Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google heeft de tweede developer preview van Android 12 gelanceerd. De eerste details in deze developer preview zijn daarmee ook bekend. We nemen ze met je door in dit artikel.

Android 12 developer preview

Google is met de eerste ontwikkelaarsversie van Android 12 in februari gestart met het testen van de nieuwe Androidversie. Even later volgde een kleinere update die problemen in de eerste preview moeste oplossen en we zijn nu aanbelandt bij de tweede developer preview van Android 12. Google meldt op zijn Android Developers Blog een aantal nieuwe functies die onder andere gaan over beveiliging, aanpassingen voor de interface en bediening met één hand.

Net als de eerste twee updates is ook de tweede testversie exclusief bedoeld is voor app-ontwikkelaars en dus niet voor het grote publiek of nieuwsgierige testers.

Veiligheid

Google begint in het onderdeel 'vertrouwen en veiligheid' met extra functionaliteit voor Android-apps voor actie die vanaf het vergrendelscherm plaatsvinden. Chat-apps kunnen bijvoorbeeld om authenticatie vragen voordat een bericht wordt verwijderd. Daarnaast kunnen ontwikkelaars voorkomen dat overlays tevoorschijn komen in hun apps. Op deze manier kunnen ze voorkomen dat tijdens het gebruik van hun app andere apps geactiveerd kunnen worden. Dat komt van pas bij 'gevoelige' apps als een bankieren-app.

Verbeteringen voor de interface

Android 12 krijgt meer mogelijkheden om te interface aan te passen. Zo verwachten we het nieuwe native themasysteem, een nieuwe conversatiewidget en aanpassingen voor het vergrendelscherm. In DP2 zijn er alvast een aantal bekend gemaakt.

1. Apps aanpassen aan de hoeken

Google laat in deze preview apps details opvragen over de afgeronde hoeken van een telefoon. Ontwikkelaars kunnen zo bepaalde gebruikersinterface-elementen die zich in de hoeken van een scherm bevinden aanpassen om te voorkomen dat ze worden afgekapt.

Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

2. Grafische effecten voor apps

Het is nu ook eenvoudiger voor ontwikkelaars om grafische effecten zoals vervaging en kleurfilters op weergaven in hun apps toe te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld de achtergrond vervagen om diepte te creëren achter een zwevend schermpje.

Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

3. Nieuwe widgetkiezer

De widgetkiezer is vernieuwd en ziet er veel cleaner uit. Als je het startscherm ingedrukt houdt en vervolgens "Widgets" kiest, gaat de kiezer omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Vervolgens zie je een hele lijst met pop-downmenu's voor elke app die widgets heeft. Pas als je op het menu van een app tikt, worden de verschillende widgets weergegeven. In Android 11 worden alle widgets per app nog onder elkaar weergeven.

Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

4. Bediening met één hand

Google neemt nu ook de bediening met één hand van vele andere smartphonemerken over in Android zelf. Deze functie zal al in de eerste developer preview maar werkte nog niet. In DP2 werkt het volledig.

Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

Verbeteringen voor de picture-in-picture-modus

Google heeft ook een verbetering voor de picture-in-picture-modus (PiP) bij het gebruik van de gebarennavigatie in petto. Bij het afsluiten van een media-app waar video wordt afgespeeld, schakelt Android 12 DP2 onmiddellijk over naar de picture-in-picture-modus in plaats van eerst te wachten tot de animatie die je naar het beginscherm leidt, is voltooid. Deze handeling moet de overgang een stuk soepeler maken, aldus Google.

PiP-vensters kunnen nu ook tijdelijk worden verborgen worden door ze naar de linker- of de rechter schermrand te slepen. Een functie die we kennen van OPPO's ColorOS. Een dubbeltik schakelt tussen de huidige en maximale grootte van het PiP-venstertje en een enkele tik geeft de bedieningselementen van het venster weer. Via pinch-to-zoom kun je het venster groter of kleiner maken.

Verbeteringen voor 'companion apps'

Google introduceert tevens een CompanionDeviceService API die ervoor zorgt dat companion apps van apparaten zoals smartwatches en fitnesstrackers beter gaan communiceren met de wearable. Wanneer een wearable in de buurt van je telefoon is, wordt de bijbehorende app sneller 'wakker gemaakt'.

Downloaden

De tweede Android 12 Developer Preview is beschikbaar voor onderstaande Pixeltelefoons:

  • Pixel 3 and 3 XL
  • Pixel 3a and 3a XL
  • Pixel 4 and 4 XL
  • Pixel 4a and 4a (5G)
  • Pixel 5

Je kan de update handmatig op deze telefoons flashen of de de Android Flash Tool hiervoor gebruiken. Je vindt de benodigde downloads hier. Als je de eerste developer preview al geïnstalleerd hebt, dan krijg je deze patch via een OTA-update (over-the-air) op je telefoon binnen.

Android 12: tweede developer preview gelanceerd, dit is nieuw

Meer informatie over Android 12

Durf je het aan om met de Android 12 developer previews op je Pixel aan de slag te gaan? Androidworld legt hier uit hoe dit in zijn werk gaat. Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Wat vind jij van de eerste Android 12-functies die Google heeft aangekondigd in de tweede developer preview? Welke nieuwe functies zou jij erg graag in de stabiele versie van Android 12 willen zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk