog te vaak dat telefoonapps simpelweg worden geschaald, wat er niet zo fraai uitziet en ook minder goed werkt.

Er is dus behoefte aan Android 12L: de update waarin Google verbeteringen belooft, en we bespreken die in dit artikel. Niet alleen is deze update voor tablets bedoeld, maar ook voor vouwbare smartphones. Zo kunnen gebruikers beter omgaan met de grotere schermruimte. Toch krijgen ook smartphones aandacht met deze update weet XDA Developers.

6 nieuwe dingen voor telefoons:

  1. Snel achtergrond kiezen: Door het scherm lang ingedrukt te houden kan je al langer een optie kiezen om de achtergrond van het startscherm te wijzigen. Nu krijg je bij het ingedrukt houden al meteen een preview van je huidige achtergrond, samen met vier andere keuzeopties die je meteen kan aantikken om je achtergrond te veranderen.
  2. Dichtbij bellen:  Wie een Google Nest Hub in huis heeft, kan straks telefoontjes accepteren op het scherm. Dat kan wanneer je thuis bent en je telefoon in de buurt is. Je praat dan met je gesprekspartner dankzij de microfoon van je slimme scherm.
  3. Volumeknoppen gebruiken bij casten: Met Android 12 was het niet langer mogelijk om tijdens het casten op je tv het volume aan te passen dankzij de volumeknoppen op je telefoon. Dat probleem pakt Google aan in Android 12L.
  4. Dynamische kleuren: Google gaat zijn API rond dynamische kleuren delen met fabrikanten van telefoons. Dit is alvast een lijst met merken die de dynamische kleuren in Material You ondersteunen.
  5. Oriëntatie van apps aanpassen: Apps kunnen optioneel aangeven in welke oriëntatie ze moeten worden geopend. Dat werkt alleen niet altijd goed op vouwbare telefoons. Denk bijvoorbeeld aan de Galaxy Z Fold 3 die zowel een kleiner coverscherm als een 7,6 inch hoofdscherm heeft. Fabrikanten kunnen in Android 12L die voorkeuren van apps negeren.
  6. Spatial audio: Sony en Google werken al langer samen rond spatial audio, ook wel '360 Reality Audio' genoemd. Het gaat om een systeem waarbij geluid van alle richtingen lijkt te komen. Google rolt nu een systeem uit voor apps die van Spatial audio willen gebruik maken op telefoons die de feature ondersteunen.
Screenshot van de snelle achtergrondkiezer. Bron: XDA Developers

Screenshot van de snelle achtergrondkiezer. Bron: XDA Developers

Meer over Android 12

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand. Bekijk alvast ons grote update-overzicht voor een lijst met telefoons die Android 12 krijgen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 12L? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk