Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

De eerste bètaversie van Android 12 is tijdens Google I/O aangekondigd en komt met verschillende verbeteringen en nieuwe functies. We hebben ze voor je opgesomd, en je vindt hier een overzicht.

Android 12-tijdlijn

Google brengt bijna altijd preview- en bètaversies van een nieuwe Android-versie. Dit jaar is dat overigens niet altijd het geval. Hieronder zie je de data waarop de previews van Android 12 zijn aangekondigd.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

De previews zijn bestemd voor ontwikkelaars omdat de software nog niet stabiel genoeg is om als daily driver te gebruiken. De bètaversies zijn al een stuk stabieler en kunnen ook door een groter publiek getest worden. Zij dienen hiervoor wel een geschikte telefoon te hebben. Uiteraard zijn de Pixel-telefoons van Google geschikt om de bètaversies te testen, en in dit artikel leggen we je uit hoe je met de nieuwe functies op je Pixel-telefoon aan de slag kan.

Sinds een aantal jaren doen ook andere smartphonefabrikanten mee. Zo kon de Android 11 Beta getest worden door verschillende telefoons van OPPO, Xiaomi, OnePlus en Realme. Op deze manier kunnen meer mensen fouten in de software rapporteren aan de ontwikkelaars, om zo een betere stabiele versie in augustus of september te kunnen lanceren. Een eerste lijst met telefoons die Android 12 kunnen testen, is al beschikbaar.

Belangrijkste nieuwe functies op een rij

De eerste bèta van Android 12 is een feit en hieronder vind je de belangrijkste verbeteringen en nieuwe functies op een rij.

1. Een nieuw design voor Android 12

Google wil dat alle Androidversies vanaf Android 12 volledig om de gebruiker draaien en introduceert hiervoor een nieuwe ontwerp genaamd Material You. Material You maakt het mogelijk om je eigen stijl in het besturingssysteem te verwerken door zaken als kleuren, formaten en het contrast van UI-elementen zelf aan te passen. Daarnaast hebben veel onderdelen een complete make-over gekregen zoals de instellingen, de snelle instellingen, de icoontjes en de widgets.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Het nieuwe ontwerp komt niet alleen naar telefoons maar in de toekomst ook naar andere apparaten in jouw slimme huis - zoals een Google Nest Hub. Material You is al te bekijken in Android 12 en in dit artikel nemen we alles met je door.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

2. Privacy Dashboard

Op het nieuwe Privacy Dashboard kun je in een oogopslag zien wanneer bepaalde onderdelen van je telefoon zijn gebruikt, zoals de microfoon, de camera of je locatie. Je kan hier ook zien hoelang die onderdelen zijn gebruikt. Je wordt via een melding op de hoogte gesteld van apps die je camera of microfoon gebruiken. Op deze manier weet je meteen welke apps hier gebruik van maken en je kan deze machtigingen via het dashboard ook meteen weer intrekken.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

3. Google Assistent

Om ervoor te zorgen dat je de hulp van de Google Assistent altijd binnen handbereik hebt, heeft Google het slimme hulpje een nieuwe plek op je telefoon gegeven. Je kan de assistent namelijk via de aan/uit-knop activeren. Het enige dat je hoeft te doen is deze knop lang ingedrukt te houden. Je kan de Google Assistent ook nog met een veeg omhoog via de onderste hoeken op het scherm activeren.

4. Betere samenwerking tussen apparaten

Telefoons staan centraal in ons digitale leven. Volgens Google kopen we tegenwoordig niet alleen een telefoon aanschaffen, maar ook een heel ecosysteem van apparaten waarvan wordt verwacht dat ze allemaal samenwerken. Denk aan tv's, laptops, auto's en wearables zoals smartwatches of fitnesstrackers. Google wil nu ervoor zorgen dat al die apparaten beter gaan samenwerken met je Android-telefoon.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Een voorbeeld van deze verbeterde samenwerking is het uitbreiden van Fast Pair-ondersteuning naar meer apparaten zoals koptelefoons van Beats en auto's van BMW en Ford. Daarnaast weet Google dat we vaak de afstandsbediening kwijt raken, en heeft daarvoor een afstandsbediening in Android gebouwd. Dit maakt het meteen makkelijker om de naam van een film of je wachtwoord voor een dienst in te vullen. De afstandsbediening in Android wordt later dit jaar uitgerold en zal dan werken met Android TV-, en Google TV-apparaten.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Digitale autosleutel van BMW

5. Foto's van je telefoon bekijken op je Chromebook

Je Android-telefoon en Chromebook werken al goed samen, dankzij functies als Wi-Fi Sync, Smart Lock en het onlangs aangekondigde Phone Hub. Phone Hub is een ingebouwd controlecentrum waarmee je je Android-telefoon eenvoudig rechtstreeks vanaf je Chromebook kunt beheren. Het is vergelijkbaar is met de Jouw Telefoon-app van Microsoft voor Windows 10.

Je kan bijvoorbeeld sms-berichten ontvangen en beantwoorden via je Chromebook, en de batterijduur en het mobiele signaal controleren. Je kan ook een hotspot op je telefoon inschakelen vanaf je Chromebook of recente Chrome-browsertabbladen op je Android-telefoon op je Chromebook bekijken, zodat je verder kunt gaan waar je was gebleven.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Binnenkort biedt Phone Hub ook toegang tot je nieuwste foto's op je telefoon. Wanneer je een foto moet bewerken of delen op sociale media, kun je ze dan direct openen op je Chromebook. Je hoeft de foto's dan niet meer naar jezelf te mailen of ze via Google Foto's te synchroniseren.

6. Kleine verbeteringen

Google geeft aan dat Android 12 ook weer een stuk sneller is geworden. Dat komt omdat het onderliggende systeem opnieuw is ontworpen. Google heeft onder andere de tijd die bepaalde achtergrondprocessen innemen aanzienlijk verminderd. De snelheid zal volgens Google niet ten koste gaan van de accuduur van telefoons.

Android 12 Beta 1 downloaden

De eerste bètaversie van Android 12 is nu beschikbaar voor de nieuwste Pixeltelefoons en in dit artikel leggen we je uit hoe je met de nieuwe functies op je Pixel-telefoon aan de slag kan. Dit jaar zijn er ook weer telefoons van andere fabrikanten die al van Android 12 kunnen genieten en een overzicht van deze telefoons vind je hier.

Wat vind jij van de Android 12-functies die Google heeft aangekondigd in de eerste bèta? Welke nieuwe functies zou jij erg graag in de stabiele versie van Android 12 willen zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Android 12: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Meer informatie over Android 12

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google I/O 2021? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google Pixel 6 (Pro) kopen: hier kun je terecht

Google heeft zijn Pixel 6-serie gepresenteerd. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro zijn high-end telefoons en kunnen vanaf nu besteld w...

Google Pixel 6 en 6 Pro officieel: dit zijn de nieuwe toptelefoons

Google heeft zijn Pixel 6-serie officieel aangekondigd. Deze serie betekent voor Google de terugkeer naar het high-end segmen...

AW Poll: wat vinden jullie van de Google Pixel 6 en 6 Pro?

Google heeft dit jaar weer twee high-end telefoons gepresenteerd, met zelf ontworpen chipset en meer focus op de camera's. Wi...

Google Pixel 6 versus Google Pixel 6 Pro: dit zijn de verschillen

Google heeft de Pixel 6 en Pixel 6 Pro aangekondigd. De twee nieuwe topsmartphones beschikken over een nieuw design en een ni...

Google Pixel-telefoons ontvangen stabiele Android 12-update

Pixel-toestellen hebben nu de stabiele update naar Android 12 ontvangen. Met Android 12 is een groot pakket aan functies besc...

'Facebook krijgt volgende week een nieuwe naam'

Facebook gaat binnenkort een nieuwe naam krijgen, dat blijkt uit lekken. Het gaat voor alle duidelijkheid om het bedrijf Face...

Alle Pixel 6 (Pro)-accessoires: Pixel Stand en nieuwe cases

De Pixel 6 komt niet alleen, want Google heeft ook een reeks accessoires voor zijn nieuwe toptoestellen aangekondigd. Het gaa...

Deze apps zijn tijdelijk gratis of afgeprijsd in de Google Play Store

Het weer is niet om over naar huis te schrijven en Netflix hebben we ook al uit. Daarom hebben een mooi overzicht voor je gem...

'Pixel 6 en 6 Pro zijn beste 'Snapchat-phones' ooit'

Misschien heb je het gemist, de vraag is dan hoe(?), maar gisteren is de Google Pixel 6-serie officieel aangekondigd. Veel sp...

Google blijft updates voor Android 12 Beta uitbrengen

Dit jaar doet Google alles anders. Zo bracht het bedrijf voor het eerst van tevoren details naar buiten over de nieuwe Pixel...

Lees meer

Net binnen

Deze apps zijn tijdelijk gratis of afgeprijsd in de Google Play Store

Het weer is niet om over naar huis te schrijven en Netflix hebben we ook al uit. Daarom hebben een mooi overzicht voor je gem...

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Motorola heeft dit najaar zijn Edge 20-reeks van toptoestellen aangekondigd. De Edge 20 Lite is de goedkopere midrange varian...

'Pixel 6 en 6 Pro zijn beste 'Snapchat-phones' ooit'

Misschien heb je het gemist, de vraag is dan hoe(?), maar gisteren is de Google Pixel 6-serie officieel aangekondigd. Veel sp...

Google blijft updates voor Android 12 Beta uitbrengen

Dit jaar doet Google alles anders. Zo bracht het bedrijf voor het eerst van tevoren details naar buiten over de nieuwe Pixel...

Google Berichten herinnert je nu bij onbeantwoorde berichten [Exclusief]

Google rolt een nieuwe functie uit waarmee je in Berichten een melding krijgt als je al een tijdlang je laatste bericht niet...

Lees meer