Android 12.1 gelekt: 5 grote functies voor foldables en tablets

Android 12.1 gelekt: 5 grote functies voor foldables en tablets

Android 12.1 is gelekt. Het is een update die na de release van Android 12 verschijnt en verbeteringen brengt die gericht zijn op tablets en telefoons met vouwbare schermen. Google gaat slimmer omspringen met extra schermruimte. Dit zijn de vijf grootste functies.

Android 12.1

Al een tijdlang zijn er geruchten over een nieuwe versie-update die na de Android 12-release verschijnt en voor Android 13 volgend jaar. XDA Developers kreeg een vroege versie te pakken van een update die Android 12.1 heet, en we krijgen alvast een reeks nieuwe functies te zien die te maken hebben met schermruimte en het benutten van die ruimte.

Wie het Android-nieuws al jarenlang volgt herinnert zich misschien nog Android 3.0 Honeycomb: de grote tablet-update die de interface moest optimaliseren voor grotere schermen. Dit is ietwat vergelijkbaar, maar de verbeteringen zijn ook voor vouwbare telefoons bedoelt die de schermruimte uitbreiden, en we kijken dan naar toestellen als de Galaxy Z Fold 3. We bespreken de vijf belangrijkste gelekte functies.

1. Interface in twee panelen

Android-toestellen die extra schermruimte bieden, gaan straks de interface beter spreiden over de grootte van het scherm. Als je telefoon of tablet omlaag veegt, verschijnen links de snelle instellingen met de verschillende knoppen, en rechts de meldingen. Dat maakt de weergave overzichtelijker.

Google gaat in de instellingen op de linkerkant van het scherm de hele lijst en zoekbalk weergeven, en rechts kan je de functies van je apparaat aanpassen. Het maakt het makkelijker om daarna weer links een ander menu te kiezen zonder dat je het scherm hoeft te verlaten. Die interface in twee panelen komt er ook voor het vergrendelscherm.

Android 12.1 gelekt: 5 grote functies voor foldables en tablets

2. Taakbalk

We kennen het al langer van Chrome OS en andere desktopsoftware, maar ook Android krijgt een taakbalk voor tablets en vouwbare telefoons. Op de taakbalk kan je tot maximaal vijf apps tegelijk hebben geopend, en je kan vlot tussen die apps wisselen. Wanneer je een app lang ingedrukt houdt kan je hem naar links of rechts verslepen om ze op één schermzijde te openen in split-screen-modus. De taakbalk is te zien wanneer je een app geopend hebt, en verandert automatisch in het klassieke dock met je belangrijkste apps wanneer alle apps gesloten zijn.

3. Verbeterde split-screen 

Google maakt het gebruiksvriendelijker om twee apps tegelijk te openen op één groot scherm. Er is nu een veel duidelijkere, grijze indicator tussen twee apps die je beter links en rechts kan verslepen. De indicator is duidelijk aanwezig, maar zit niet in de weg van de rest van de interface.

Verder werkt Google ook aan de mogelijkheid om meldingen in gesplitste weergave te openen, en dat werkt vergelijkbaar met apps op de taakbalk: je houdt een melding lang ingedrukt en versleept ze naar links of rechts. XDA kreeg deze functie nog niet helemaal werkend.

Android 12.1 gelekt: 5 grote functies voor foldables en tablets

4. App-paren

In de code van Android 12.1 is ook een verwijzing naar app-paren. Dat zijn twee apps naar keuze die je met één druk op een snelkoppeling naast elkaar in gesplitste weergave kan openen. De functie was eerder al gelekt als onderdeel van Android 12, maar in de bètaversies bleef de functie afwezig? Nu wordt dus duidelijk waarom, want de app-paren worden onderdeel van Android 12.1.

5. Recente apps

Google komt met een kleine wijziging aan de interface voor recente apps. Voortaan verschijnt links de laatst gebruikte app in het groot, terwijl rechts alle andere previews van apps naast elkaar te zien zijn.

Meer nieuwigheden

Er komt natuurlijk nog meer aan. Google gaat de 'Dynamische kleuren' van zijn Material You-thema open-source beschikbaar stellen. Dat wil zeggen dat alle fabrikanten en appontwikkelaars ermee aan de slag kunnen, en als ze dat willen kunnen ze de kleuren in hun apps matchen met de achtergrond die de gebruiker heeft ingesteld.

Sinds deze zomer raakte bekend dat je in Android 12 de Assistent kan openen door de powerknop lang in te drukken. Met Android 12.1 kan je zelf in de instellingen bepalen hoe lang je precies moet drukken. Houd er rekening mee dat de screenshots en functies die we hier zien afkomstig zijn van een vroege build van Android 12.1. Er kan nog veel wijzigen in de finale versie die ergens in 2022 verwachten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 12.1? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Lees meer over:
Tablets Foldables Android 12L

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties